Sivrihisar’da kaderine terk edilen ‘Sivrihisar Anıt Uçak’ meselesini birkaç gündür ısrarla gündeme getiriyorum.

Ki sorun çözülsün, Sivrihisarlıların bağışlarıyla alınan ve Kurtuluş Savaşı’nda kullanılan uçağın anıtı hak ettiği değeri görsün.

*

Nitekim içimizi rahatlatan bir gelişme yaşandı. Dün, MIH sütunları aracılığıyla sizlere duyurmuştum. Hatırlatmakta fayda var. AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı ile yaptığım görüşmede, şu kararın alındığını öğrendim: Çürümeye terk edilen ‘Sivrihisar Anıt Uçak’, Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü’nün girişimleriyle onarılacak ve uygun bir alana yerleştirilecek.

*

DEKUPE Sivrihisar’a Millet Bahçesi, içine de Anıt Uçak geliyor!

Bununla beraber Hamid Yüzügüllü ile görüştüm ve Sivrihisar Anıt Uçak ile ilgili aklından ne geçiyor öğrenmek istedim.

Başkan Yüzügüllü şunları söyledi:

MİLLET BAHÇESİ’NE YERLEŞTİRİLECEK

“Şimdi o uçak daha en baştan maalesef yanlış bir yere konulmuş. Yani anıta gidilecek bir yol bile yok. Şimdi biz uzman arkadaşlarımızla bir toplantı yaptık, en faydalı çalışma nasıl olur diye konuştuk. Sonuçta şöyle bir karar aldık. Şimdi uçak anıtımızın tam karşısında 10 dönümlük park alanı oluşturmuştuk. Dolgusunu da yaptık hatta. Yeni yılda o parkı hızla bitireceğiz ve şunu da söyleyeyim orası büyük bir mesire alanı olacak aynı zamanda. Ve olası Millet Bahçesi olacak. Yani Eskişehir’e bir Millet Bahçesi daha kazandıracağız. İşte, Sivrihisar Anıt Uçak’ımızı yeni yapacağımız parkımızın en güzel yerine koyacağız.

‘UÇAĞIN KENDİSİNİ BULMAYA ÇALIŞIYORUZ’

Bakın Arif Bey size daha güzel bir şey daha söyleyeyim. Şimdi oradaki uçak, aslını temsil eden daha küçük ebatlı bir uçak. Şimdi biz araştırmaya koyulduk, Sivrihisarlı hemşerilerimizin bağışlarıyla alınan uçağın orijinalini, yani aslını bulabilirsek Sivrihisar’a getireceğiz ve artık temsili uçak değil uçağın kendisi sergilenecek. Bir ihtimal bulamazsak eğer, elimizdeki uçağı en iyi şekilde aslına uygun biçimde onaracağız ve sergileyeceğiz.Bu uçak çok önemli bir değer. Sivrihisarlıların yaptığı bu katkı büyük bir olay. Biz de bu değere en iyi şekilde sahip çıkacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.”

*

Evet, Hamid Yüzügüllü’nün Sivrihisar Anıt Uçak ile ilgili kullandığı ifadelerini siz değerli okurlarımıza ulaştırdım.

Sivrihisar’ın, Eskişehir’in ve hatta Türkiye’nin tarihi değerlerinden olan Sivrihisar Anıt Uçak artık hak ettiği ilgiyi görecek.

Sorunu gündeme getirenlere ve çözenlere teşekkür ediyorum.

Bu konu Odunpazarı Belediyesi’ni ilgilendiriyor

Bir okurumuzdan mektup geldi.

Mektubu okuyunca dehşete düştüğümü söylesem yanlış olmaz.

28 Ağustos günü Kent Ormanı’nda faciayla sonuçlanabilecek bir olay yaşanmış.

Okurumuzun gönderdiği mektubu aynı şekilde yayınlıyorum:

GEÇ KALINSA KADIN ÖLEBİLİRDİ

“Eskişehir’de maraton koşan ve pazar sabah 08.00’de antrenmana çıkan 30 kişilik grup, Kent Ormanı-Diş Fakültesi’nin arkası civarı köpek ulumaları ve bağırma seslerini duyarak o yöne gidiyorlar. Önce köpekler kavga ediyor sanıyorlar. Yaklaşınca ise yerde bir kadının olduğunu görüyorlar.15 kadar köpek orada koşu antrenmanı yapan kadına saldırıp, yere düşürüp, saçından sürükleyip, 15’i birden üstüne çıkıp, vücudundan et parçaları koparır durumda iken, koşu yapanlar yetişip hep birden yardım ediyorlar. Bu koşan arkadaşlardan 3 tanesi doktor olduğu için müdahale başarılı oluyor. Altı kişi kadını kucaklarında taşıyor. Yaralı kadını, köpeklerin sürüklendiği tel örgülerin arasından çıkarmakta zorlanıp vakit kaybediyorlar. Doktor arkadaşlardan birisi koşarak yakında olan Osmangazi Üniversitesi Hastanesi acilden tekerlekli sandalyeyi arkadaşlarına yetiştiriyor. Sonra hastaneye güç bela yetiştiriyorlar. Yaralı kadın hastanede tedavi altına alınıyor. Şu anda durumu iyi olan kadın çok şanslı imiş.Çünkü grup birkaç dakika daha geç kalsa kesinlikle hayatı tehlikeye girerdi ya da oracıkta ölebilirdi.Eskişehir’de bunun örneği de yok değil. Bu kadın ben de olabilirdim. Bu kadın annemde olabilirdi. Bu kadın sizin kızınızda olabilirdi. Yeter artık! Kim sorumlu bu işten!”

*

Okurumuz, mektubunun son cümlesinde ‘kim sorumlu bu işten’ diye sormuş.

Ben söyleyeyim: Odunpazarı Belediyesi!

Ancak yasaların elverdiği ölçüde sorumlu…

Belediye, köpekleri barınağa alır, kısırlaştırma işlemini yapar, varsa bir hastalığı tedavi eder.

Sonrasında köpeği ya da köpekleri nereden aldıysa oraya bırakır.

Bırakmasa olur mu diye sorarsanız, olmaz!

Çünkü yönetmelik açık, belediyeler için bu zorunlu kılınmış; köpek alınır, iyileştirilir, kısırlaştırılır, sonra alındığı yere bırakılır.

Bu noktada belediye sorumluluktan sıyrılmış oluyor mu?

Elbette hayır.

Belediyeler, yeni yatırımlar yaparak barınak kapasitelerini artırmalı, tedavi ve kısırlaştırma hizmetlerini daha ciddi yapmalı, sahiplendirme çalışmalarını hızlandırmalı. Bununla beraber köpek tehlikesinin daha aza inmesi sağlanabilir.

Öte yandan merkezi hükümet de hayvanlara ilişkin düzenlenen yönetmeliği, ciddiyetle gözden geçirmeli.