Bizi Eskişehir’de resimle, resim sergileriyle tanıştıran ressam NaimeSaltan’dır. 89 yıllık yaşamının 60 yılını yaşadığı Eskişehir’de bir tarafta resim öğretmeniydi, bir tarafta da resimleriyle sergilerini açıyordu. Önce “Gelin olarak geldiğim yer” dediği Çifteler Köy Enstitüsü’nde sonra da  Mehmetçik Orta Okulu’nda ve Süleyman Çakır Lisesi’nde öğretmenlik yaptı. Öğrencilerini resim ile, sanatla tanıştırırken açtığı sergilerinde de resim sanatıyla, sanatla ilgili bilgiler verir,sanatın önemini anlatırdı.Eskişehir’de  gözümüzü onunla açtık, sanatla ilgilenmeyi onunla öğrendik öyle ki Eskişehir’de sanatla ilgili ilgisiz herkesin adını duyduğu, tanıdığı tek ressam oydu… Eskişehir Sanat Derneği ona Eskişehirin vefa borcu olarak 3 yıldır anma sergisi düzenliyor, sahipleniyor , unutulmamasına çalışıyor. Dernek düzenlediği sergilerde sadece Eskişehir’de değil ülke çapında sanatçılarında katılımıyla, bütün ülkemizin tanıdığı sanatçı olmasını gerçekleştiriyor. Çünkü NaimeSaltan için sanat ansiklopedilerinde   “Türk resim sanatında abstre figüratif tarzında ilk kadın ressamlarımızdandır” diye yazmaktadır yani ulusal sanatçılarımızdan da biridir.

naime saltan (1)

Naime Saltan 1927 Akşehir doğumluydu. Önce İstanbul Çapa Kız Öğretmen Okulu’nu sonra da Gazi Eğitim Enstitüsü’nün Resim-İş Bölümünü bitirip öğretmenliğe Hakkari’de başlamış, sonra Edremit gibi birkaç yerde öğretmenlik yaparken şair öğretmen Hasan Saltan ile evlenmiş. 2010 yılında Çifteler Köy Enstitüsü’nü gezerken  öğrenci yemekhanesi girerken “Ben buraya gelinlikle geldim, düğünüm öğrencilerle oldu” diye anlatmıştı.

naim

Naime Saltan açtığı 47 sergisinin 35 ‘sini Eskişehir’de açtı. Eskişehir’deki son sergisini de 2009 yılında Eldem Sanat Galerisinde açmıştı. NaimeSaltan’ınEskişehir’deki tek eseri, eski İl Halk Kütüphanesi’nin duvarında seramik üzerine yaptığı Yunus Emre panosu idi.1990’lı yıllarda bina tamiratı sırasında sökülüp kendisine verilmişti. Eskişehir’de bir yere tekrar konulması için bütün yetkililerle görüşmesine karşı ilgilenen olmamıştı. Şimdi o Yunus emre panosu Ankara Çankaya Belediyesi’nin koyduğu bir parkta bulunmaktadır. Diğer tablolarından bir kısmı Eskişehirli koleksiyoner Ayhan Oskaylar tarafından toplanıp muhafaza edilmektedir.

Senfoni Orkestrası’nın muhteşem konseri

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin (E.B.B.) Senfoni Orkestrası her Cuma günü dünya klasik müziğinin en seçkin eserlerinden, her hafta ülkemizin önde gelen şefleri ve değişen solistleri ile konserler veriyor. Eskişehirli müzikseverler, 23 Eylül günü yeni sezonun üçüncükonserinde  ülkemizin tanınmış  besteci, orkestra şefi  F.OrhunOrhon’nun şefliğinde,orkestra’nın ve solisti olarak da yine  ülkemizin yetiştirdiği başarılı mezzosopranolarından Elif Canbazoğlu’nun konserinde buluştu.

      Siz de o konserde var mıydınız?

      Muhteşem bir konserdi…

sen kons

      O gün, E.B.B. Senfonu Orkestrası en başarılı konserlerinden birisini verirken, orkestra şefi F.Orhun Orhon’nun  da, solist mezzosoprano Elif Canbazoğlu’nun da heyecanı büyüktü ve yürekleri büyümüştü. Böyle bir orkestra ile, böyle bir müzikseverle buluşmanın, önünde olmanın heyecanını duymuşlar, coşmuşlardı. Bunu solist soprano’nun duygulanıp gözyaşlarını sildiğinde, şef Orhon’un aralardaki konuşmalarındaki sözcüklerde gördük.

      Gerçekten, çok yetenekli gençlerle kurulan orkestra, Eskişehir’in övüneceği ülkemizin sayılı orkestralarından biridir ve 20 yıldır çok büyük konserler sunmuştur Eskişehir’e ve gerçekten önemli bir müziksever yaratılmıştır…

     Bu muhteşem konserde  19. yüzyılın en önemli Alman opera bestecisi Richard Wagner’in 1850’lerde bestelediği Wesendonck Şarkıları, klasik dönem opera müziği bestecilerinden Luigi Cherubını’nın önemli bestelerinden Konser Uvertürü,  İtalya’nın 19.yüzyıl operasının en büyük bestecisi Glaseqpe Verdi’nin Nabucco Operası Uvertürü ve Talihin Kudreti Operası Uvertürü ile yine aynı çağın ünlü İtalyan bestecisi PietroMascagnı’nınCavallerlaRusticanaOperasın’dan bir parçası sunuldu.

     Orkestra Şefi, besteci Orhun Orhon,kuşağının önemli orkestra şeflerinden ve bestecilerinden biridir. Müzik eğitimine Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Teori-Kompozisyon Sanat Dalında Elhan Bakihanov ile başlamış. Mezun olduktan sonra Fransa’daki Academie Internationale de Musique de Gaillard’a kabul edilmiş. Öğrenimine Olivér Messiaen’in öğrencisi, modern müziğin önce gelen bestecilerinden Rainer Boesch’un kompozisyon sınıfında devam etmiş. Yurda döndükten sonra akademik kariyerini Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesinde sürdürmüş ve orkestra şefliği alanındaki doktora çalışmalarını Prof. Gürer Aykal ile tamamlamış. Barok dönemden 21. yüzyıl eserlerine uzanan zengin bir repertuvara sahip olan Orhun Orhon dönem ve stil özelliklerine sadık yorumları ve çağdaş Türk bestecilerinin eserleri ile beğeni toplamış, birçok olumlu eleştiri almış. 2011 yılında Almanya’da bir çalıştayda ünlü şef Kurt Masur ile aktif olarak çalışma şansını yakalamıştır.

      Orhun Orhon kompozisyon alanında aldığı  Nejat Eczacıbaşı yarışmasında ikincilik ve üçüncülük ödülleri ve 2015 yılında da Donizetti Müzik Ödüllerinde orkestra şefi ödülü vardır. Orhon Başkent Üniversitesi Devlet Konservatuvarında öğretim üyesi olarak çalışmakta olan Orhun Orhon, Orkestra Akademik Başkent’in şefliğini ve genel müzik direktörlüğü görevini yürütmektedir.

Mezzo Soprano Elif Canbazoğlu 2010 yılında Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Opera Bölümü’ne kabul edilmiş.(Mezzo Soprano denilmesişundandır: Mezzo Soprano, bir kadın vokal türü olup soprano ve kontralto kadın ses türleri arasındadır.Mezzo  Sopranolar genellikle opera eserlerinde ikinci derecede roller için vokalistlerdir. Tipik mezzosoprano rolleri cadılar, baştan çıkartıcı kadınlar gibi vokalistlerdir.) Şebnem Algın ile eğitimini sürdürürken Hacettepe Üniversitesi Senfoni Orkestrası, Uludağ Üniversitesi Gençlik Senfoni Orkestrası ve Agora Gençlik Senfoni Orkestrası ile konserlerde solist olarak yer aldı. Erasmus değişim programı ile İtalya’da RitaSusovsky’den şan dersleri aldı. Öğrencilik süresinde İvaLonova, IvaylaHinkova-Bobcheva, Danielamazzucato ve Max-RenéCosotti’nin ustalık sınıflarına katılmış.Kültür Bakanlığının Devlet Çok Sesli Korosunda yer almış.Bir çok festivallere katılmış sanatçımızdır.