2019 yılında hizmete açılan Odunpazarı Modern Müze, ARTnews tarafından dünyada ‘Son 100 Yılın En İyi 25 Müze Binası’ arasında gösterilerek çok önemli bir başarıya daha imza attı. artnews.com’da yer alan haberi de okudum. Haberin girişinde üç aşağı beş yukarı ‘Bir müzeyi muhteşem yapan nedir? Sadece içinde bulunan eserler değil, aynı zamanda duvarlarıdır. Birçok mimar müze binalarının sanat eseri gibi olması gerektiğinin farkına varmıştır’ deniliyor. Ardından da 1922 yılından bu yana en iyi 25 müze binası sıralanıyor. Listede Fransa’dan Centre Pompidou ve Louvre, İspanya’dan Guggenheim Bilbao, İtalya’dan MAXXI gibi dünyanın önde gelen müzeleri yer alıyor. OMM ise bu listeye 21’inci sıradan giriş yapıyor. Bu önemli başarıda hoşuma giden bir başka detay daha var. Müzenin tanıtımı yapılırken, Eskişehir’in ve Odunpazarı’nın da tanıtımı uluslararası alanda yapılmış oluyor. Müze tanıtımının girişinde Eskişehir’den Türkiye’nin üniversite kenti olarak bahsediliyor. Odunpazarı’nın ne anlama geldiğinden ve Tarihi Odunpazarı Evleri’nden de söz ediliyor. OMM açılışının ardından, hem sanat hem mimari alanında, Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü, Avrupa Müzecilik Ödülleri ve İngiltere’de düzenlenen Museum and Heritage Awards dahil olmak üzere ulusal ve uluslararası birçok ödüle layık görülmüştü. Bu başarısıyla da yine bizleri gururlandırdı. Başta Erol Tabanca, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve dünyaca ünlü Japon mimarlık ofisi Kengo Kuma and Associates olmak üzere emeği geçen herkese Eskişehir’e böyle bir değeri kazandırdıkları için bir kez daha teşekkür ederim. OMM’un gelecekte de birçok başarıya ulaşması dileğiyle.

KALAN TEK YASAK MÜZİK YASAĞI
Yazıya sanatla başladık sanatla devam edelim bari. Bu kez sanatçılar açısından pek de hoş olmayan bir konuya dikkat çekelim. Hoş daha önce de yazdık çizdik değişen olmadı ya. Konu malumunuz 00.00’dan sonra müzik yasağı. Pandeminin başından bu yana bu kadar uzun süren başka bir kısıtlama yok. Son olarak aşısız kişilerden seyahat, etkinlik, iş yeri ve okullarda istenen PCR testi zorunluluğu kaldırıldı. Koronavirüs sanki sadece gece 00.00’dan sonra bulaşıyormuş gibi hala bu yasak devam ediyor. Bu da müzisyenlerin iş imkanını belki de yarı yarıya kısıtlıyor. Normal şartlarda mekanlarda saat 21.00’den 00.00’a kadar bir grup sahne alır devamında ise başka bir grup sahne alırdı. Şimdi tek bir grup sahne alıyor, haliyle müzisyenlerin de geliri düşüyor. En son herhalde 6-7 ay önce Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tüm yasakların kalkmasını istediklerini, müzik yasağının da kalkacağını söylemişti. Aradan geçen onca zamana rağmen yasak hala devam ediyor. Müzisyenlerin dışında pandeminin büyük darbe vurduğu işletme sahipleri de bundan büyük ölçüde etkileniyor. Bu yasak turizm gelirlerini de etkileyecek. O nedenle en geç turizm sezonu açılana kadar bu yasak kaldırılmalı hem müzisyenlere hem de işletmecilere rahat bir nefes aldırılmalı.

PERFORMANSLAR BAŞLIYOR
Son olarak da Şehir Tiyatroları ve Senfoni Orkestrası’nın vaka sayılarındaki artış nedeniyle ara verilen performanslarının Şubat ayı ile yeniden başlayacağını duyuralım. Bu ay Şehir Tiyatroları Midas’ın Kulakları adlı oyunun prömiyerini yapacak. İki Bekar, V. Frank, Vahşet Tanrısı, Macbeth ve Duvarların Ötesi’nde oyunları da bu ayın programında yer alıyor. Senfoni Orkestrası da her zaman olduğu gibi