İYİ Parti Genel Merkezi öyle bir hamle yaptı ki, kongre sürecinde Eskişehir’de yaşanan gerilimi coşkuya dönüştürmeyi başardı. Peki, bunu nasıl yaptı? Milletvekili aday listesini gerçekçi bir temayül yoklamasıyla belirleyerek! Gerçekçi temayül derken neyi kast ediyorum? Örneğin AK Parti temayül yoklaması yaptı, ancak Eskişehir’de 100 bin üyesi olmasına karşın yalnızca seçmece 400 kişiyle gerçekleştirdi bu temayülü. Dahası, sandıklar Ankara’da açıldı, sonuç ne çıktı bilinmiyor. Sonuç bilinse ne olacak, temayüle rağmen dışarıdan iki isim küt diye listenin birinci ve ikinci sırasına getirildi. Ya CHP? Temayüle bile gerek duymadı. İYİ Parti ne yaptı? Temayül yoklamasını üye bazında gerçekleştirdi, tüm üyelerine vekil adaylarını tayin etme hakkı verdi. Dahası, sandıkları temayülün yapıldığı salonda, üyelerinin gözü önünde açtı ve kamuoyuna ilan etti. İYİ Parti için bu da yetmedi, temayülden çıkan sonucu, tam manasıyla listesine yansıttı. İşte, bunun adına demokrasi denir. Eskişehir’de uzun yıllardır böyle bir uygulama tercih edilmiyordu. İYİ Parti bu yönüyle diğer partilerin üyelerini kıskandırdı diyebilirim.

*

Temayülün birinci sırasından Nebi Hatipoğlu çıktı.Hatipoğlu’nun birinci çıkacağı zaten öngörülüyordu. Bir yıldır Eskişehir teşkilatı içerisinde ve Genel Merkez nezdinde ciddi çalışmalar yaptığı biliniyordu. Partinin kongre sürecinde de elini taşın altına koymaktan imtina etmedi. Ve temayülde bunun meyvelerini topladı, Genel Merkez de “birinci sıra senin, lokomotif sensin” dedi. Temayülden ikinci çıkan Özlem Ayrancı parti kurulduğundan bu yana teşkilata çeşitli alanlarda hizmet etti. Kongre sürecinin tam merkezindeydi. Ayrancı’nın temayülden ikinci çıkmasına şaşıranlar oldu, ancak teşkilatlanma anlamında deneyimli bir ekibi olduğundan bu sonucu doğal karşılayanlardanım. Sonuçta milletvekili listesinin ikinci sırasında yerini aldı. Melih Aydın’a gelirsek, o da tıpkı Nebi Hatipoğlu gibi bir süredir hem Eskişehir teşkilatı içerisinde hem Genel Merkez nezdinde yoğun çalışma yürüttü. Kongre sürecine o da duyarsız kalmadı, sürecin sağlıklı bir biçimde sonuçlanması adına pozitif duruşuyla partililere moral verdi. Temayül sürecinde de partililerle yoğun mesai harcadı. Bunun sonucunda ‘deve dişi partili’ denebilecek isimleri arkasında bırakarak temayülde üçüncü sıraya yerleşti. Milletvekili listesinde de üçüncü sırada bulunan Aydın’ın,gençliğinden aldığı dinamizm ile hareketli bir kampanyaya imza attığını söyleyebilirim.

*

Temayülden Ömer İbrahim Sayın dördüncü, Bahattin Şeker beşinci, Hakan Kaymak ise altıncı çıkmıştı. Ancak Bahattin Şeker temayüldeki yerini beğenmeyerek milletvekili listesine girmek istemedi. Ömer İbrahim Sayın ise önce listeye girdi, sonrasında sağlık sorunlarını gerekçe göstererek listeden çekildi. Burada iki çift laf etmek isterim. Partililik nedir? Her koşulda ülkeye hizmet adına partinin verdiği görevi yapmaktır. Ancak bu iki isim, temayülde birinci sırada çıkamamalarına rağmen milletvekili aday listesinde birinci sırayı istediler, verilmeyince de listeye girmediler. Parti demokrasiyi işletti diye küsüp gitmek de nedir? Bana göre büyük bir hata yaptılar. İleride doğabilecek fırsatları teptiler. Parti, bu iki ismin gösterdikleri tavrı muhakkak değerlendirecektir. Hakan Kaymak’a gelirsek… Temayülden altıncı çıktı. Bahattin Şeker listeye girmek istemeyince, milletvekili listesinin beşinci sırasında yer buldu. Ömer İbrahim Sayın da listeden çekildi. Boşalan dördüncü sıraya kimin geleceği belli değil. Hakan Kaymak’ın gelme ihtimali olduğu konuşuluyor. Hakan Kaymak kısa süre önce partiye katıldı. Buna rağmen partililerle yakın ilişki kurdu. Partinin desteğe ihtiyacı olduğu zamanlarda verilen görevleri yaptı. Öyle ki, mevcut milletvekili Arslan Kabukcuoğlu’nu temayülde geçmesi dikkatlerden kaçmadı. Ve Yağmur Gürsöğüt… Temayülden sekizinci sırada çıktı. Yedinci sırada çıkan Arslan Kabukcuoğlu ile arasında az fark olduğunu söyleyebilirim. Günün sonunda Gürsöğüt, milletvekili listesinin altıncı sırasında yerini aldı. Genç ve gelecek vaat eden siyasetçi kadınlardan. Seçim sürecinde muhakkak katkısı olacaktır. Sürecin de deneyim anlamında kendisine katkısı olacağı kesin.

*

Toparlarsak…

◾  Nebi Hatipoğlu birinci sırada.

◾  Özlem Ayrancı ikinci sırada.

◾  Melih Aydın üçüncü sırada.

◾  Ömer İbrahim Sayın’ın listeden çekilmesi nedeniyle dördüncü sıra boş, Hakan Kaymak veya bir başkası dördüncü sıraya gelebilir.

◾  Hakan Kaymak beşinci sırada.

◾  Yağmur Gürsöğüt ise altıncı sırada.

*

Sonuç olarak…

İYİ Parti’nin milletvekili listesi Eskişehir’deki en dikkat çeken liste olarak karşımıza çıkıyor.

Bu listede demokrasi var mı, var. Bu listede hareket var mı, var. Bu listede dayatma ayaklar altına alınmış mı, alınmış. Dolayısıyla bu listede ‘Eskişehir damgası’ var mı, var. Bu liste teşkilatı heyecanlandırmış mı, heyecanlandırmış.

İYİ Parti’nin Eskişehir’de çok farklı ve renkli bir kampanyaya imza atacağını da duyuyoruz. Durum böyle olunca üç milletvekilini hedefleyen AK Parti ile CHP’nin işinin hiç de kolay olmadığını ifade etmek zorundayım.