Valilik tarafından açık hava etkinliklerinin 15 gün süreyle yasaklanması nedeniyle kentte düzenlenmesi planlanan AnadoluFest isimli festival iptal oldu. Karar Eskişehir sınırlarını da aştı, tüm Türkiye’de tepkilere neden oldu. Aynı dönemde ise Milli Eğitim Bakanlığı’nın Mülteciler İçin Maddi Yardım Programı Fonu aracılığıyla finanse edilen “Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi'' kapsamında, Suriyeli gençler için bu ay 5 günlük Gençlik Festivali düzenleyecek olması haberi gündeme düştü. Suriyeli gençlerin 5 yıldızlı otelde festival yapması ancak Eskişehir’deki festivalin yasaklanması sosyal medyada tepkileri iyice artırdı. Uzun süredir devam eden müzik yasağına festival yasaklarının da eklenmesi yaşam tarzına müdahale olarak da yorumlandı. Özellikle pandemi döneminde evlerine kapalı kalan insanların motivasyona eğlenmeye ihtiyacı var. Ekonomik durum da ortada. Eskişehir’de en ucuz konser bileti 100 liradan başlıyor. Gençler bu festivalde aşağı yukarı bir konser bileti fiyatına onlarca sanatçıyı dinleme imkanı buluyor. Valilik bu festivali yasaklamak yerine gençler için güvenli bir ortamda bu festivalin yapılmasını sağlamalıydı.

MAHKEME DE KURTARMADI

Benzer bir olay 2019 yılında da yaşanmıştı. MilyonFest’in etkinliğine yine güvenlik gerekçesi ile festivalden önceki gece saat 22.00 sıralarında Tepebaşı Kaymakamlığı izin vermemişti. MilyonFest İdare Mahkemesi’ne başvurmuş, İdare Mahkemesi kaymakamlık kararına yürütmeyi durdurma vermiş ve festival yapılabilmişti. Bu kez organizasyon şirketinin Valilik kararı için yaptığı yürütmeyi durdurma başvurusu İdare Mahkemesi’nde reddedildi. Yani bu kez mahkeme de kurtarmadı durumu. Bir de bu durumu savunanlar var. Yok efendim içeride uyuşturucu içiliyormuş, kızlı erkekli çadırlarda kalınıyormuş. Sanki gençleri zorla götürüyorlar. İsteyen istediğiyle kalır, kimsenin de bu konuda bir söz hakkı yoktur. Gelelim uyuşturucu konusuna. Kuşadası’nda da benzer festivaller düzenleniyor. Birkaç kere de katılmışlığım var. Bırak içeriye uyuşturucu ya da dışarıdan alkol sokmayı, deodorant sokamıyorsunuz içeriye. Güvenlikler didik, didik arıyor sizi kapıda. Öyle elini kolunu sallayarak girebileceğiniz bir alan değil yani. Kuşadası’ndaki festivale aşağı yukarı 30 bin kişi katılıyor da güvenlik sağlanıyorsa, şurada 10 bin gencin katılacağı bir festivalde de pekala güvenlik sağlanabilirdi. Şimdi festival 9-10-11-12 Haziran’a ertelendi. Bakalım o tarihlerde ne olacak…

ŞEHİR İÇİN BİRLİK OLUNMALI

Şehrin gündemindeki konulardan biri de bu hafta düzenlenen Demiryolu Fuarı oldu. Demiryolunun birçok paydaşını buluşturan fuara TCDD’nin ve eski adı TÜLOMSAŞ olan TÜRASAŞ Bölge Müdürlüğü’nün katılmamasına birçok tepki geldi. Ulaştırma Bakanlığı’nın bu kurumların fuara katılımını engellediği yönünde de iddialar ortaya atıldı. Sebep ne olursa olsun ortada bir gerçek var ki demiryolu kenti olarak övündüğümüz Eskişehir’de bu fuara 2 kurum da katılmadı. Özellikle TÜLOMSAŞ’ı fuarda görememek eminim ki herkesi üzmüştür. Onun fuarı bunun fuarı demeden, kent için yapılan işlerde birlik olmamız gerekiyor. Bu kez düzenlenen fuarda AK Parti Milletvekilleri de yer aldı, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de katıldı. Herkese de söz hakkı verildi, fuarda konuşmalarını da yaptılar. Olması gereken de zaten buydu. Bir dahaki fuarlarda kentin önemli aktörleri umarım fuara katılır, tüm herkese ‘Şehir için biz de buradayız’ mesajını verir.