Onat Kutlar seramik sanatçıları için bir yazısında “Çamurla düşünenler” demiş. Ünlü seramik sanatçımız da “Seramik dünyayı ifade etmek için bir araçtır. Kitap gibi, müzik gibi” diyor. Hatta; Picasso  seramik yapmak için çamuru eline aldığında “Nefes alıyor” demiş. Seramik, çamurla sanatçının nefeslerinin buluşmasıdır. Toprak, su, hava ve ateş’in insan eliyle, yüreğinin büyüleyici biçimidir. Bu sadece sanatçının eliyle biçimlendirmesi değildir. Çamurun renklenmesi, imgeler taşıması, kuruması, yüksek ısıda pişmesi, sırlanması gibi boyutları da vardır. Buna bir de her sanatçının kendi yöntemi, kendi özgün anlatım dili,kendi yaratıcılığı da eklenir ve ortaya sanat eseri olarak çıkar seramik…

286938840_10221004804336966_8948091683712925469_n

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin Kent Müzeleri kompleksi Sergi salonunda Bu günler organizasyonunu Zehra Çobanlı ve Elif Aydoğdu Ağatekin’in üstlendiği Uluslararası Seramik Akademesi’nin 11 Türk üyelerisinin  “Diyalog+11” sergisi açıldı.

      Eskişehir, üniversitelerinde seramik sanatı eğitimi yapıldığı ve ülkemizin önde gelen seramik sanatçılarının sanat eğitimcisi ve sanatçısı olarak yaşadıkları şehirlerimizden biri. Anadolu Üniversitesi’nde  Güzel Sanatlar Fakültesi’nin kurulmasından beri Eskişehir sık sık gerek Eskişehir’de yaşayan, gerekse  ülkemizin önde gelen seramik sanatçılarımızın seramik sergilerinin açıldığı yerdir. Böyle olunca Eskişehirli sanat severler ülkemizin seramik sanatını ve sanatçılarını da yakından tanımaktadır.

     Daha önce ki yıllardaki eserleriyle tanıdığımız  Birgül Başarır, Beril Anılanmert, Zehra Çobanlı, Sıdıka Sibel Sevim, Mutlu Başkaya, Ömür Tokgöz, Hasan Şahbaz, Burcu Karabey, Elif Aydoğdu Ağatekin, Hasan Numan Suçağlar, Adile Feyza Özgündoğdu son çalışmalarından oluşan büyük bir sergi gördük. Her biri birbirinden farklı eserler veren  seramik sanatçılarımızı, bir arada, daha yakından tanıma fırsatını da bulduk.

shbttn

    Uluslararası Seramik Akademisi (AIC) 1952 yılında Danimarka’lı Prof. Henry J. Reynaud’nin girişimi ile kurulmuş. Merkez olarak Cenevre’de Ariana Müzesi kabul edilmiş. Başkanlığa’da J. Reynaud getirilmiş. Bu girişimi ilk destekleyen ülkelerden biri de Türkiye olmuş. İlk sergisi, Birinci Çağdaş Seramik Sergisi’ni ve ilk Genel Kurulunu 1955 yılında Fransa’nın Canneskentinde yapmış. Uluslararası Seramik Akademisi (AIC) Genel Kurullarından birini 1992 yılında  İstanbul’da  yapmıştı.

    UNESCO’nun yan kuruluşu olan 74 ülkede 807 bireysel ve 77 kolektif üyesi bulunan Uluslararası Seramik Akademisi ile ülkemizdeki seramik sanatçılarımız  ilişkisi İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Seramik Bölümü Başkanı İsmail Hakkı Oygartarfından 1962 yılında kurulmuş  ve ilk sergisini İstanbul’da, 1967 yılında “5. Uluslararası Çağdaş Seramik Sergisi”ni açmıştır. IAC’nin  ülkemizdeki bir sonraki sergisi ve Genel Kurulunu 1992 yılında  İstanbul’da  Mimar Sinan Üniversitesi Seramik Bölümü tarafından 22 ülkeden 83 sanatçının katılımı ile gerçekleştirilmiştir.

     Bugün aramızda olmayan, seramik sanatımızı geliştiren büyük sanatçılarımızdan İsmail Hakkı Oygar, Sadi Diren, Filiz Özgüven Galatalı’da IAC’nin üyeleri idi.

Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması 10 Yaşında

Şiir, insanın insani yönünü geliştirmek ve beslemek  için her çağda ve her coğrafyada var olmuştur.  İlk örneklerini MÖ 5. ve 4. yüzyıllarda  Dionysos şenliklerinde gördüğümüz  kalabalık toplum önünde okumalar çağımızda şiir festivallerine dönüşmüş bugün  Rotterdam Şiir Festivali, Londra Şiir Festivali, Bağdat Şiir Festivali, Sofya Şiir Bayramı, Recanati Leopardi Şiir Festivali (İtalya), Malmö şiir Festivali (Küba), Struga Şiir Festivali, Köln Şiir Festivali, Knokke- Heist Şiir Festival (Belçika), Montreal Şiir Festivali, Paris Şiir Festivali gibi hemen sayabildiğimiz her ülkede şiir festivalleri düzenleniyor. Şairlerde bu festivallerde buluşuyor.

     Bu şiir festivallerde şairler buluştuğu gibi düzenlendiği ülkelerde , kentlerde  kendi şiirlerinin dışında dünya şiiri ile tanışma, şiir kültürü edinme de yaşanıyor.

    Ülkemizde ilk şiir festivali 1991 yılında İstanbul’da yapılan Uluslararası İstanbul Şiir Forumu’dur. Sürdürülmedi, sadece bir yıl yapılmıştı. Sonra 1993 yılında Bergama’da Akdeniz Ozanlar Toplantısı olarak  başladı beş yıl sürdürürdü.. Bunların dışında Antalya’da Altın Portakal Uluslararası Şiir Festivali, Uluslararası İstanbul Şiir Festivali gibi sürdürülen festivallerimiz de var. Bunlardan biri de  2011 yılında başlayan  Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşmasıdır.

    Tepebaşı Belediyemiz tarafından 2011 yılında başlayan ve sürdürülen Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması bu yıl 10.yılını yaşıyor. Her festivalde olduğu gibi bu yılın festival Onur Konuğu ünlü kadın şairimiz Lâle Müldür. Festivalin konukları Almanya’dan Sabine Schıffner,  Azerbaycan’dan XaqaniHass, Macaristan’dan Balasz Szöllossy, Türkiye’den BirtürkÖzkavak, Burak Acar, Elçin,Sevgi Suçin, Engin Turgut, Eser Ceran Erdi, Gökhan Arslan, Hayriye  Ünal, Hilal Karahan, Lal Ladeş, Levent Karataş, Nalan Kurunç, Oğuzhan Akay, Olcay Özmen, Ömer Asaf Tosun, Ömer Şişman’dı.

    Haydar Ergülen’in  Festival Direktörlüğünde gerçekleşen festivalde şiirler okundu, ünlü şairimiz Lâle Müldür’ü Eskişehir’de yakından tanıma tanışma fırsatı yaşandı. Festival programında Prof.Dr. Hakan Savaş “Şiir ve Sinema”,  Doç.Dr. Gökhan Tunç  “Şiir, Bellek ve Salgın” konularında konferanslar verdiler. Yıl içersinde kaybettiğimiz  şairlerimiz Salih Bolat ve Sina Akyol için anma yapıldı Rahmi Emeç, Ömer Asaf Tosun, Engin Turgut, Oğuzhan Akay, Olcay Özmen, Gökhan Arslan konuşmacı oldular.  Adımlar Kitabevi’nde  HaydarErgülen’in ilk kitabının 40. Yılı söyleşi ve imza etkinliği yapıldı. Festivalde çocuklar unutulmayıp onlara da Haydar Ergülen tarafından Esentepe’deki Tepebaşı Belediyesi’nin Çocuk Sanat Merkezinde Şiir Atölyesi yapıldı. Özdilek Sanat Merkezinde 10. Yıl sergisi açıldı ve Festival şairlerin Frigya vadisindeki Yazılıkaya Midas şehriye gezi ile sonlandırıldı