Öğle namazının kılınışı: Öğle namazı on rekâttır. İlk dördü, öğlenin ilk sünneti. Sünnetin akabinde dört rekât öğlenin farzı ve fardan sonra da öğlenin son sünneti olarak iki rekât sünnet kılınır.

Öğle namazının ilk sünnetinin ilk iki rekâtı sabah namazının sünneti gibi kılınır. Farklı olarak ilk ka’de olan oturuşta ettehıyyatüden başka dua okunmaz. Sadece Ettehıyyatü okunur. Allah-u Ekber denilir ve üçüncü rekâta devam olunur.

Üçüncü rekâtta Besmele çekilir, Fatiha okunur. Zammı sure veya ayet ilave olunur. Sonra rükûa varılır. Secdelerin akabinde dördüncü rekâta kalkılır. Üçüncü rekâtın kıyamında okunduğu gibi okuma yapılır. Sure veya okunan ayet akabinde önce rükû sonra secdeler ifa edilir. Secdelerden sonra oturulur. Ettehıyyatü, Salli, Bârik ve Rabbena duaları okunur. Selam verilir ve namazdan çıkılır.

Öğle namazının farzı, öğlenin ilk sünneti gibi kılınırsa da; farzın üç ve dördüncü rekâtlarında Fatiha’dan sonra zammı sure veya ayet okunmaz. Bir de, farz namaza durmadan önce ikamet getirilir. Öğle namazının son sünneti; sabah namazının sünneti gibi kılınır.

İkindi namazı nasıl kılınır: İkindi namazı sekiz rekâtlı bir namazdır. İlk dört rekâtı, ikindinin sünnetidir. Sünnetten sonra kılınan dört rekâtta ikindinin farzıdır. Sünnet, farzdan önce kılınır. İkindinin sünneti sünnet-i gayri mükkeddir.

İkindinin sünnetine başlarken önce “Niyet ettim Allah rızası için ikindi namazının sünnetine” diye niyet edilir. Öğle namazının sünnetinden sünneti gayri müekked olması nedeniyle ilk ka’de olan oturuşta tahiyyattan sonra “Salli ile Bârik” duaları okunur. Üçüncü rekâta kalkılır. Namaza ilk başlıyormuş gibi Sübhaneke, Euzu, Besmele, Fatiha ve sure ya da ayet okunur. Diğer namazlar gibi dört rekâta tamamlanır. İkindinin farzı, öğlenin farzı gibi kılınır.

Akşam namazının kılınışı: Akşam namazı beş rekâtlı namazdır. İlk üç rekâtı farz... Akabinde iki rekâtta akşamın sünnet namazı kılınır. Akşam namazında, önce farz olan namaz kılınır.

İlk iki rekât öğle namazının sünneti gibi akşamın farzının ilk iki rekâtı kılınır. Üçüncü rekata kalkılır. Besmeleyi müteakiben sadece Fatiha suresi okunur ve rükûa varılır. Secdeler tamamlanır. Üçüncü rekâtta son oturuş tamamlanır.  Üçüncü rekâtın oturuşunda tahiyyat, Salli, Bârik ve rabbene duaları okunur. Selamla namazdan çıkılır. Akşam namazının sünneti sabah namazı ve öğle namazının son sünneti gibi kılınır. Yatsı namazının kılınışı: Yatsı namazı on üç rekâtlı bir namazdır. Önce, dört rekât olarak yatsının ilk sünneti kılınır. Aynen ikindi namazının sünneti gibi eda edilir. Çünkü yatsının ilk sünneti de; sünnet-i gayri müekkededir. Yatsı namazının farzı öğlenin ve ikindinin farzı gibi kılınır. Yatsı namazının son sünnetinin kılınışı ise öğle namazının son sünneti ve akşam namazının son sünneti gibi kılınır.

Vitir namazının kılınışı: Vitir namazı, vacip olan bir namazdır. İlk iki rekâtı sair namazların ilk iki rekâtı gibi kılınır. Üçüncü rekâtın kıyamında ise Fatiha ve zammı sureden sonra eller tekbir ile kulak hizasına kaldırılır. Tekbirden sonra kunut duası olan “Allahümme innâ neste ınüke ve nestağfirüke ve nestehdike ve nüminübike ve ne tetübü ileyke ve netevekkelü aleyke ve Nüsni aleykel hayrehû kullehû neşkürüke ve lâ nekfuruke ve nahleu ve netrükü men yefcürük… İle Allahümme iyyake na’büdü ve leke nüsalli ve nescüdü ve ileyke nes’a ve nahfidü nercû rahmeteke ve nahşe azabeke inne azabekel bil küffarı mülhık.” duaları okunur.

Kunut dualarının anlamı: “Allah’ım, ancak Senden yardım ister ve bizi doğru yola iletmeni dileriz. Günahlarımızın bağışlanmasını Senden isteriz ve Sana tövbe ederiz. Sana iman ve tevekkülümüz tamdır. Lütfu kereminden verdiğin nimetlerini itiraf eder ve Sana ilah olarak hamd ve sena ederiz. Hiçbir nimetini inkâr etmeden Sana şükrederiz. Allah’ım, sadece sana ibadet ederiz. Amelde bizi, Sana yaklaştıracakları elde etmek için bütün gücümüzle Sana koşarız. Rahmetini umarız ve azabından korkarız. Kâfirler için kurtuluş yoktur. Azabın onlara olacaktır.”

Kunut dualarını imam gibi cemaatte sessizce okur. Anlaşıldığı veçhe, bu iki kunut duası;  Fatiha suresinin tefsiridir. Bu iki kunut duasında korku ve ümit ile Allah’ın rahmetinden istenir. Rükûa varılır. Akşam namazının farzındaki oturuşlardaki okunuşlar gibi vitir namazı tamamlanır. Cemaat halinde iken uyanlarda imamla birlikte sessizce kunut dualarını okurlar. Kunut duasını okumayı unutanlar, namaz sonu sehiv secdesi ile namazlarını ikmal ederler. Cemaatle vitir namazını kılan imamın okuyuşunda kunutu yetiştirememiş ise imama göre hareket eder.

Namazın sonundaki tesbihat duaları: Farz namazlardan sonra “Allahümme ente’s-selamü ve minke’s-selâm,teârekte yâ ze’l-celâli ve’l-ikrâm” denilir. Anlamı: “Allah’ım! Sen her türlü noksanlardan münezzehsin. Selamet ancak sendendir. Ey yücelik ve ikram sahibi!” demektir. Sonra Peygamber Efendimize getirilen  “Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed” salavatın anlamı: “Allah’ım! Efendimiz Hz. Muhammed’in şeref ve mertebesini yükselt.” anlamındadır. Salât ve selamdan sonra:

Sübhanallahi ve’l hamdü lillahi ve lâ ilahe illellahü ve’l-lâhü ekber ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billahi’i-aliyyi’l-azîm” okunur. Manası ise” kendisinden başka hiçbir ilah bulunmayan ve Allah bir tektir. Hükümranlık sadece onundur. Hamd ve sena, O’na mahsustur. O’nun her şeye gücü yeter.” bu duanın okunuşundan sonra Euzü-Besmele ile “Ayetü’l Kürsî” okunur.

Hz. Peygamber bir hadisi şeriflerinde:“Her kim ki, namazın arkasından otuz üç kere “Suphanallah” diyerek tesbih eder, otuz üç kere “Elhamdülillah”, otuz üç kere de “Allah-u Ekber” derse ve akabinde de “Lâ ilâhe illallahu vahdehu lâ şerike lehülmülkü ve lehül hamdü vehuve alâ külli şeyin kadir.” derse; denizlerin köpükleri kadar günahları da olsa günahları af edilir.

Sonra, otuz üç kere Sübhenallah! Allah’ı noksan sıfatlardan tenzih ederim. Sonra, otuz üç defa “Elhamdü lillah” her türlü övgü Allah’a mahsustur, tesbihatı söylenir. Daha sonra otuz üç kere “Allah-ü Ekber” Allah en büyüktür tekbiri okunur.

Bu tesbihin peşinden “Lâ ilahe illellâhu vahdehû lâ şerike leh, lehü’l mülkü ve lehü’l hamdü vehüve alâ külli şey’in kadîr,” duası okunur. Anlamı: “ Şanı ulu Allah’ı tesbih ve tenzih ederim. O bütün noksanlıklardan beridir. O’nun hiçbir noksanlığı yoktur. Hamd, Allah’a mahsustur. Allah’tan başka hiçbir ilah yoktur. Allah, en büyüktür. Emirlerine uymak, yasaklarından kaçınmak için gerekli güç ancak Allah’tandır.” diyerek, dua için eller havaya kaldırılır. Dua anında avuç içleri yukarıya dönük olur. Allah’tan dua ile istenecekler istenir.

Ömrünüz uzun, kazancınız bereketli olsun! Hoşça kalın! Dostça kalın!