Oruç tutmak için sahura kalkıp yemek, yemek müstahaptır. Sahur yemeği metanet verir. Dayanma gücü sağlar. Sahur vakti duaların kabul vakitlerindendir. Hz. Peygamber: “Üç kimsenin duası ret olunmaz. Birincisi, oruçlunun iftar vakti yaptığı dua… İkincisi, adil bir hükümdarın... Üçüncüsü, mazlumun duasıdır.” buyurmuştur.

Niyet, orucun önemli şartıdır.  Niyetsiz oruç olmaz. Niyet zamanı itibariyle oruçlar ikiye ayrılır.

Birincisi, Güneşin batışını müteakip gündüz kuşluk vaktine kadar yapılan niyetlerin oruçları. Bu oruçlar Ramazan ayı oruçları, adak ve belirli günlerde tutulan oruçlardır. İmsakten önce bu oruçlara niyet etmek daha faziletlidir.

Oruca kuşluk vaktine kadar niyet edilmesindeki hususiyet imsak vaktinden o vakte kadar oruca aykırı hiçbir tutumda bulunmamaktır.

İkincisi, imsak vaktinden evvel geceleyin yapılması gereken niyetlere ait oruçlardır. Bu oruçlar, kaza ve kefaret oruçlarıdır.

Kaza ve kefaret oruçlarının belirli vakti olmadığından imsakten evvel niyet etmek lazımdır. Bu oruçlara imsakten sonra niyet sahih olmaz. Asıl niyet, kalp ile yapılan niyettir. Oruç tutmak için sahura kalkan kişinin niyeti kalbi niyet sayılır.

ORUCU BOZULMASI VE KEFARETİN GEREKMESİ: Ramazan orucunun bozulmasına neden olan bazı hâller; hem kazayı ve hem de kefareti gerektirir. Orucu bozan bazı şeyler de, sadece kazayı icap ettirir.

Özrü olmadan bir şey yiyip içmek hem kazayı gerektirir ve hem de kefareti gerekir. Oruçlu olduğunu bildiği hâlde cinsel ilişkiye giren kişiye hem kaza ve hem de kefaret gerekir.

Karı kocadan biri, diğerini cinsel ilişkiye zorlayarak cinsel ilişki gerçekleştiğinde zorlayan kişiye kaza ve kefaretin ikisi birlikte şart olur. Zorlanan kişi ise sadece orucunu kaza eder.

Enfiye çekmek, sigara içmek, amber vs. güzel koku ile tütsülenip dumanı içe çekmek orucu bozar. Böyle durumda hem kaza ve hem de kefaret orucu tutulur.

Az miktarda tuz yemekle hem kefaret ve hem de kaza orucu gerekir. 

Oruç bozulmakla birlikte sadece kazası gerekip kefaret gerekmeyen durumlar: Taş, toprak, inci, altın, gümüş veya metal şeyler yutulduğunda kaza gerekir. Kefaret icap etmez.

Boğaza istem dışı kaçan kar ve yağmur damlaları nedeniyle oruç bozulur. Kaza gerekir. Kefareti olmaz. 

Başkasının zorlaması ile orucu bozulan kefaret orucu tutmaz. Sadece kaza ile kifayet eder. Vebali bozduranın olur.

Abdest sırasında ağıza ve buruna su alırken elinde olmadan boğazına su kaçması durumunda oruç bozulur. Kefareti olmaz. Yerine kaza orucu tutar.

Unutarak yiyip içme sonucu orucun bozuldu zannı ile yiyip içmeye devam edildiğinde oruç bozulur. Kazası tutulur. Kefareti olmaz.

Oruçlunun kendi isteği ile ağız dolusu kustuğunda oruç bozulur. Kefareti olmaz. Güneş batmadan battı zannı ile iftar edildiğinde oruç bozulur.  Kazası gerekir. Kefareti olmaz.

 İmsak vakti çıktığında çıkmadı düşüncesiyle yemek içmekle oruç bozulur. Kaza icap eder. Kefaret gerekmez.

Cinsel ilişkiye girmeden kadını öpmek veya dokunmakla boşalma durumunda oruç bozulur. Kefaret gerekmez.

Ramazan orucundan başka oruçlar bozulduğunda kaza gerekir. Kefaret gerekmez.

Mukim iken yolculuğa çıkanın yol şartları başladığında orucunu bozduğunda sadece kazası icap eder.

Bir kişinin oruçlu iken bu hâllerin vukuunda o gün iftar vaktine kadar başka şeyler yiyip içmemesi ve cinsel ilişkide bulunmaması o kişi üzerine vacip olur.

Oruca niyetlenmiş bir kadın ay hâli veya lohusa olacak olursa orucunu bozması icap eder. Yemeye içmeye devam eder. Kaza ve kefareti olmaz. Adet görmediği hâlde adet günü kabul edilerek başlanmış oruç bozulmaz. Bozulursa oruç ramazan ayı orucu ise hem kaza ve hem de kefaret gerekir.

Ömrünüz uzun, kazancınız bereketli olsun! Hoşça kalın! Dostça kalın!