Son günlerde gündemi sıklıkla meşgul eden konulardan biri de hobi bahçeleri oluyor. Tarım arazisi üzerine kurulu hobi bahçeleri hakkında yıkım kararı alınıyor ardından da belediyeler tarafından yıkım işlemi uygulanıyor.
Hukuki açıdan baktığımızda uygulama doğru. Tarım arazisi üzerine bu yapıların yapılmasına izin verilmiyor. Ancak sıkıntı şurada başlıyor ki bu yapılardan sadece Eskişehir’de 60 bin tane olduğu söyleniyor. Türkiye genelinde ise 5 milyona yakın hobi bahçesi olduğu belirtiliyor.
Özellikle pandemi döneminde bu yapılar çok fazla arttı. Kentten ve kalabalıktan uzaklaşmak isteyen vatandaşlar, hobi bahçelerine yöneldi. O dönemden bu döneme kadar bunu niye yaptın diye sorulmaması da hobi bahçelerinin çoğalmasında etkili oldu.
Bu yapıların hepsini yıkmak hem büyük bir iş gücü gerektirir hem de büyük bir maliyet kaybına neden olur. Birçok vatandaş da bu nedenle mağdur olacak. O nedenle bu konuda başka bir çözüm üretilmesi gerekiyor. Hobi bahçelerini denetleyecek bir düzenleme getirilmeli.
Tarım arazisi üzerine yapılaşmanın izin verilmemesinin temel sebebi üretimin zarar görmemesi. Avrupa’da da birçok hobi bahçesi bulunuyor. Bunlar da tarım arazisi üzerine kurulu ve üretim yapılıyor. Devlet buraları hem denetliyor hem de destek oluyor. Belirli bir süre boyunca üretim yapılmayan hobi bahçelerine ise devlet el koyuyor ve yeniden satışa çıkarıyor.
Türkiye’de de böyle bir sistem yaratılabilir. Hem hobi bahçelerinin çarpık yapılmasının önüne geçilir hem de mağduriyet çözülmüş olur. Çünkü gerçekten hobi bahçeleri birçok vatandaş için ihtiyaç haline gelmiş durumda. Kent yaşantısı üzerimizde büyük bir stres biriktiriyor. Kent stresinden uzaklaşmak isteyen vatandaşlar, hobi bahçelerini tercih ediyor. Burada hem üretim yaparak kendilerini meşgul ediyor hem de stresten uzak kalıyorlar.
Kısaca söylemek gerekirse hobi bahçesi sahipleri yıkım değil çözüm istiyor. Bu da hükümetin ortak akılla ve yapacağı araştırmalarla çözmesi gereken bir konu.
Hobi bahçesi mağdurları
Onur ŞENTÜRK
Yorumlar (1)