Eskişehir’de havacılığa dair neredeyse her şey var diyorduk: Havalimanı, Hava Jet Üssü, Hava İkmal, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, TEI…

*

Artık, Eskişehir’de havacılığa dair her şey var diyoruz! Çünkü eksik olan Uçak Mühendisliği Bölümü, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde (ESOGÜ) kısa zaman önce kuruldu, epey de yol kat edildi.

*

Bu noktada ESOGÜ’nün önceki dönem Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak’ı anmak istiyorum. Söz konusu bölüm, Şenocak’ın üstün çabaları ve ısrarıyla açıldı. Şenocak demişken şunu da ifade edeyim ve konumuza geri dönelim: Prestiji yerle bir olan ESOGÜ, Şenocak’la birlikte dirildi, deyim yerindeyse kısa zamanda çağ atladı. Umuyorum ve diliyorum, Şenocak’tan bayrağı alanlar, hiç olmazsa üniversitenin bu halini korurlar.

*

Evet, Uçak Mühendisliği Bölümü’nden devam ediyorum…

Bölüm Başkanı Prof. Dr. Melih Cemal Kuşhan ve beraberindekiler, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile görüşmüşler. Görüşmede ESOGÜ Havacılık Araştırma Eğitim Merkezi’nin kurulmasının hızlandırılmasına karar verilmiş. Bakan Varank, görüşme sırasında ESOGÜ’nün havacılık konusunda yapacağı çalışmalara destek verileceğini söylemiş.

*

Bakan ile görüşmenin kamuoyuna yansıması sonrasında Eskişehir’de sanki bu bölüm yeni kurulmuş gibi davrananlar oldu.

Üniversiteden geçen bilgilendirme bülteninde dahi yer alan şu ifade dikkat çekici: “Toplantı sonucunda Uçak Mühendisliği Bölümü ve ESOGÜ Havacılık Araştırma Eğitim Merkezi’nin temelinin atılmasına karar verilirken…”

Yani üniversite bile, çoktan kurulmuş olan ve faaliyete başlayan Uçak Mühendisliği Bölümü’nün, Bakan Varank yardımıyla temelinin atılacağından bahsediyor.

Umuyorum bu ifade ‘yanlışlıkla’ yazılmıştır…

*

Her neyse…

*

Şimdi size, Uçak Mühendisliği Bölümünün kuruluşunun hemen sonrasında Prof. Dr. Kemal Şenocak ve Prof. Dr. Melih Cemal Kuşhan ile yaptığım görüşmelerin içeriklerini hatırlatacağım ki,Uçak Mühendisliği Bölümü ‘yeni kurulmuş ya da kurulacakmış gibi’ yapanlar bilgi sahibi olsunlar…

*

İşte, Kemal Şenocak’ın 10 Ocak 2020’de Anadolu gazetesinde yayınladığım ifadeleri:

ORGENERAL TALİMAT VERDİ

“Yurtdışında görev yapan alanında uzman bilim insanlarını üniversitemize kazandıracağız. Ve bu hocalarımız hem teori üreten hem de uygulama yapan insanlar. Laboratuvar dahil altyapı hazırlanınca öğrenci alımı başlayacak. Özellikle Altyapı için Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz’le görüşme yaptık. Tüm imkanları seferber edeceğini söyledi ve çalışmaların başlaması için hemen talimat verdi. Şöyle de bir karar verdik. Öğrenci alımı başlayana kadar hocalarımız boş durmasın diye İngilizce ders kitabı hazırlayacaklar. Bunun yanı sıra uçak firmalarıyla da iletişim halindeyiz, öğrencilerimize burs imkanı da sağlamak istiyoruz.

BAŞARILI ÖĞRENCİLER ESKİŞEHİR’İ TERCİH EDECEK

TUSAŞ tarafından geliştirilen insanlı ve insansız platformlarda, hızla uçak mühendisi yetiştirmek ana amacımız. Eskişehir havacılıkta ilklerin şehri. Dolayısıyla uçak mühendisliği eğitimi potansiyeli çok yüksek. Bu potansiyel, ülkemizin en yüksek dilimindeki öğrencileri Eskişehir’e çekecektir. Bölüm, başta ‘Eskişehir Havacılık Kümelenmesi’ firmaları olmakla birlikte tüm havacılık ve savunma sanayi sektörüne hizmet veren mezunlar yetiştiren ve mezunlarının üst düzey İngilizce bildiği bir bölüm olacak. Üniversitemiz, aslında çok uzun yıllar boyunca farklı mühendislik çatıları altında bu eğitimi veriyordu. Ama artık mezunlarımız, ‘uçak mühendisi’ olarak bu eğitimi alacaklar.

ÜNİVERSİTENİN BAŞARI SIRALAMASI YÜKSELECEK

Tabii söz konusu bölümle birlikte, Eskişehir havacılık kümelenmesinde yer alan firmalarımıza nitelikli işgücü de sağlayacağız. Üniversite-sanayi işbirliğini arttıracağız. Yeni araştırma konularına odaklanabileceğiz. Disiplinler arası çalışmaları arttıracağız. Üniversitemizin ulusal ve uluslararası başarı sıralamasını arttıracağız. Başta üniversitemiz olmak üzere, konu ile ilgili yüksek lisans programlarına öğrenci yetiştireceğiz. Yine proje ve yayın sayısını arttırarak Web of Science (Bilim Ağı) gibi yayın indekslerindeki başarımızı arttıracağız.”

*

Şimdilerde YÖK Üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Kemal Şenocak’ın ifadelerini okudunuz.

*

Sırada, aynı zamanda Eskişehir Havacılık Kümelenmesi kurucusu olan Prof. Dr. Melih Cemal Kuşhan’ın aktardıkları var.

8 Ekim 2021’de Sağlı Sollu Haber’de yayınladığım Prof. Kuşhan’ın ifadeleri şöyle:

ESKİŞEHİR’İN YANINDA TÜRKİYE’YE DE GÜÇ VERECEK

“Bu bölüm tam zamanında kuruldu. Çünkü Türkiye’de şu an binlerce mühendise ihtiyaç var. Dünyada da öyle. Tüm ideolojilerin ortak paydası savunma sanayi ve havacılık. Bu alanda geri kalırsak bu hiç iyi olmaz, hiçbir alanda gelişim sağlanamaz. Atatürk ne demişti? İstikbal göklerdedir. Biz de bu hedef doğrultusunda çalışıyoruz. Bu bölüm Eskişehir’in yanında Türkiye’ye de güç verecek. Çünkü burası havacılık altyapısının tam anlamıyla oluştuğu bir şehir.

ÖNEMLİ KURUMLARLA İŞ BİRLİĞİ

Bakın, mezunların adresleri belli. Direkt istihdama katılacaklar. O heyecanı, TEI ile TUSAŞ da yaşıyor. Çünkü çok ihtiyaçları var. Bu noktada TUŞAŞ ve TEI ile de eğitime ilişkin protokol imzalandı. Hava İkmal’le de protokol yapıldı. Her perşembe öğleden sonra öğrencilerimiz hava ikmalde eğitim alacak. Bakın şu noktaya dikkat çekiyorum: Bu bir staj işbirliği değil, bu bir eğitim işbirliği. Yine hava jet üssünde de eğitimlerimiz olacak. İlk öğrencilerimizi aldık. 60 öğrenciden bahsediyorum ve bu 60 öğrenci, en iyi şekilde yetişecek, buna emin olabilirsiniz.

SİLİKON VADİSİNDEN GELMEK İSTEYENLER VAR

Hocalarımızın hepsi sektörün tepelerinde bulunan isimler. Şu an sekiz hocamız var. ABD’den silikon vadisinden üniversitemize gelmek isteyen hocalar da var. Önemli bir nokta: Bir firmadan 1 milyon dolarlık uzay sanayide kullanılan bir tezgah alıyoruz şimdi. Bu bir bağış. Bu bağışların devamı gelecek. Yakın zamanda laboratuvar da kuracağız. Bir de müjde vereyim: İleride Uçak Mühendisliği için bir kampüs oluşturacağız. Hava ikmalde ne varsa bu kampüste de olacak. Ve öyle iyi bir başlangıç yaptık ki, şu an kendi alanında Türkiye’nin en iyi dördüncü bölümü, daha bir yıllık bir bölüm olmasına rağmen.”

*

Prof. Dr. Melih Cemal Kuşhan’ın ESOGÜ Uçak Mühendisliği Bölümü ile ilgili aktardıkları da bunlar.

*

Umuyorum, bölüm yeni kurulmuş ya da kurulacakmış gibi yapanları aydınlatabilmişimdir…