Siyaset kızışıyor dedik, kimi meslektaşların benzer nitelemelerini aktararak eleştirdik. Kısaca, başı-sonu Haziran seçimlerine 5-6 ay kaldığına değinerek buna ilişkin yazılara biz de daldık!..

Bizimkisi bir tür “siyasete ısınma turları” gibisinden bir şeylerdi! Şöyle bir özetlersek;

1-O sürecin sonunda iki sandık konulacak seçmenin önüne. İlki Cumhurbaşkanını, ikincisi de illeri temsil edecek milletvekillerini seçmek.

2-Bir zamanlar olduğu gibi siyasi partiler kendi adlarına değil, oluşturdukları ittifaklarla katılacaklar seçimlere.

O ittifaklarından biri, bundan önceki, yani 2018 seçimlerinde  “kendiliğinden mecburen”  oluşmuş Cumhur İttifakı. Yani AKP-MHP birlikteliği,.

İkincisi, aynı seçimde doğal koşullardan meydana gelen aynı seçimlerde adı konulmamış haliyle CHP, İYİ Parti, biraz da Saadet ve Demokrat Partilerin oluşturduğu Millet İttifakı. Ki, bu ittifak 2019 yerel seçimlerinde kamil anlamda meyvelerini verecektir.

Millet’e, AKP’den koparak oluşan  DEVA ve Gelecek Partililerinde katılmasıyla oluşan “6’lı Masa” ittifakın adının şeklen de olsa değiştirmiş olacak!..

Yakın zaman itibariyle ittifaklara HDP-TİP de eklenince, oldu sana 10 ana partiden müteşekkil üç ittifak.


***


Bu ittifakların hedefi olabildiğince çok milletvekili çıkarmak, 600 kişiden oluşan parlamentoda azından 301 ile çoğunluğu sağlamak. Ama ayni seçimde mevcut rejim (Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi) nedeniyle esas olan Cumhurbaşkanlığını kazanmak.

Çok sayıda ittifaka karşın, burada aday sayısı iki, en fazla 3 olacak gibi görünüyor. Yüzde 50+1 sağlayan çıkmazsa ikinci tur ve kapışacak olan,  ilk ikiye girenlerden 2 aday.

Cumhurbaşkanlığı için yarışacak olanlardan ilk aday, uzunca süreden beri belli. MHP lideri Bahçeli’nin açıklamasıyla;

-Kesin ve net, Recep Tayyip Erdoğan.

Cumhur’un uzun süredir “sıkıştırmasına” karşın. Millet İttifakı’nın adayı ise “belli” değil!.. Onların stratejisi, “Hele siz seçim tarihini açıklayın, bizim aday kolay!” şeklinde açıklanmakta. Öyle de olsa bugünden bakıldığında;

-Kesin ve net gibi, Kemal Kılıçdaroğlu!..

Onlarınki de “Kesin ve Net” en geç 1 ay içinde belli olmuş olacak.





Gelelim gönül meselesine!

Seçim tarihi 5 yıl öncesinden belli olmakla birlikte, “öne alınırdı, alınmazdı” tartışmaları son bir yıldır devam etmekle birlikte, belli oldu ki en erken 1 ay kadar öne alınacak! Öyle olunca da “Gönülde Milletvekilliği” besleyenler de 1 yıldır hazırlıyor kendilerini.

Dünkü yaygın basında, CHP’nin epey zaman önce açıkladığı bir “prensip” kararı yorumlanarak haberleştirildi;

“CHP’den 40 il ve ilçe başkanı aday olmak için 26 Aralık tarihine kadar istifa edecek.”

Madem ki karar böyle, istifa edecekler. Bu kararı alan başkanlar ya da karar aşamasında olanlar kaderlerinin belirleneceği genel merkeze gidip gelmeye başlamışlar.  İttifakların diğer partilerinde böyle bir karar olmadığı için (yoksa İYİ Partide de var mı!) onlar doğrudan genel merkezlerinin “nihai iradesini” bekleyecekler.


***


Arkadaşımız Arif Anbar, dünkü köşesinde “olası adaylar” konusunu isimler vererek irdelemiş. Milletvekili çıkarma şansı olan partilerdeki mevcut milletvekillerini ve “gönlünden geçirenleri” isim isim yorumlarıyla birlikte saymış.

Kimileri benim de duyup-bildiğim, kimilerini ilk defa tanıdığım “aday adayı” konumundaki siyasiler.  Ocak, Şubat, Mart. Kesinleşmiş listelere daha 3 ay var. Köprülerin altından daha ne sular geçer.

-Siyaset maratonuna start vermiş olanlara şimdiden başarılar.