İslâm dini temizlik dinidir. Temizlik ve tertip ister. Temizlik, Müslümanda bir yaşam tarzıdır. Bir sistemdir. Prensiptir ve bir ibadettir. Sosyal insanın dikkat etmesi gereken önemli konulardan birisidir gusül abdesti almak.

Guslün sünnetlerinden birincisi, gusle besmele ile başlamaktır. İkincisi, gusül için niyet etmek. Üçüncüsü, edep yerlerini pislik görülmese bile yıkamak. Dördüncüsü, elleri yıkayarak gusülden önce abdest almak... Beşincisi; yıkanılan yerde su birikiyorsa ayakların yıkanmasını sonraya bırakmak... Altıncısı, bedene suyu dökmeye tepeden başlamak. Sonra sağ omuz tarafına ve daha sonra sol omuz tarafına su dökerek bütün vücudu yıkamak. Yedincisi; bütün bedene üç defa su dökmek. Her defasında bütün vücudu yıkamak. Su döküşlerde bedeni ovalamak. Sekizincisi; gusülde suyu israf etmemek ve cimrice de kullanmamak. Dokuzuncusu; gusül abdesti sonrası havlu ve benzeri şeylerle kurulanmak. Onuncusu ise; ulu orta yıkanmamak. Gizlilik içermesi esastır.

Erkeklerin göbek ile diz kapağı altına kadar olan kısımları mahrem bölgedir. Değişik tabirle namahrem kısımdır. Başkaları tarafından görülmesi yasak yerdir. Zaruret hali hariç...

Kadınlarda ise kadının avret mahalli, saçları dâhil topuk bitimlerine kadar yerleri gören tarafından şehevi istek uyandıran kısımlardır. Bir kadının bedeninden bir başka kadının görebileceği kısım da göbek ile diz kapağı arasıdır. Mecburi halleri dışında… Şehevi arzuyu galeyana getiren cazibeyi kaybetmiş kadın ve erkekler istisnadır. Şehevi arzuya duyarsız çocuklarında durumları istisna hâllerdendir. 

Gelelim guslün mekruhları ve adabına: Abdestin mekruhları guslünde mekruhlarıdır. Mekruhlar beğenilmeyen işler ve sözler demektir. Adap beğenilen fiiller ile sözlerdir. Adap, edebin çoğuludur.

Abdest alırken kıbleye karşı yön alınır. Gusülde ise, avret mahalli açık olduğu için kıbleye karşı dönülerek gusül yapılmaz. Edep yerlerinin kapalı olması durumunda sakınca yoktur.

Gusül abdesti nasıl alınır:

Önce besmele çekilir. Sonra, “Niyet ettim cünüplük hâlinden temizlik için gusül abdesti almaya.” denilerek niyet edilir. Eller bileklere kadar yıkanır. Vücudun her hangi bir yerinde bir pislik varsa ya da bedene suyun temasını engelleyecek nesneler varsa giderilir. Sonra, edep yerleri yıkanır. Namaz abdesti gibi abdest alınır.

Namaz abdestini müteakip su dökmeye evvelâ baştan başlanır. Sonra sağ omuza ve sonra sol omuza su dökülerek devam edilir. Bütün beden yıkanır. Bedende iğne ucu kadar kuru yer kalmayacak şekilde bütün beden ovularak üç defa yıkanır. Gusül sırasında dua okunmaz. Konuşulmaz. Şarkı vs. söylenmez. Farz ve sünnetlere uygun gusül abdesti şekli budur.  Gusül abdestinin bu şekilde yerine getirilmesinde büyük sevap vardır. Kişinin Allah için gusül abdesti alması, Allah’ın hoşuna gider. Allah, beğendiği eylem ve söylemi mükâfatsız bırakır mı?

Müslüman, gusül abdestini başta Allah’ın emri olduğu için ifa eder. Peygamberin sünneti olarak yaşamına uygular. Yıkanmak ve temizlenmek, temiz insanların işidir. Allah temizdir. Temizleri sever.

Akarsu, büyük bir havuz ya da denizde gusül abdesti alan; ağzına ve burnuna su aldıktan sonra bütün vücudunu suya daldırmakla gusül abdesti almış olur. Buraya kadar anlatılanlar farz olan guslün usulü idi.

Bir de, guslün çeşitlerinden sünnet olan gusül vardır. Şu durumda anlatacağımız gusül; sünnet olan guslüdür. Sünnet, İslam peygamberinin ibadet maksatlı yaptığı fiillerdir. Birincisi, Cuma günleri Cuma namazı için alınan boy abdesti sünnet olan gusüllerdendir. İkincisi, Bayram namazı için alınan gusüldür. Üçüncüsü; Hac ve umre için ihrama girilirken alınan gusüldür. Dördüncüsü, Hac görevi yapan kişinin zeval vakti sonrası Arafat’ta yaptığı gusül…

Bir de mendup olan gusüller vardır. Yapılması iyi olan gusüllerdir. Baygınlık, sarhoşluk, çılgınlıktan sonra normal hâle dönenlerin aldığı gusül… Ölü yıkayan kimsenin, günahlarına tövbe edenin, Müslümanlığı yeni kabul edenin, bir toplum içerisine gidenin, yeni elbise giyenin, yağmur duasına çıkanın, üzerinde ter olanın, berat ve Kadir gecesine ulaşanın aldığı gusül mendup olan gusüldür. Mendup, iyi olandır. Tavsiye edilendir. İslam’ın esası temizlik olduğuna göre; Temizlik İslam’da ibadet addedilir. Gusül abdestli olmak amellerin makbul ve duaların kabulüne vesiledir.

İslam’ın üzerinde durduğu en önemli davranışlardan birisi; birisinin bir başkasına tiksindi verici davranışlardan kaçınmasını sağlamaktır.

Cünüp olan kimseye yapması yasaklı olanlar:

Cünüpler, namaz kılamaz. Oruç tutamaz. Kur’an okuyamaz. Ancak dua maksadı ile dua ayetlerini okuyabilir. Şükür kastı ile “Elhamdülillah” diyebilir. Yemeğe başlarken besmele söyleyebilir. Kelimeyi şahadet veya Kelime-i Tevhid’i okuyabilir.

Cünüp olanlar el ve ağızlarını yıkadıktan sonra bir şey yiyip içebilirler. El ve ağızlarını yıkamadan yiyip içmeleri mekruhtur. İslam anlayışında hoş karşılanmaz. Bu durum temizlik ve sağlık açısından çok önemlidir.

Cünüp olanlar, Kâbe’yi tavaf edemezler. Kâbe’nin tavaf yapılabilmesi için gusül abdestli ve abdestli olmak lazım.

Zorunlu bir durum olmadıkça cünüpler camiye giremez. Cünüplük hâlinden temizlenmek için müsait bir yerde su olmadığında su almak için camiye girebilir. Camiye girmeden önce teyemmüm yapılması gerekir.

Cünüp olanlar Kur’an’a el süremez. Kur’an’dan farklı olan bir parça ile Kur’an-ı tutabilir. Cünüp kişi, dokunmaksızın Kur’an’a bakabilir. Gelecek yazımızda, kadınlara has hâller üzerinde duracağız.

Ömrünüz uzun, kazancınız bereketli olsun! Hoşça kalın! Dostça kalın!