İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın Cumhuriyet Halk Partisi’nden istifa ederek AK Parti’ye katılması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden rozet alması siyaset gündemini sarsmaya devam ediyor. Bu geçişe en sert tepkilerden biri Yeni Parti’den geldi. Yeni Parti Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Tugay’ın iktidar partisne katılımını "utanç verici bir durum" olarak nitelendirirken, yapılan transferin zamanlamasına ve son dönemde yaşanan belediye başkanlarına yönelik soruşturmalara dikkat çekti.
"Direnenler Cezaevinde, Eğilip Bükülenler AK Parti Grubunda"
Elips Haber’in aktardığı bilgilere göre, Mezitli ve Yenişehir belediye başkanlarının tutuklandığını, Eyüp ve Ataşehir belediye başkanlarının ise gözaltına alındığını hatırlatan Başarır, yargı süreçlerindeki çelişkilere vurgu yaptı:
"Demek ki kendi saflarına geçen insanlar yargılanmıyor, yargıdan muaf tutuluyor; ama bir şekilde direnen, dik duran insanlar cezaevine gidiyor. Eğilip bükülenler, sokağa çıkacağı yüzü olmayanlar AKP grubunda rozet takıyor."
İzmir'deki yönetim anlayışı üzerinden paylaşılan videolara da tepki gösteren Başarır, “İzmir’i çöp haline getiren bir belediye başkanıysa iddianız —benim öyle bir iddiam yok, İzmir’de hiç öyle bir şey görmedim— almaya utanmıyor musunuz?” diyerek iktidar kanadına yüklendi.
"Önce Kendine Bir İşlem Yapsın, Yüzünü Değiştirsin"
Cemil Tugay’ın mesleki geçmişine ve İzmir kamuoyundaki yansımalarına atıfta bulunan Ali Mahir Başarır, sert ifadelerini şu sözlerle sürdürdü:
"Cemil Tugay’a soruyorum: İzmir’de gezebilecek misin? Sokağa çıkabilecek misin? Ona tavsiyelerim var. Biliyorsunuz onun mesleği doktor, estetik cerrah. Önce kendine bir işlem yapsın, yüzünü değiştirsin. Çünkü o yüzle İzmir sokaklarında gezemez; ancak rozet törenine gruba gelir."
Seçim çağrısında da bulunan Başarır, sandığın getirilmesi gerektiğini belirterek, “Feizlekeyle alamazsın, tehditle alamazsın. Hadi getir sandığı! İnsanları, siyaset kurumunu tehdit etme; getir sandığı görelim İzmir’i kim alıyor!” dedi.
İzmir’de Tarihi Siyasi Dönemeç
1999 yılından bu yana sol ve sosyal demokrat çizgideki isimler (DSP ve CHP) tarafından yönetilen İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde, Cemil Tugay'ın bu hamlesi yerel siyasette köklü bir kırılma noktası yarattı. 2004’ten bu yana kesintisiz CHP yönetiminde bulunan metropol kentte, Tugay’ın AK Parti rozeti takması ulusal ve yerel siyasette tartışmaların odağında yer almayı sürdürüyor.








