Bir süredir bekleniyordu. Eskişehir Ticaret Odası uzun zamandır talep ediyordu, üyeleri de dört gözle iyi bir haber bekliyordu. O haber nihayet geldi: TOBB, yani Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından sağlanacak olan Nefes Kredisi, tüccarın hizmetine sunuldu.

İsmiyle müsemma, “nefes” gibi bir kredi bu. Hele ki piyasaların daraldığı, maliyetlerin arttığı, nakit akışının neredeyse durma noktasına geldiği şu dönemde... 6 ay geri ödemesiz, 36 aya kadar vadeli, 1 milyon TL ile 2,5 milyon TL arasında değişen kredi imkanı, tüccarın biraz olsun başını yastığa rahat koymasına vesile olacak.

Bu, sadece tüccar için değil; aynı zamanda o tüccarın yanında çalışan personel için de bir umut. Çünkü finansal darboğaza giren birçok işletmede ilk kısılan kalem, maalesef personel maaşı oluyor. Ya maaşlar geç yatıyor ya da hak edilen zammın adı bile anılmıyor. Şimdi, bu krediyle birlikte işveren biraz daha nefes alacaksa, bu nefesin bir kısmının da çalışanlara ulaşmasını dilemek, en azından vicdani bir beklenti olsa gerek.

TOBB Nefes Kredisi’nin faiz oranları da piyasaya göre fena değil. Yıllık yüzde 37-38 arasında değişen oranlarla, ticari krediye ulaşmanın neredeyse imkansızlaştığı bu dönemde bu fırsat önemli. Hele ki 6 ay geri ödemesiz oluşu, bu süre zarfında işini toparlayıp çarkları yeniden çevirmek isteyen işletmeler için büyük avantaj.

Tabii burada iş sadece kredi vermekle bitmiyor. Paranın nereye harcandığı, nasıl kullanıldığı, işletmenin gerçekten ayağa kalkıp kalkamadığı, o nefesin kalıcı bir canlanmaya dönüşüp dönüşmediği de önemli. Zira bu tür finansal destekler, sadece günü kurtarmamalı; yarını da planlamalı.

Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin bu krediyi doğru yönetmeleri büyük önem taşıyor. Gereksiz harcamalardan kaçınılmalı, kaynak doğrudan üretime, istihdama ve işletmenin sürdürülebilirliğine yönlendirilmeli.

Ve son bir not: Bu kredi ile biraz olsun rahatlayan her tüccar, yanında emek veren personelini de unutmamalı. Ay sonunu zor getiren, markette etikete bakmadan alışveriş yapamayan, çocuğunun okul masraflarını denkleştiremeyen o çalışanlar da en az patron kadar nefes almayı hak ediyor.

TOBB’a ve bu imkanın sağlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederken, diliyoruz ki bu nefes sadece tüccarı değil, tüm iş hayatını kapsayan bir rahatlamaya dönüşsün.

Çünkü ekonomi sadece para değil, emekle döner.