Geçtiğimiz günlerde Seyitgazi ilçesinde bulunan ve kazı çalışmaları devam eden Küllüoba Höyüğü’nde bulunan 5 bin yıllık ekmek ilk kez sergilendi. Ekmek geçen yıl bulunmuştu ve sergide Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce önemli de bir müjde paylaştı. Ekmeğin analizi yapıldıktan sonra, aynı oranlarla bir ekmek üretildi ve dün Küllüoba adıyla üretici marketlerde satılmaya başlandı.

Küllüoba Kazı Başkanı Prof. Dr. Murat Türkteki de ekmekle ilgili önemli açıklamalar yaparak, “Mayalanmış pişirilmiş ilk ekmek örneğini Küllüoba kazımız sırasında bulduk. Yanmış bir şekilde bulunan bu ekmek bir ilk olma özeliği taşıyor” dedi. Bu kadar önemli bir bulguya hemen miras gözüyle bakılıp sahip çıkılması ve bu ekmeğin aynı isimle üretilmesi büyük önem taşıyor. Buradan emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Emeği geçenler demişken, işin güzel yanı da aslında o. Kazının sponsorlarına bakıyorsunuz, Kültür ve Turizm Bakanlığı var, Büyükşehir Belediyesi var, Odunpazarı Belediyesi, Seyitgazi Belediyesi, Eskişehir Sanayi Odası, özel şirketler hepsi konuya dahil. Vali Hüseyin Aksoy da çalışmaları yakından takip ediyor. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi zaten kazı çalışmalarını yürütüyor. Bu güzel birlik ve beraberlikten de böylesine güzel bir sonuç çıkıyor.

Bu arada bölgede ilk kazılar 1996 yılında başlamış ve 2019 yılından bu yana da Kazı Başkanı Murat Türkteki tarafından devam ediliyor. Ekmek ise 2024 yılında bulundu. Bu bilgiyi de bunun aslında uzun bir süreç olduğunu, kazı çalışmalarını yürüten ekibin uzun uğraşlar sonucu bu başarıyı sağladığını aktarmak için yazdım. Ne kadar emek verildiği belki bu şekilde daha iyi anlaşılır.

Şehre çok güzel bir değer kazandırıldı. Umarım burası da gerçekleştirilecek tanıtımlarla Göbeklitepe gibi bir çekim merkezi haline getirilebilir. Her yıl on binlerce vatandaş Göbeklitepe’yi görmeye gidiyor. Eskişehir için de böyle bir kazanım elde edebilirsek, kent turizmine muazzam bir katkı sağlamış oluruz.

KURŞUNLU CAMİİ VE KÜLLİYESİ 500 YAŞINDA

Turizme girmişken, Kanal 26 ekranlarında moderatörlüğünü yaptığım 26. Gün programında, daimi konuğum olan İYİ Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Gürol Yer, Kurşunlu Camii ve Külliyesi’nin bu sene 500’üncü yılı olduğunu duyurdu.

Eskişehir’e gelip de Kurşunlu Camii ve Külliyesi’ni görmeyen ziyaret etmeyen yoktur. Gerçekten çok önemli bir eser. Belki bilinmeyen kısmı ikinci aşamada eklenen kervansaray kısmının Mimar Sinan tarafından yapıldığının düşünülmesi. Eskişehir’de Mimar Sinan’ın bir eseri var bu da oldukça önemli bir konu. O nedenle 2025 yılını tamamlamadan, Kurşunlu Camii ve Külliyesi’nin 500’üncü yılı ile ilgili olarak bir çalışma gerçekleştirebilirsek, adının duyulmasına büyük bir katkı sunabiliriz.

Gürol Yer’in çağrısının üzerine Furkan Salcan tamamen gönüllü olarak, duyduğu hissiyat nedeniyle de güzel bir görsel hazırlamış. Böyle de bir adım atılmış oldu. Görseli de sizle paylaşıyorum. Umarım bu konunun da üzerine gideriz ve Kurşunlu Camii ve Külliyesi’nin de tanıtımına önemli ölçüde katkı sağlamış oluruz. Tabii şehrimizin daha tanıtımı eksik kalmış birçok yeri ve önemli eseri var ancak onlar da başka bir köşenin konusu olsun.