Ülkemizi görmeye gelen turistleri görürdük. Gördükleri her yerin fotoğraflarını çekerlerdi. Çektikleri fotoğraflarda kendileri olmayan bu kadar fotoğrafları ne yaptıklarını merak ederdim. 1970 yılında, Almanya’da, bir sanat derneğinde fotoğraf sanatçılarından birinin İstanbul konulu slayt gösterisini izleyince o fotoğrafları nasıl değerlendirdiklerini görmüştüm. 1990’lı yıllarda bizim fotoğraf sanatçılarımız da önce ülkemizin güzelliklerini sonra da Uzak Doğu ve Avrupa gezilerindeki fotoğraflarıyla slayt gösterileri yaparak gezdikleri gördükleri yerlerde çektikleri fotoğrafları paylaşmaya başladılar. Ülkemizde de gezme-görme kültürü yaygınlaştı. Bilhassa fotoğraf sanatı ile ilgilenme kişiye kendinin dışına çıkmayı, eskilerin dediği gibi “Avlunun kapısından dışarı bakma”yı kazandırıyor. Başka, farklı yaşamları, kültürleri, insanları görme, tanıma kazandırıyor ki bu da insanın gelişmesi, bakış açılarının değişmesi, yaşamı algılamasını geliştiriyor.

Het

       Ünlü fotoğraf sanatçımız Çerkez Karadağ bir yazısında “Görmek bana yetmiyordu. Çünkü, gördüklerimi başkalarıyla da paylaşmak istiyordum. Hem daha iyi görmek, hem de gördüklerimi paylaşmak için fotoğraf çekmeye başladım” diyordu. Fotoğraf sanatçıları Çerkez Karadağ’ın dediği gibi arı misali gezip, gördüklerini paylaşmak için fotoğraf çekiyorlar. Eskişehir Sanat Derneği bu “Gezdim – Gördüm” Fotoğraf Sergilerini çok önemsiyor ve kimi zaman bir arada kimi zaman sanatçıların kişisel sergilerini düzenliyor. Bunlardan birisi de bu günler Eskişehir Sanat Derneği’nin galerisinde açılan Ayten Kayan’ın Gezdim-Gördüm Fotoğraf Sergisidir. Sergisinde çektiği fotoğraflarıyla Avrupa şehirlerindeki kimi klasik, Gotik, Barok tarzı süslemeli yapıları, kimi modern tarzdaki yapıları gösteriyor, kimi fotoğraflarıyla müzeleri gezdiriyor. Her bir fotoğrafında sanatçı bakış açısıyla, estetik beğeni kültürümüzü de besliyor. İnsanlara sadece vitrinleri görmeye, alışveriş yapmaya, yiyip,içmeye değil, nereleri geziyor bunu göstermeye ve gezmeye, yeni dünyaları, kültürleri keşfetmeye özendiriyor.

       Ayten Kayan, Eskişehir doğumlu. Anadolu Üniversitesi İşletme Yönetimi mezunu. Sanatla ilgilenmeye 2010 yılında Eskişehir Sanat Derneği’ndeki Resim Kursunda, Desen Atölyesinde başladı. Derneğin Fotoğraf kursuna da katıldı. Eskişehir’deki ve diğer şehirlerdeki  Karma Sergilerde  resimleri ve fotoğraflarıyla yer aldı. Eskişehir Sanat Derneği üyesidir.

       Ayten Kayan bu sergisiyle bizi yeni ülkeleri, kültürleri görmeye, gezmeye çağırırken esasında dünya barışının gezmekle,başkalarını tanımakla olası olduğunu da anlatıyor .

Ikp

3. TÜYAP Eskişehir Kitap Fuarı

     Kitap fuarları ülkemizde 1932 yılında başlamış. TÜYAP Kitap Fuarı 1996 yılında İstanbul’da başladı, sonra Ankara, İzmir, Bursa, Çukurova, Diyarbakır, Trabzon, Erzurum diye yaygınlaştı. Eskişehir Sanat Derneği kurulduğu 2002 yılından itibaren İstanbul, Ankara, Bursa kitap fuarlarına geziler düzenleyerek üyelerinin görmelerini,  ülkemizin yazarlarıyla tanışmalarını, interaktif söyleşilerine dinleyici olarak edebiyatımızı tanımalarını ve kitap almalarını  gerçekleştirdi. Hatta öykü üzerine panele konuşmacı bile verdi. Eskişehir’de Anadolu ve Osmangazi Üniversiteleri vardı ve bu üniversitelerde edebiyat fakülteleri vardı. Ayrıca sanatın her alanında sanat eğitimi yapılıyordu. Eskişehir’de her ay ulusal sanat etkinliklerinden biri ve filmden şiire 6-7 tane uluslararası festivalde düzenleniyordu, sanat müzeleri vardı ama  Eskişehir’de TÜYAP’ın kitap fuarı yoktu. Bu üzücü durumun nedeni Eskişehir’de kitap fuarı açılacak salonlar yoktu. Hatta elindeki kitapları satmak için bazı kitapçı dükkanları kitap fuarı adı altında küçük sergi salonlarında kitap satışları yapıyordu. Metin Güler Başkanlığındaki Eskişehir Ticaret Odası Eskişehir’in bu büyük gereksiminin farkındaydı ve 2018 yılında Eskişehir ‘e fuar alanını kazandırdı ve TÜYAP Kitap Fuarının Eskişehir’de düzenlenmesini gerçekleştirdi.

     TÜYAP’ın Eskişehir’deki  ilk Kitap Fuarı 11-16 Aralık 2018 tarihlerinde açıldı. 6 gün süren fuara 170 yayınevi katıldı ve 200 yazar, şair, araştırmacı yazar okurlarıyla buluştu. Fuara bağlı ETO Vehbi Koç Kongre Merkezinde 50 söyleşi, panel ve etkinlik yapıldı. TÜYAP’tan yapılan açıklamaya göre 90 bin kişi fuarı gezdi. 2. TÜYAP Eskişehir Kitap Fuarı 10-15 Aralık 2019 tarihlerinde yapıldı. Bu kez 155 yayınevi katıldı ve 87.124 kişi ziyaret etti. Ondan sonraki yıllarda TÜYAP’ın Eskişehir Kitap Fuarına ara verildi. Kitap, edebiyat ve kitap çevreleri niçin? derken 4 yıl aradan sonra 27 Nisan -5 Mayıs 2024 tarihleri 3.TÜYAP Eskişehir Kitap Fuarı açılıyor.