Cam Od.

Uluslararası Cam Komisyonu (ICG), Cam Dernekleri Topluluğu (CGA) ve Uluslararası Cam Müzeleri ve Koleksiyonları Birliği’nin (ICOM) ortak girişimleri ile UNESCO 2022 yılını “Dünya Cam Yılı” ilan etmesiyle yıl içersinde yoğun şekilde birbirini izleyen cam sanatçılarımızın kişisel ya da ortak sergilerine şahit oluyoruz. Bunların dışında Anadolu Üniversitesi’nin Güzel Sanatlar Fakültesi  Cam Bölümü  24-27 Ekim 2022 tarihlerinde 4 gün süren “CAMGERAN 2022 Uluslararası Cam Sempozyumu” nu gerçekleştirdi. Odunpazarı Belediyemiz 2-6 Kasım 2022 tarihlerinde 5 gün süren 8. Uluslararası Odunpazarı Cam Festivali’ni gerçekleştirdi.

“Camgeran” nın ne olduğunu  2010 yılında “Camgeran 2010” etkinliğinin düzenlendiğinde  Anadolu Üniversitesi G.S.F. Cam Bölümü  Başkanı Prof.Dr. Mustafa Ağatekin’in konuşmasında öğrenmiştik; Camgeran,  Osmanlı  döneminde cam sanatçılarının ve ustalarının  örgütlenmesinde cam sanatçılarına ve ustalarına verilen adıymış. Camgeran’lar, Üstün yetenekliyaratıcı cam sanatçıları  Topkapı Sarayı’nabağlı olarak çalışan “İhl-i hiref” de denilen 45 kadar  özel kadro içinde yer alan, cam ustalarından oluşan grubu temsil ediyorlarmış. Camgeran’ ların başındaki kişilere de “Sercamger” denilirmiş.

Cam  sanatları Eskişehir’de 2004 yılında Anadolu Üniversitesi’nde Güzel Sanatlar Fakültesi içersinde Cam Bölümü’nün kuruldu. Biz bu bölümü ile bir yıl sonra Eskişehir Devlet Güzel Sanatlar Galerisinde ilk sergilerini açtıklarında tanışmıştık. O yıllarda  adını duyduğumuz Cam Dostları Grubu Anadolu Üniversitesi’nde aralarında Alman, Japon, Polonyalı, Estonyalı ve ülkemizden de sanatçıların bulunduğu “Cam Tutkusu” adıyla geniş kapsamlı bir sergi açmışlardı. Bu sergideki eserler Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne müze kurması amacıyla bağışlandı ve Belediye 2007 yılında Eskişehir’in tarihi semti Odunpazarı’nda ülkemizin ilk “Çağdaş Cam Sanatları Müzesi”ni kurdu.Odunpazarı Belediyesi’nde başlatılan cam kurslarıyla bir çok cam sanatçıları yetişti ve bunlar Odunpazarı semtinin daracık sokaklarında dükkanlar açtı, Odunpazarı BelediyesiKurşunlu Külliyesinde Sıcak Cam Atölyesini kuruldu, bir de Cam Çarşısı. Bu gelişmelerle 2012 yılındaÇekya, ABD, İtalya, Hollanda’dan ve ülkemizden cam sanatçılarının katılımı ile cam’ın tüm alanlarında uygulamaların yapıldığı“Uluslararası Cam Festivali”ni başlattı ve 8 yıldır da sürdürdü. İşte bu çabalarla ve çalışmalarla adım adım geliştirdive  bütün bunlar Eskişehir’i İtalya’nın dünyaca ünlü cam sanatı merkezi Murano gibi ülkemizin hatta dünyanın  cam sanatı merkezlerinden biri yaptı.

    Anadolu Üniveristemizin Cam Bölümü gerçekten çok büyük çalışmalar gerçekleştiriyor. Bölümün kurulmasında çok önemli donanımlı cam atölyesinin kuruldu. Mustafa Ağatekin, Ekrem Kula, Esin Küçükbiçmen gibi başarılı sanatçılarla yola çıkıldı. İstanbul’dan Beykoz işleri denilen Türk Cam Sanatının “Çeşm-i Bülbül” gibi eserlerinin  son temsilcileri olan yurt dışında da cam sanatı eğitimi almış, kendisini geliştirmişYusuf Görmüş, Nasuf Cömert, Can Bozkurt gibi usta sanatçılardan da yararlandı. Bunların yanında 2008 yılında gördüğüm Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin yayınladığı  190 sayfalık “Anadolu Sanat” dergisinin 19. Sayısı özel sayı olarak “Cam”a ayrılmıştı. Dergide Mustafa Ağatekin’in “Cam Sanatında Işık Etkileri ve StanislavLibensky’nin Çalışmaları”,  Feyza Akder’in “Eskişehir Çağdaş Cam Sanatları Müzesi”, Faruk Atalayer’in “Cam Gizeminin Kavramsal Değerleri”, Mehmet Aydın’ın “Camın Tarihsel Sürecinde Pate De Verre Tekniği”, Sadettin Aygün’ün “KazimierzPawlak Polonyalı Cam Sanatçısı”, Tolga Benli’nin “İçmekan ve Donatılarında Çağdaşlaşma Sürecinde Cam Malzemenin Yeri”, Tuncay Gezgin’in “Bin Yıllık Gelenek: Venedik Camcılığı”, EevaKaspar’in (Çev:Feyza Akder) Yirmi Birinci Yüzyıl Estonya Cam Sanatı Üzerine Notlar“, Ekrem Kula’nın “ Ushio Cam Atölyesi Kanagawa’dan Eskişehir’e Kızgın Demirde Üflenen Camlar ve Sıcak Dostluklar”, Esin Küçükbiçmen’in “UrsulaMerker, Cam Sanatı ve Vitrografi Çalışması Üzerine”, GernortMerker’in (Çev: Esin Küçükbiçmen) Stüdyo Camcılığı Hareketi”, B. Yelda Olcay Uçkan’ın “Cam Tarihine Genel Bakış”, Selvin Yeşilay’ın “Cam Dekorasyon Teknikleri” inceleme yazıları da bu büyük bilinçli, akademik çabayı gösterirken 2010 yılı gelindiğinde Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile12 Ekim-12 Kasım tarihlerinde  “Uluslararası Camgeran 2010” etkinliğinin (Sempozyumu) ilki başlatıldı. İngiltere, ABD, Hollanda, Japonya, Polonya, Finlandiya ve Türkiye’den  cam sanatçıları 24 bilimsel bildiri sundu, uygulamalı çalışmalar yapıldı ayrıca “Uluslararası Cam Eserler Yarışması”düzenlendi ve 9 ülkeden 50 sanatçının 94 eseri katılmıştı.

     24-27 Ekim 2022 tarihlerinde 4 gün süren CAMGERAN 2022 Uluslararası Cam Sempozyumu, Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ni Cam Bölümü’nün düzenlemesiyle gerçekleştirildi. Sempozyumda ABD’den StevanCiezki, Almanya’dan Nadaniaİdriss, Bulgaristan’dan MonikaNaydenova, Çekya’danPetrStanicky, Hollanda’dan JensPfeifer, Polonya’dan AgnieszkaAleksandra Bar ve Kalina Banka, Portekiz’den Teresa Almeide, ülkemizden Mustafa Ağatekin, Ekren Kula, Değer Demircan Acılıoğlu, Eda Yılmaz, YaprazYoldüz, ÜzlifatÖzgümüş, Tamer Aslan, Ömür Duruerk, Taha Baydar, Agah Barış Can Aksakal bildiriler sundular.Sanatçılar, tasarımcı, akademisyen, sektör temsilcisi birbirinden ilginç konularda hazırlamış oldukları sunumlarının yanında Cam Bölümü’nün atölyesinde uygulamalı çalışmalar yapıldı.

2022 Dünya Cam Yılında; Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’nin bulunduğu, Büyükşehir Belediyesi’nin Odunpazarı semtindeki Kent Müzeleri Kompleksindeönce 11 genç cam sanatçısının yer aldığı”Genç Cam Sanatçıları Sergisi” onu izleyen, Heyecan Bakır Ural’ın “Işık, Cam ve Heyecan-2” kişisel sergisi, Devabil Kara’nın “Camaltı Resim Sergisi”, Ekrem Özen’in “Tutku Cam Sergisi”, Erol Eti’nin “Camaltı Sergisi”, Şekip Oğuz’un “Eritmecam (yüksekfüzyon)Sergisi” gibi ülkemizin önde gelen büyük sanatçılarının sergileri açıldı.

      Eskişehir, cam fabrıkası olan, cam sanatının eğitimi yapılan, ender müzelerden biri olan Çağdaş Cam Sanatları Müzesi bulunan, tarihi Odunpazarı semtinin daracık sokaklarında cam sanatçılarının atölyeleri, satış dükkanları olan camın canlı yaşandığı yer oldu.Daha doğrusu;Eskişehir’de 18 yıl gibi kısa bir zamanda İtalya’nın dünyaca ünlü cam sanatının merkezi Murano gibi bir cam merkezi yaratıldı.