Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Discord’a erişim engeli getirildiğini duyurdu. Öncelikle Discord nedir bunu kısaca sizlere anlatayım.
Discord uygulaması, genelde çevrimiçi oyun oynayanların sıklıkla kullandığı bir uygulama. Burada bir kanal oluşturup, kanal üyeleriyle sesli, görüntülü ve yazılı olarak iletişim kurabiliyorsunuz. Dünya genelinde de oldukça yaygın bir uygulama.
Peki, Discord neden kapatıldı. Platforma "Çocukların cinsel istismarı ve müstehcenlik suçlarının işlendiğine dair yeterli şüphenin bulunması nedeniyle" erişim engeli getirildiği belirtildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu,"Burası tamamen kapalı bir sistem. Siz istediğiniz gibi girip çıkamıyorsunuz. Ya da bizim güvenlik birimlerimiz oradaki her türlü sorgulamayı yapamıyorlar maalesef. Ancak orayı kullananların bize şikayet etmesi noktasında biz müdahil olabiliyoruz. Bizim giremediğimiz mecrada ne olduğunu bilemeyebiliyoruz. Discord da kendi bilgilerini, IP adresleri ve içerikleri dahil, bizim güvenlik birimlerimizle paylaşmayı reddettiği için biz de zorunlu olarak erişime engel getirdik" ifadelerini kullandı.
Erişim engeli getirildi getirilmesine ancak VPN uygulamaları ile hala Discord’a erişim sağlanabiliyor. Sıkıntı da biraz burada başlıyor aslında. Uygulamanın bir şekilde ulaşılabilir olması, erişim engelinin bu duruma kesin bir çözüm olmadığını gösteriyor.
Burada iş hem devlete hem bizlere hem de ebeveynlere düşüyor. Yukarıda Bakan Uraloğlu’nun belirttiği gibi şikayet noktasında müdahil olabiliyorlar. Bu durumda böyle olaylar tespit edildiğinde, sosyal medyada organize olup birçok insanın bu durumu şikayet etmesi gerekiyor.
Ebeveynlerin de çocuklarının hangi uygulamaları kullandığına dikkat etmesi şart. Demem o değil ki çocuğunuz Discord kullanmasın. Arkadaşlarıyla oradan konuşuyordur, oyun oynuyordur bunlar sıkıntılı durumlar değil. Orada hangi kanallara üye oluyor, bunların kontrolünün yapılması şart.
Devlet de bu şikayetler karşısında hızlıca aksiyon almakla yükümlü. Gelen şikayetler önceliğe alınmalı ve çocuklarımızı hep birlikte korumalıyız.
Bu arada her zaman dediğim gibi medya okuryazarlığı konusu çok önemli. Bu konuda eğitimler yaygınlaştırılmalı. Ebeveynler, medya okuryazarlığı konusunda yetkin olursa, çocuklarını da buna göre şekillendirebilirler.
Genel olarak durum böyle. Ben yasağın bir çözüm olduğunu düşünmüyorum açıkçası. Zaten dediğim gibi delmesi kolay bir yasak. Dünya genelinde kullanılan bir uygulama. Diğer ülkelerde de bu tarz olaylar oluyordur. Onlar buna nasıl çözüm üretiyor, bunu da araştırmamız gerekli.
Çözüm erişim engeli mi?
Onur ŞENTÜRK
Yorumlar