Geçtiğimiz gün CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Tuhafiyeciler Odası Başkanı Ali Sefa Şen ile Eskişehir’de yüzlerce esnafın kepenk kapattığına dair bir açıklama gerçekleştirdi. Daha sonra ise hem Kahveciler Odası Başkanı Zeki Çoban hem de Servisçiler Odası Başkanı Abdurrahman Yüceer üyelerinin sorunları hakkında açıklamalar gerçekleştirdi.

Pandemi süreci gerçekten esnafları oldukça olumsuz etkiledi. Özellikle kıraathanelerde oyun oynanmasının yasak olması, esnafı büyük sıkıntıya soktu. Vatandaşların kıraathaneye gitmesinin en büyük nedeni oyun oynayıp kafasını dağıtmak istemesi. Diğer türlü ya kıraathaneye gitmiyorlar ya da bir iki bardak çay içtikten sonra sıkılıp kalkıyorlar. Bu yüzden kahvehanecilerin en büyük isteği bir an önce oyun yasağının kaldırılması. Servisçilerin ise sıkıntısı okullar. Okullar açıkken bile 9 ay çalışan servisçiler, Mart ayından bu yana iş yapamıyor. Hal böyle olunca da borçlanıyorlar, çalışamadıkça da borçlar birikiyor. Onların isteği ise hibe kredi verilmesi ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmek. Bu sorunların çözümü de acilen bulunmazsa kepenk kapatan esnaflar arasına yüzlercesi daha eklenecek gibi duruyor.

TOPLU TAŞIMA VE SOSYAL MESAFE

Önceki gün gazeteye yürürken önümden bir minibüs geçti. Tüm koltukları dolu ve ayakta da bir sürü yolcu var. Aynı gün minibüslere yönelik denetim haberi geçti. Ne hikmetse fotoğraflardaki minibüs bomboş. Tramvay desen ayrı bir muamma. Yolcu sayısı geçmişe göre oldukça düştü ama bizim halk oturmayı seviyor. Tramvayda ayakta durarak mesafeyi koruyabilecekleri boş yerde olsa çiftli koltukların ikisi de dolu. Her gün vaka sayıları artıyor biz hala sosyal mesafeye alışamadık. Yani Eskişehir öyle büyük bir yer bile değil tramvayla gideceğin yer maksimum 20 dakika olabilir. Onda da oturmasan bir şey kaybetmezsin. Koronavirüse yakalanmaktansa ayakların biraz ağrıyıversin be kardeşim. Sağlık çalışanları artık tükenmiş durumda. Bizim de kendimize biraz çeki düzen verme vaktimiz geldi de geçiyor bile.

YİNE KÖMÜR YİNE İHALE

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nce Eskişehir’i de kapsayan 68 ilde maden arama ve işletme ihaleleri açılmış. Eskişehir’de 47 bin hektar alanı kapsayan maden arama ve işletme ihalesi 3 Eylül de yapılacakmış. Arama çalışmaları ise Alpu’da yoğunlaşacakmış. Alpu’da en son kömür bulunduğunda burada yıllarca kömürlü termik santral yapılmasın diye mücadele verdik. Bu ihaleler kömürlü termik santral sevdasından vazgeçilmediği korkusunu da geri getiriyor haliyle. Ülkenin yer altı kaynaklarının aranmasında ve kullanılmasında elbette fayda var. Ancak bunu çevre ve insan sağlığını tehlikeye atmadan yapmak gerekiyor. Doğaya ve insana zararlı olan her projenin karşısında olduk. Eskişehir  halkı da ne kadar çevre dostu olduğunu daha önceki mücadeleleriyle gösterdi. Enerji üretmenin birçok yolu var. Gelin bu ihalelerden vazgeçin, doğa tahribatına yol açmayacak kaynaklara yatırım yapın.