Eskişehir, 2000’li yıllara sanatın her alanında sanat eğitiminin yapıldığı , her akşam perdelerini açan tiyatrosunun, her hafta sonu konserlerin olduğu ve her hafta birkaç serginin açıldığı kent olarak girmişti. Önce, kentin bir  sivil sanat örgütlenmesi, bir kurumu olması, bir de bir sanat dergisinin yayınlanmasıgereksinimi vardı. 2002 yılında Eskişehir Sanat Derneği’ni kurarak örgütlenmesini, sivil sanat kurumunu gerçekleştirdik.2004 yılının ilk ayında da Eskişehir Sanat dergisinin yayınını başlatarak Eskişehir’in sanat-edebiyat dergi gereksinimi sorununu çözdük.

Dergi 200

 Bir sanat merkezi olmuş kentin en büyük gereksinimi, olmazsa olmazı  bir sanat dergisinin yayınlanmasıydı. Onu gerçekleştirmiştik. İkinci konu; Eskişehir’de sanat-edebiyat dergiciliğine baktığımızda geçmişinin çok cılız olduğunu görürüz. Özgür (1962-1965) ve Emre (1964-1969) dergilerinin dışında yayınlanan dergilerin genç hevesliler tarafından, cep harçlıkları ile yayınladıkları, hep birkaç sayıyı geçmeyen dergiler olduğunu görürüz.  Böyle bir sorunun bir kurum tarafından çözülmesi gerektiğini ve bu kurumun Eskişehir Sanat Derneği olduğuna inandik ve 1 Ocak 2004 tarihinde ilk sayısını yayınlayarak başladık ve 15 Mayıs 2022 ‘de dergimiz 200. sayısına ulaştı.

Zehra Çam ile beraber, internet kafelerde, oyun oynayan çocukların arasında geceleri, gündüzleri, çok emek verdiğimiz çok heyecanla hazırladığımız bir  dergi kazandırdık Eskişehir’e   Şimdi bu dergi 200.Sayında. Oturup,  bu 200 sayının  sayfalarını baktığımızda sadece Eskişehir Sanat Derneği’nin etkinliklerini tanıtan bir bülten kapsamında bir şey olmadığını görürsünüz. Dergi ilk sayısından itibaren hem Eskişehir’in hem de ülkemizin sanat dergisi oldu.

     Eskişehir Sanat’ın gündemdeki sanatın nabızını tuttu, her sayısında sanatçılar söyleşiler, her sayıda sanatçılar, sanat kurumları, sanat haberleri yer aldı. Eskişehir’de düzenlenen Uluslararası Eskişehir Film Festivali ile en geniş bilgiye bu dergide ulaşabilirsiniz. Karikatür Müzesi için de, Arkeoloji Müzesi için de, Çağdaş Cam Sanatları Müzesi için de.Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu, Uluslararası Şiir Festivali, Uluslararası Ahşap Heykel Festivali için de bu dergide sadece Eskişehir’deki etkinlikler mi. Diğer kentlerimizdeki etkinlikleri de görebilirsiniz.

      Dergi sanat örgütlerinin yayınladığı, dünyadaki örnekleri gibi 16 sayfa, sarı, özel şamelkağıta basılı olarak başladı. 2014 yılında dünyanın en büyük trajlı sanat dergilerinin sanal ortama geçip e-dergi olması üzerine Eskişehir Sanat dergimizi de e-dergiye dönüştürdük. Bugün daha geniş alanda okuru ile buluşuyoruz.

Gözlerim karikatürcüleri aradı…

Eskişehir, 1940’lı yıllardan beri karikatür sanatçılarının karikatür çizdiği, mizah dergilerinin yayınlandığı, sergilerinin açıldığı, günlük gazetelerinde yer aldığı, dünyanın değişik ülkelerinde düzenlenen uluslararası karikatür yarışmalarından ödüller alan karikatür sanatçılarına sahip, ülkemizin karikatür sanatında önde gelen kentlerimizden biridir ve  bir de ülkemizin karikatür müzesi bulunan, ülkemizin ve dünya karikatürünün önde gelen sanatçılarının sergilerinin açıldığı kenttir.

     İki gün önce, Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi’nde 37. Uluslararası Aydın Doğan Karikatür Yarışması  sergisinin  açılışı vardı. Bu büyük serginin açılışında gözlerim karikatür sanatçılarımızı aradı. Ekrem Borazan ile Mehmet Zeber’i görebildim. Onlar da sergide eserleri olan iki karikatürcümüzdü. Mehmet Zeber, Balıkesir’den Eskişehir’e yeni yerleşen, uluslararası sergilerde ödüller alarak adını duyuran ülkemizin önde gelen karikatür sanatçılarımızdan.

31_1_b

      Nerede Eskişehir’deki karikatür sanatçılarımız?

      Özgür Topyıldız’ın 1995 yılında yayınlanan “Eskişehir’de Karikatür” kitabında 45 karikatürcü, karikatürleriyle yer alıyor, tanıtılıyor. 1993 yılında Eskişehir Devlet Güzel Sanatlar Galerisinde açılan “Eskişehirli Karikatürcüler Sergisi” nde 30 karikatürcü yer almıştı. Nerede bu karikatürcüler demekten kendimi alamadım. Çünkü; dünyanın her ülkesinden karikatür sanatçılarının katıldığı 3 binden fazla karikatürün arasından seçilmiş böylesine büyük bir sergi ayağımıza getirilmiş ama sergide Eskişehirli karikatürcüler yok. Doğrusunu söylersem Eskişehir adına utandım, üzüldüm. Bütün gece de bunu düşündüm, hesabını yaptım.

     Pertev Ertün, Beytullah Heper, Atila Özer, Rüştü Yetilmezer, Saim Ericek, Sevil Özgür, İsmail Turan, Ahmet Sofuoğlu, Faruk Atalayer bir bir vefat ettiler. Kadir Aydoğdu, Abdullah Üçyıldız, Fuat Kırcalı, Hikmet Cerrah, Dinçer Pilgir,FurkanTangüner, Serkan Demir başka kentlere yerleştiler. Ali Garip Altunçul, Cengiz Çalış, Yaşar Arda, Zeki Tümlü, Bahattin Atak, Hakan Arı,Nejatİşcan, Kazım Sezgin ve diğerleri artık karikatür üretmiyor. Kalan Aziz Yavuzdoğan, Atilla Yakşi, Ekrem Borazan, Mehmet Zeber, Sertaç Ürer bir elin parmakları ile sayılabilecek kadar sanatçımız kaldı. Karikatür müzesinde artık sergiler açılmıyor, günlük gazetelerde karikatürler artık yer almıyor. Yıllardır belediyelerce çocuklara, gençlere karikatür kursları düzenleniyor, onlardan da kazanılan karikatürcüler çıkmıyor. Deniz mi kurucu ?..