Bir türlü anlam veremediğim bir olay var. Daha önce de benzer olaylar yaşandı Eskişehir’de. Dertler, sorunlar aynı olmasına rağmen, sendikalar açıklamalarını ayrı ayrı yapıyor. Geçtiğimiz günlerde DİSK, Türk İş ve Hak İş Konfederasyonları ortak bir açıklama yayınladı. Eskişehir’de aynı açıklamayı yarım saat ara ile DİSK ve Türk İş ayrı ayrı yaptı. Önceki gün de sağlıkçıların açıklamaları vardı. O daha da bir acayip. İki açıklamanın da konusu aynı, yeri aynı sadece aralarında 15 dakika var. Sağlık Sen saat 12.00’de Sağlık Emekçileri Sendikası saat 12.15’te Yunus Emre Devlet Hastanesi’de açıklama yaptı. Aynı şey dün de Şehir Hastanesi’nde yaşandı. SES saat 11.00’de Şehir Hastanesi’nde açıklama ve iş yavaşlatma eylemi yaptı, Türk Sağlık Sen ise saat 12.00’de açıklama gerçekleştirdi. Şehrimizdeki sendikaların aktif olması, sorunlar karşısında üyelerinin haklarına sahip çıkması çok güzel. Aynı konularda birlik olamamaları ise farklı bir durum. Yani sendikal rekabet olabilir, görüş ayrılıkları da olabilir. Aynı yerde yapılacak açıklamalarda her iki sendikanın temsilcisi de kendi açıklamalarını yapsa daha hoş olur diye düşünüyorum. Ortak sorunlarda sesleri en azından daha gür çıkmış olur.

ARADA RESMEN UÇURUM VAR
TÜİK Kasım ayı enflasyon verilerini açıkladı. Aylık bazda 3,51 artan tüketici fiyat endeksi, yıllık 21,31 seviyesine çıktı. Böylece enflasyon son üç yılın zirvesine ulaştı. Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu'na göre ise aylık enflasyon yüzde 9,91 artarken yıllık enflasyon yüzde 58,65 olarak gerçekleşti. Arada bariz fark var diyeceğim de arada resmen uçurum var. TÜİK’in açıklamasına göre bile enflasyon kritik seviyede. ENAG’ın açıklamasına göre ise halimiz vahim. Bu kritik noktada asgari ücret açıklanacak. Hükümet kanadından asgari ücrette işçiden yana bir tavır alınacağı yönünde açıklamalar var. DİSK’in talebi ise asgari ücretin 5 bin 200 TL olması yönünde. En azından 2022 yılı sonuna kadar açlık sınırının üzerinde kalacak bir rakam belirlenmeli diye düşünüyorum. Karar alınırken hesaplamalar buna göre yapılmalı, işçiler artık daha fazla yoksulluğa mahkum edilmemeli.

SMA HASTALIĞI İÇİN ADIM ATILDI
SMA hastalığı için Sağlık Bakanlığı’ndan yeni bir adım geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, evlilik öncesinde tüm çiftlere ve yenidoğan bebeklere SMA taraması yapılması programını hayata geçirdiklerini duyurdu. Tarama sonucunda, genetik yapıları SMA hastası bebek dünyaya getirme riski içeren çiftler, eğer arzu ederlerse tüp bebek yöntemiyle bu riskten uzak bir şekilde çocuk sahibi olabilecekler. Bunu da devlet karşılayacak. Tarama da ücretsiz olacak. SMA hastası çocukları olan ailelerin acıları göz önüne alındığında bu adım gerçekten çok önemli. Hastalığın önlenmesi için atılan bu adıma ek olarak, CHP Milletvekili Utku Çakırözer’in TBMM’de yaptığı çağrıyı da hatırlatmakta fayda var. Geçtiğimiz günlerde Çakırözer, SMA hastalarının tedavisinde kullanılan Zolgensma ilacı ile hastalıkla mücadelede tüm ilaç, tıbbı cihaz ve benzeri sağlık giderlerinin ücretsiz karşılanması için TBMM’de kanun teklifi vermişti. Bu kanun teklifi de göz ardı edilmemeli, SMA hastası yavrularımızın her türlü ihtiyacı devlet tarafından karşılanmalı.