Ulusal düzeyde düzenlenen şiir yarışmaları, şiir etkinliklerinin bir türüdür. Bulunduğunuz  kentte, düzenlediğiniz yarışmada ödü alanları bir araya getirerek, ülkenin değişik kentlerinden şairleri ve şiirleri kentinizde buluşturursunuz. Onları kentinizde kaynaştırırken, onlarla tanışırsınız. Kentinize şiir etkinliği kazandırırken bir taraftan da yaşadığınız kente  iyive güncel şiiri taşıyarak ülkenin şiirinin nabzını tutmuş olursunuz  ve böylece kentiniz ülkenin şiir merkezlerinden biri olur.

Şiir  yarışmalarının bir yönü de yarışmalara katılanlar yönünden önemlidir. Yarışmalar, katılanlara  önce kendilerini sınamak için ortamlardır. Kimisi özenerek yeni başlamıştır. Heveslidir. Şiirin ne olup olmadığını öğrenir. Kimisi epey yol almış, şiirin ne olup olmadığına ermiş gerçekten şiirini yazan şairlerdir. Şiirlerini bir seçici kurul tarafından değerlendirilmesini görmek ister. Orada alacağı başarının kendisine yol açacağını düşler. Gerçekten şiir yarışmaları başarılı şiir yazanların ortaya çıkarıldığı ortamlardır. Şiir yazanları ben ne yapıyorum’a götüren, kendisine başarı hedefi koyduğu yerlerdir.

      Sanat sivildir ve kentin sanatta gelişmesi için düşünen, projeler gerçekleştiren  kurumlar kentlerin sivil sanat kurumları olan sanat dernekleridir. Eskişehir’de bu kurum; Eskişehir Sanat Derneği’dir.

     Eskişehir Sanat Derneği kurulduğu 2002 yılından beri Eskişehir’de şiiri düşünerek ulusal düzeyde Yunus Emre , Vehbi Cem Aşkun, Yücel Saraçoğlu,Necmi Selamet, Yusuf Uygan  anısına şiir yarışmaları ya da etkinliklerini düzenliyor. Bunun yanında  yerel olarak Eskişehir’de Sanatı Yaygınlaştırma ve Geliştirme Projesi olarak Öğretmenler arasında, İlk, orta, lise öğrencileri arasında şiir yarışmaları düzenliyor. Derneğin ulusal düzeyde düzenlediği şiir yarışmalarına ülkemizin her köşesinden, şiirin her türünden ve her düzeyinde şiirler ve şairler katılıyor. Eskişehir Sanat Derneği bu yarışmaların ödül törenlerini  etkinliklere dönüştürüyor. Eskişehir’deki şiir yazanlarla buluşturup kaynaştırıyor.

     Şiir yarışmalarına katılanlarda Eskişehir’de aldıkları ödül ile ülkemizin başarılı şairleri arasına giriyorlar, özgeçmişlerindeki başarılarının arasına Eskişehir’de aldığı  ödülde yer alıyor. Pek çoğu da ilk ödülünü Eskişehir’de aldıklarından ikinci doğum yeri gibi görüyorlar Eskişehir’i, Eskişehir onlar için özel bir önem taşıyor. Eskişehir ile şiir dostluğu oluyorlar. Yeni ödüller aldıklarında ya da şiir kitapları çıktığında ilk aradıkları, kitaplarının çıktığında gönderdiklerinden biri Eskişehir Sanat Derneği oluyor. Sevinçlerini, heyecanlarını paylaşıyorlar. Eskişehir Sanat Derneği Eskişehir’de bilinçli çalışmalar gerçekleştiriyor. Sadece şiirde değil tüm sanat alanda da gösteriyor bu çalışmalarını. Kısaca Eskişehir’de sanatın şiirin ciddi  adresi…

8 mart

 Kadın Sanatçılar Eskişehir’de Sergide Buluştu

Türk kadını bir çok gelişmiş ülkeden önce, Çağdaş Türkiye’nin yaratıcısı büyük önderimiz  Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sayesinde haklarını almıştır ve kadın erkek eşitliği onunla gerçekleşmiştir. Büyük devrimci; Atatürk şöyle demektedir: “İnsan topluluğu kadın ve erkeklerden oluşmaktadır. Olabilir mi ki; bu kitlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kitlenin bütünü ilerleyebilsin? Mümkün müdür? Bir yarısı toprağa zincirlerle bağlı kaldıkça, öteki parçası göklere yükselebilsin? Şüphe yok ki ilerleme adımları her iki cins tarafından işde, gelişmede ve ilerlemede adımları birlikte ve arkadaşça atılmalıdır” Evet çağdaş Türkiye böyle başladı ve her alanda kadınlar erkeklerle el birliği ile yürüdüler. Çağdaş modern ülke ve insanımız böyle kalkındı, değişti, gelişti. Her alanda yer alan kadınlarımızın arasında kadın sanatçılarda yer aldı. Kadınlar her çağda ve her coğrafyada  sanatın içersinde ve yaratıcılıklarında varlardı. Sanatın tarihine baktığımızda 15. Yüzyılda Amasyalı şair Mihri Hatun’u, 18.yüzyılda Fitnat Hanım’ı, Nigar Hanımı görürüz. Cumhuriyetle daha çok sanatımızda kadın sanatçımız yer aldı. Gülten Akın gibi nice şairimiz, Adalet Ağaoğlu gibi  yazarımız, Füreya gibi nice sanatçılarımız var. Her ne kadar, her gün kadına şiddet ve kadın cinayetleri arasında kötü günler yaşıyor olsak da sanatın moraliyle geleceğe umutla bakıyor kadınlarımız.

     Eskişehir Sanat Derneği kurulduğu 2002  yılından beri büyük önem verdiği sergilerinden birisi de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü gerçekleştirdiği Kadın Sanatçılar Sergisidir. Bu sergi her yıl en büyük katılımlı, açılışları en kalabalık, coşkulu sergisidir ve Eskişehir Sanat Derneği’nin  8 Mart Kadın Sanatçılar Sergisi ulusal düzeyde gerçekleştirdiği sergilerinden birisidir. Ayrıca bu serginin açılışında  derneğin geleneksel olarak düzenlediği Kadın Sanatçılar Ödüllerinin töreni de yapılıyor.

     2022 Kadın Sanatçılar Sergisi’nin küratörlüğünü Ressam Emine Kahvecioğlu yaptı. Sergiye ülkemizin Ankara, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Sakarya, Kırklareli, Balıkesir gibi değişik şehirimizden 74 sanatçı  katıldı. 2022 Yılın Kadın Sanatçıları Ödüllerini; Resim dalında Hilal Ünsal, Fotoğraf dalında  Hülya Yapar Güler, Şiir dalında Füsun Uluşahin aldılar.