Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Ocak ayında basın mensupları ile bir araya geldiği toplantıda ilk 9 ayda yaptığı çalışmaları aktarmış, burada da Eskişehir Teknik Üniversitesi’ne tramvay konusu hakkında da açıklamalar yapmıştı.

Tabii o toplantıda Başkan Ünlüce, uçuş güvenliği ile alakalı olarak tramvay hattına izin çıkmadığını ancak bir görüşme daha yapılacağını söylemişti. Aksi takdirde ise alternatif çözüm olarak Metrobüs uygulamasının hayata geçeceğini aktarmıştı.

Süreç hakkında edindiğim bilgilere göre, ESTÜ’ye tramvay projesi, gerekli izinler çıkmadığı için rafa kaldırılmış. Metrobüs de tasarruf tedbirlerine takılmış. İlgili Bakanlığa konu hakkında gerekli yazı yazılmış, “Şehrimizin böyle bir projeye ihtiyacı var, tasarruf tedbirlerine takılıyor bunun hakkında izin istiyoruz” denilmiş. Bakanlık da gerekli izinleri sağlamış.

Şu anda Metrobüs için fizibilite çalışmaları yapılıyor. Hangi caddelerden geçmesi gerekiyor, kaç kişilik olmalı gibi ve benzeri ihtiyaçların cevapları aranıyor. Bu çalışmaların ardından da ihale süreci gerçekleştirilecek. Kısaca Metrobüs önünde artık bir engel kalmadı diyebiliriz. Proje muhtemelen 2026 yılı içinde tamamlanacak. ESTÜ’ye yapılacak olan Metrobüs hattı, öğrencilere büyük bir kolaylık sağlayacak.

Başkan Ayşe Ünlüce’nin işin peşine düşmesi, uzun yıllardır konuşulan ama yapılmayan tramvay hattı için çok çabalaması ve en sonunda da “Olmuyorsa olmuyordur” diyerek alternatif çözüm üretmesi ve Eskişehir’i Metrobüs ile tanıştıracak bu uygulamayı getirmesi gerçekten çok başarılı bir hamle. Malum Metrobüs dün kullanılmaya başlayan bir teknoloji değil. İlla tramvay olsun demenin de bir mantığı yok. Yıllardır konuşulan ama izin çıkmıyor diye yapılmayan tramvay hattına, Metrobüs alternatifi sunulması ve hızlıca aksiyon alınması binlerce öğrenciyi çok rahatlatacak.

Bu proje kent trafiği açısından da önemli bir yer tutacak. Malum yıllardır kentte bazı noktalarda tramvayın trafiği sıkıştırdığı yönünde söylemler ve eleştiriler yapılıyor. Bu konuda haklı olunan noktalar da yok değil. Bu proje de haliyle kentte bir örnek teşkil edeceği için fizibilite çalışmalarının da dikkatli yapılması gerekiyor. Başarılı olduğu takdirde tramvayın trafiği sıkıştıracağının tahmin edildiği bölgelerde, bundan sonraki dönemlerde yeni Metrobüs hatlarını da görebiliriz.

Hem Anadolu Üniversitesi’ne hem de Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’ne tramvay ile ulaşım sağlanıyor. Eskişehir Teknik Üniversitesi öğrencileri ise kırmızı 4’e mahkum durumda. Bu da haliyle belki “Biz üvey evlat mıyız” sorusunu akıllara getiriyordur. Metrobüs hattının işleme alınmasıyla artık kentteki 3 üniversiteye de rahat ulaşım sağlanmış olacak. Öğrenci kenti olarak adlandırılan Eskişehir’e de zaten böyle bir uygulama yakışırdı. Umarım en kısa sürede ihale süreci başlar ve ESTÜ öğrencileri de bu yıl olmasa da 2026 yılı içinde Metrobüs hattına ve kolay ulaşıma erişir.