Pandemiyle birlikte hayatımıza giren maskelerin kullanımı sağlık kuruluşları ve toplu ulaşım dışında bitti. Gel gelelim özellikle genç kitle toplu ulaşımda da maske yasağını bitirmiş görünüyor. Gözlemlediğim kadarıyla orta yaşlılar ve 65 yaş üzeri vatandaşlar genelde tramvaylarda maskesini takıyor, gençlerin ise birçoğunda maske olmuyor. Özellikle yaşlı vatandaşlarımızı korumak için gençlerin bu konuda hassasiyet göstermesi ve kurallara uyması şart. Evden çıkarken yanımıza bir maske almak bu kadar da zor olmasa gerek. Estram ekiplerinin de bu kuralları dayatması gerekiyor. Güvenlik görevlisi olan duraklarda görevliler durağa girecek insanlara maskesi olup olmadığını sorabilir, maskelerini takmasını rica edebilir. Kural varsa, denetimi de sağlanmalı. Yoksa şu an olduğu gibi tramvaylarda maskesiz vatandaşları görmeye devam edeceğiz.

STADYUM BAYRAMLARINI ÖZLEDİK

Önceki gün 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlandı. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha saygı ve özlemle anıyorum, tüm gençlerin de geçmiş bayramlarını kutluyorum. Bayram kutlandı kutlanmasına ama milli bayramları stadyumlarda kutlamanın tadı, coşkusu bir başkaydı. Şimdi sanki gündüz etkinlikleri buruk bir havada geçiyor gibi hissediyorum. Birçoğumuz da öyle hissetmiş olacak ki, akşam etkinlikleri dolu dolu geçti. Porsuk Çayı’nda düzenlenen Zafer Alayı’na vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi, büyük coşku yaşandı. Odunpazarı Belediyesi’nin Kanlıkavak Parkı’nda düzenlendiği Eski Saat konserine de Tepebaşı Belediyesi’nin Kumsaha Parkı’nda düzenlediği ve yerel gruplardan Gece Tarifesi ve Soup Opera’nın yer aldığı konserlere yüzlerce genç katıldı. Hava soğuk olmasa belki çok çok daha fazla katılım olacaktı. Hem pandemi hem ekonomik sıkıntılar gençleri bu ara çok zorluyor. Sıkıntılı günleri geride bıraktığımız, bayramları stadyumlarda coşku içinde kutlayacağımız günlere bir an önce kavuşmamız dileğiyle.

EL ELE ENGELSİZ BİR ŞEHİR YARATALIM

10-16 Mayıs Engelliler Haftası idi. Hafta kapsamında çok güzel etkinlikler düzenlendi. Baro Engelli Hakları Komisyonu ve Kent Konseyi işbirliğinde önce engelli bireylere tiyatro gösterisi yapıldı. Ardından Engelsiz Konferans ve Çalıştay düzenlendi. Katılımın yoğun olduğu konferans ve çalıştayda engelli bireyler hem hakları hakkında bilgilendirildi hem de Engelliler Kanunu’ndaki eksiklikler ve çözüm önerileri ortaya atıldı. Büyükşehir Belediyesi de kentte ilk kez Engelsiz Sokak Festivali düzenledi. Farkındalık yürüyüşü ile etkinliklerdeki şarkı ve danslara vatandaşlar da eşlik edince, renkli bir sokak dansı festivali de ortaya çıktı. Engelli bireyler için Eskişehir’de zaten birçok çalışma yapılıyordu. Üstüne yenilerin eklenmesi de sevindirici. Eskişehirli vatandaşlar duyarlılıklarını her konuda olduğu gibi bu konuda da gösteriyor. Engelsiz bir şehir için hepimize sorumluluklar düşüyor. Bu konuda üzerimize düşenleri yapalım ve kentimizi engelli bireyler için engelsiz hale getirelim.