Daha önce katıldığım sanayi buluşmalarında da, organize sanayi bölgesindeki birçok işletme sahibinden, atölye yöneticisinden işçi bulamadıkları yönünde serzenişler duydum. EOSB Başkanı Nadir Küpeli'nin sık sık dile getirdiği bir cümle de aklıma geldi: “İşçisizlik sorunumuz var.” Evet, yanlış okumadınız. Eskişehir gibi köklü bir sanayi kentinde artık “işsizlik” değil, “işçisizlik” konuşuluyor. Bu ifade, sadece sektör temsilcilerinin iç dökmesi değil, aynı zamanda geleceğimiz adına çalan bir alarm zili.

İşte bu alarmın sesini duyanlar bir adım atmış. Eskişehir Valiliği’nin himayesinde, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İŞKUR, Sanayi Odası, Ticaret Odası ve Organize Sanayi Bölgesi’nin iş birliğiyle yarın TÜYAP’ta çok önemli bir etkinlik gerçekleştirilecek: Mesleki ve Teknik Eğitim İstihdam Fuarı’nın ikincisi.

Toplantıda verilen bilgiler umut verici. Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın, fuarın bu yıl daha geniş katılımla yapılacağını belirtti. Toplamda 4 bin 500 öğrenci ki bu sayıya mezunlar dâhil değil; fuarı ziyaret edecek. Ama işin güzel tarafı sadece bu değil. Bu fuar, hem öğrenciler hem de doğrudan işe girmek isteyen vatandaşlar için tasarlanmış çift kanatlı bir yapı taşıyor. 8 Mayıs’ta fuarın kapıları vatandaşlara da açılacak ve bu sayede iş arayan birçok kişi için doğrudan işverenle tanışma fırsatı doğacak.

İŞKUR Eskişehir Müdürü Fatih Acar’ın da dediği gibi, bu fuar sadece bir istihdam etkinliği değil, aynı zamanda eğitimin sahaya inmesinin bir örneği. Yani eğitimden istihdama uzanan bir köprü. Meslek liselerinin tanıtıldığı, bölümlerin doğrudan stantlarla anlatıldığı, öğrencilerin elini taşın altına koymadan önce o taşın neye benzediğini görebildiği bir ortam.

Burası aynı zamanda bir algı düzeltme sahası. Çünkü yıllardır gençlerimizin zihninde yer etmiş “sanayi demek yağ, kir, pas demek” düşüncesi artık gerçekliği yansıtmıyor. Modern sanayi artık temiz, güvenli, yüksek teknolojili ve disiplinli bir üretim alanı. Öğrenciler burada sadece iş değil, bir kariyer planı da görebilir.

İşte bu yüzden meslek liseleri çok kıymetli. Uzun yıllar boyunca itibarsızlaştırılan bu okullar, bugün geleceğin anahtarı olarak karşımızda duruyor. Ve bu fuar, o anahtarı gençlerin eline uzatıyor.

Geçen yıl ilk kez düzenlenen fuarda 540 öğrenci işletmelere yerleştirilmiş. Bu yıl hedef çok daha büyük. 60 işveren stant açacak, 20 bin ziyaretçi bekleniyor. Rakamlar umut verici ama unutulmaması gereken şu: Bu fuar bir başlangıç. Çünkü mesele sadece bugünün değil, yarının da meselesi.

Ve şunu da açıkça söylemek gerek: Eskişehir eğer sanayi kenti olma iddiasını sürdürecekse, bu gibi adımları büyütmek, yaygınlaştırmak zorunda. Çünkü “iş var ama işçi yok” diyerek oturduğumuz yerde çözüm bekleyemeyiz.

Dipnot olarak da ücretsiz servis düzenlemesi gerçekten çok iyi olmuş. İŞKUR İl Müdürlüğü önünden ücretsiz servisler kaldırılacak. Bu detay belki gözden kaçabilir ama aslında fuarın erişilebilirliğini doğrudan etkileyen hayati bir unsur. Çünkü iş arayan bir vatandaşın cebinden bir de yol parası çıkacaksa, o fuara gitmeye ikna olması kolay değildir. Ama şimdi belediyeler, İŞKUR, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Organize Sanayi Bölgesi ve Büyükşehir Belediyesi bu taşın altına elini koymuş. Yol parası yok, engel yok.