0B19CADB-6034-4C9E-B2BA-EEEEBADD9E55
Hatırlayacağınız gibi 2017 yılının sonlarına doğru Eskişehir Ulaşım Ana Planı Sonuç Bildirgesi açıklandı. 2015-2035 yıllarını kapsayacak şekilde hazırlanan bu planın en önemli konularından biri de bisiklet yollarıydı. Daha sonra 2020 yılının Mart ayında World Resources Institute (WRI) Türkiye’nin Haydi Türkiye Bisiklete kampanyası projesinde, Eskişehir 3 pilot ilden biri oldu. Bu proje kapsamında ‘Bisikletini Hatırla Eskişehir’ sloganıyla çeşitli etkinlikler yapıldı. Başkan Yılmaz Büyükerşen de kentte 25 kilometrelik bir bisiklet ağı oluşturulması planlandığını söylemişti. Buna rağmen aradan geçen 5 senede bisiklet yollarında çok büyük iyileştirmeler, yeni bisiklet yolları yapılmadı. Eskişehir düz bir coğrafyaya sahip olması nedeniyle de bisiklet ulaşımına çok uygun. Özellikle akaryakıt fiyatlarının da zamlanması birçok vatandaşı, ulaşım için bisikleti kullanmaya itiyor. Vatandaşlar da trafiğin içinde zor durumda kalarak bisikletlerini kullanıyor. Bisiklet ağının bir an önce hayata geçirilmesi bu açıdan da önem taşıyor. Kent içi ulaşımda bisikletin kullanılması, İklim Kriziyle Mücadele açısından da aynı ölçüde önemli. Büyükşehir Belediyesi, bu konuda proje paydaşlarıyla da görüşüp adımlarını hızlandırmalı.

2634CD3B-4AEB-40FD-B1C8-F819CA846328

MEMLEKETE GİT GİDEBİLİRSEN...
Ulaşımdan bahsetmişken, Ramazan Bayramı’nda Bursa’ya gittim. Giderken otogarda hiç bayram havası yoktu. Bazı otobüs firmaları ek sefer bile koymamış. Şuradan Bursa’ya gitmek bile 100 lira olmuş. Uzak yerlere gitmek zaten çok çok daha zor. 300 lira 400 liraya biletler var kimi şehirlere. 4 kişilik bir ailenin git gel otobüs bileti 3 bin lirayı geçiyor. Ciddi anlamda yaşam standartlarımız her anlamda düşmeye devam ediyor. İnsanlar tatillerde bile memleketlerine gitmeden önce kara kara düşünüyor, hesap kitap yapıyor, çoğu da hesapladıktan sonra vazgeçiyor. Akaryakıt fiyatları bu şekilde oldukça, tatillerde memlekete gitmek de hayal olacak birçok insan için. Hükümetin bu konuda ciddi adımlar atması gerekiyor. En azından bayramlarda çeşitli formüller üretilmesi ve akaryakıt fiyatlarının, buna bağlı olarak da otobüs fiyatlarının düşmesi sağlanmalı.

BU TABLO BÖYLE DEVAM EDEMEZ
Gelelim önceki gün açıklanan enflasyon rakamlarına. TÜİK’in açıkladığı resmi rakam yüzde 69,97. Enflasyon Araştırma Grubu’nun açıkladığı rakam ise yüzde 156,86. TÜİK’e göre aylık artış yüzde 7,25 ENAG’a göre ise 8,68. Avrupa bölgesinde enflasyon yüzde 7,5 civarında. Bizim için yılların normali olan enflasyonu gören Avrupalılar çılgına döndü resmen. Önlem üzerine önlem alınıyor. Bizde hala zam üstüne zam geliyor. En son enflasyonla mücadele kapsamında 20 temel ürünün fiyatını sabitlenmesi gündeme gelmişti. Şu ana kadar ses çıkmadığına göre herhalde vazgeçildi. Her ay yükselen enflasyon ile maaş zamları çoktan eridi, vatandaş enflasyonun altında iyice ezilmeye başladı. Bu tablo artık böyle devam edemez. Ya çok ciddi adımlar atılarak enflasyon düşürülmeli ya da vatandaşın enflasyonkarşısında ezilmesini önleyecek adımlar gelmeli.