Devlet tarafından korona virüs ile mücadele kapsamında birçok önlem alındı, yasaklar getirildi. Öte yandan korona virüste pozitif vaka sayısı da artmaya devam ediyor. İstanbul başta olmak üzere Eskişehir’de de vaka sayıları her geçen gün artıyor. Öyle ki sağlık meslek örgütlerinin açıkladığı rakam gerçekten korkunç. Günlük 500’leri bulan pozitif vakalar olduğunu söylüyorlar. Hal böyle olunca tedbirler alınıyor ama tam anlamıyla uygulanmıyor düşüncesi akla geliyor. Öyle olduğu da esasında bilinen bir gerçek. Tramvaya biniyorum ayakta mesafeyi koruyabilecek yer olmasına rağmen insanlar yan yana oturuyor. Sözde gece 00.00’dan sonra müzik çalmak yasak. Birçok işletme bu yasağı deliyor. Dün geçerken gördüm bir alışveriş merkezinin önünde kuyruk var, sosyal mesafe de yok. Hem insanlar dikkat etmiyor hem de yasaklar bile isteye deliniyor. Denetim mekanizmasında da demek ki bir sıkıntı var ki insanlar yasağı rahat bir şekilde delebiliyor. Bu arada Eskişehir’de günlük 500 vaka sayısı yönündeki iddialara da İl Sağlık Müdürlüğü ya da Valilik’ten bir yalanlama gelmedi. İnsanlardaki boş vermişlik hissi, yasakların delinmesi, denetimlerin azlığı gibi etkenler göz önüne alınınca sayı doğru olabilir düşüncesi de akla geliyor. Ya denetimler sıklaştırılacak ya da yasaklar arttırılacak. Yoksa bu işin sonu iyi görünmüyor.  

GRİP AŞISI SORUNU

ACİLEN ÇÖZÜLMELİ

Koronadan girmişken lafa oradan devam edelim. Bu konuda bir başka problem ise grip aşısı. Ülkede yeterli grip aşısı olmayışı nedeniyle grip aşısı olabilecekler devlet tarafından belirlendi. Öncelikli olarak yüksek risk grubundaki insanların grip aşısı olacağı belirtildi. Grip aşısı temin edildikçe diğer insanlar da aşı olabilecek. Ancak 65 yaş üstü kronik hastalığı olan insanların dahi grip aşısı olamadığı da sosyal medyada konuşuluyor. Şimdi her şeyi anladık diyelim. Bir ülkede yeteri kadar grip aşısı olmaması da pek anlaşılabilir değil de neyse. 65 yaş üstü kronik hastalığı olan insanlar da bu aşıyı olamıyorsa kim oluyor bu aşıyı? Kim yüksek risk grubunda sayılıyor? Elimizde aşı o kadar az sayıda mı bu insanlar gerçekten mağdur ediliyor. Sağlık çalışanları da yüksek risk grubunda değilse artık kimler yüksek risk grubunda? En önde bizler için mücadele ediyorlar. ‘Yaşamazsak yaşatamayız’ diyorlar. Bir garip puanlama sistemi getirilmiş. 5 puan toplayamayan aşı olamıyormuş. 4 kronik hastalık 4 puan yapıyor. Ona rağmen aşı olamıyorsun. Var bu işte de bir gariplik ama bir an önce çözülmesi gerekiyor. Vaka sayılarının arttığı şu günlerde risk gruplarının grip aşısı ihtiyacı olabildiğince çabuk karşılanmalı.

SANAYİ İÇİN BÜYÜK HABER

Eskişehir sanayisi için geçtiğimiz günlerde çok önemli bir projeye imza atıldı. Yeşil Yol projesi ile Eskişehir sanayisin demir ağlarla dünyaya bağlanması hedefleniyor. Bu doğrultuda Eskişehir’in demiryolu bağlantısı Hasanbey Lojistik Merkezi ile batıda İzmit Körfezi Limanlarına ve Avrupa’ya, güneyde Mersin Limanına, doğuda ise Bakü – Tiflis – Kars demiryolu bağlantısı ile Azerbaycan, Gürcistan ile Türki Cumhuriyetlere bağlanacak. Demir Yolu taşımacılığı desteklendiği takdirde karbon salınımı yüzde 60 ile yüzde 80 arasında azalacak. Ayrıca taşımacılık yüzde 30 ile yüzde 50 arasında daha ekonomik olarak sağlanacak. Öncelikli hedef şehrin ihracatının yüzde 50’sini ilk etapta bu yolla taşımak. Ardından bu yüzdeyi giderek arttırmak. Hem şehrimizin gelişimi hem de sanayimizin gelişimi için hayırlı olmasını diliyorum.