Eskişehir’de yaşayanların seçilecek milletvekillerinden beklentisi nedir?

Şehrin kronikleşen sorunlarının bir an önce çözüme kavuşturulmasıdır öyle değil mi?

Bu anlamda milletvekili adaylarının Eskişehir’in sorunlarının çözümü noktasında gösterdikleri yaklaşımı dikkatle takip ediyorum.

*

İbrahim Arslan…

CHP’nin milletvekili aday listesinde üçüncü sırada yer alıyor.

Eskişehir siyasetinin deneyimli isimlerinden, aynı zamanda uzun yıllar yerel parlamento olarak anılan belediye meclislerinde aldığı görevler münasebetiyle kentin sorunlarına hakim.

İddialı ve milletvekili olarak meclise gideceğinden emin olduğunu ifade edebilirim.

*

Arslan ile ES TV’de sohbet ettik.

Eskişehir’in sorunlarını masaya yatırmadan olmazdı.

Arslan bahse konu sorunlara ilişkin dikkat çeken ifadelere yer verdi.

Özellikle AK Parti’nin 2007 yılında hazırladığı ve söz verdiği vaatlerin içerisinde bulunduğu kitapçığı ortaya koyarak “verilen sözleri yerine getirmediler” dedi.

*

Şimdi, İbrahim Arslan’ın Eskişehir’in sorunlarına ilişkin bakışını siz değerli okurlarımıza aktarıyor, takdiri yine size bırakıyor ve bugünlük MIH sütunlarını kapatıyorum.

İşte Arslan’ın o ifadeleri:

ÖLÜM YOLLARINI GÜNDEME GETİRDİ

“Eskişehir AKP iktidarı döneminde hem öksüz hem yetim bırakıldı. Eskişehir’in sorunları dediğinizde temel olarak on on beş maddede sıralanan ama kronikleşen ve yıllardır dokunulmayan alanlar var. Binlerce kilometre yol yapmakla övünen iktidarın mensupları Eskişehir’de onlarca can ve mal kaybına yol açan ilçe bağlantı yollarımızın çözülmesiyle ilgili ne yazık ki göstermelikten öte bir şey yapmadı. Hatırlayın, Alpu yolunun yapım aşaması 2019 yerel seçimlerinden önce olmuştur.

ESKİŞEHİR SANAYİSİNE KAMU YATIRIMI YOK

Bakın bir milletvekili adayının ‘Eskişehir’i bir üst lige taşıyacağız’ ifadesi aslında bir itiraftır. Evet, Eskişehir onların penceresinden amatör ligdedir. Şimdi de diyorlar ki şunları yapacağız ve bir üst lige taşıyacağız. Peki 21 yıldır niye yapmadınız? Ne engeliniz vardı? Şimdi bakın 2007’de demişler ki Eskişehir’e fabrikalar açılacak, istihdam sağlanacak. Eskişehir’e en son kamu yatırımı 1986 yılında TUSAŞ ile yapıldı. Sonrasında devlet yatırımı yok.

ÇEVRE YOLU, TARİFELİ UÇAK SEFERLERİ, LİMAN BAĞLANTISI, KARGO MERKEZİ

Çevre yolu problemi var. Onu da yapmadılar. Şimdi yine AKP’nin vaatleri arasında Eskişehir’in Avrupa’ya uçacağı vardı 2007’de. Ama Eskişehir’deki havalimanımızın sadece adını değiştirmekle yetindiler. Üstüne üstlük Zafer Havalimanına eklemlenmeye çalışıldı. Kargo merkezi oluşturulması ile ilgili talepler vardı, o da yapılmadı. Bütün kentin ifade ettiği bir mesele daha var. Eskişehir sanayisinin demiryoluyla limana bağlantısı. Sadece bu talep Gemlik Limanıyla da sınırlı değil, körfezle bağlantının kurulması da Eskişehir’imiz açısından son derece kıymetlidir. Bu bağlantıların yapılmasında da ne yazık ki Eskişehir’de ihmaller yaşadık.

TERMAL TURİZM MERKEZİ

Eskişehir sıcak sularıyla insanlara şifa dağıtan bir kentimiz. Kızılinler termal projesi vardı ve kentte memnuniyet yaratmıştı. Ama bu konuda da ihmaller nedeniyle Afyon öne çıktı.

DEPREM, DÖNÜŞÜM PROBLEMLERİ, PRESTİJLİ PROJE SÖZLERİ

Bakın en güncel meselelerden bir tanesi deprem. 2013’te Gündoğdu Mahallesinin bir bölümü afet riskli alan ilan edildi. Üstünden 10 yıl geçti, çevreyoluna cepheli mahallelerimiz yarı açık cezaevi gibi. Niye yapılmadı? Bir de Küçük Sanayi Sitesi var. Eskişehir’de kime sorarsanız sorun çöküntü alan haline geldiğini söyler. Sağlıklı bir alan haline getirilmesi gerektiği çok açık. Odunpazarı Belediyesi proje yaptı Büyükşehir’e götürdü. Çoğunlukta olan AKP’li arkadaşlarımız projeyi reddetti. Sonra orası afet riskli alan ilan edildi. Peki üstünden geçen yedi sekiz yıla rağmen neden bir şey yapılmadı? Gündoğdu Mahallesinde de Küçük Sanayi Sitesinde de yetki bakanlıktadır. Gelelim TOKİ ikinci etap projesine. Birinci etabın hali eksiğiyle gediğiyle ortada. İkinci etap Huzur, Karapınar, Erenköy, Yenidoğan, Emek Mahallesinin bir kısmını kapsıyor. Niye kimse elini sıcak sudan soğuk suya sokmuyor? Niye Eskişehirli hemşerilerimiz için bu sorunların çözümüne katkı sunmuyoruz? Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Bakın Kocakır bölgesinde bütün Eskişehir’in alkışladığı Süper Kent projesi vardı. Ne oldu o projeye? Zemin açısından da son derece sağlam olan ve 75 bin kişiyi barındıracak o projeye ne oldu? Neden hayata geçirilmedi ya da kim engel oldu?

‘SORUNLARI BİLİYORUZ VE ÇÖZECEĞİZ’

Kısacası yapılacak işler belli, sorunlarımız belli. Şunu da söyleyeyim. Eskişehir uzun yıllar boyunca verilen teşvikler anlamında da çevre illerin kuşatması altında kaldı. Bunların hepsi 21 yıllık AKP iktidarı döneminde oldu. Bakış doğru bir bakış olmayınca kentin sorunları kronikleşiyor. İnşallah iktidarımızda biz kentimizin bütün sorunlarını biliyoruz ve çözeceğiz.”