Seramik, toprağın önce su ile buluşup çamura dönüşmesi, sonra insanın eli, yüreği, birikimi ve yaratıcılığının birleşip biçimlenmesi, ateşle buluşup piştikten sonra insanın yaşamında yerini almasıdır. Önce şunu bilmek gerekiyor. Her topraktan oluşan çamur pişirilmeye, biçim verilmeye uygun değildir. Bizim gözle göremediğimiz kadar kimyasal birleşimi olan topraklar vardır ve bu da yer yüzünün değişik bölgelerinde bulunur. Eskişehir bu topraklara sahip yerlerden biridir ve bunu Eskişehir ve çevresine kurulan seramik fabrıkaların yer almasından da görüyoruz. 

      Seramik, sadece toprak, su demek de değildir. Pişirim teknikleri, ustalıkları da vardır. Binbir emek ve hayalle yapılan eserin pişirim sırasında kaybedilebilinir. Onun için pişirme en son işlem olduğu kadar işin en önemli yeridir. Bunu sanatçılar bir gelenekle, eğitimle öğrendikleri gibi günümüzde sanatçıların bir araya geldikleri etkinliklerde de edinebiliyorlar. Çünkü her sanatçının kendine özgü yöntemleri vardır. Her sanatçı da bu deneyimleri geliştiriller.

     Eskişehir, 3 üniversitenin bulunduğu ve bu üniversitelerin hepsinde seramik sanatı ile bölümleri var. Odunpazarı Belediyesi Eskişehirdeki bu potanselin neye gereksinim duyduğundan ve bu potanseli bir araya getirmek için  2015 yılında başlattığı “Şehrin Ateşi” Seramik Pişirim Teknikleri Çalıştayını gerçekleştiriyor. 3-7 Ağustos 2022 tarihlerinde bu çalıştayın 6.sını düzenledi. Ünlü seramik sanatçımız, Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşegül Türedi Özen’in sanat danışmanlığında yapılan etkinliğin bu yıl katılan sanatçıları; Atilla Cengiz Kılıç, AzadehShooli (İran), Caner Yedikardeş, Fikret Aydoğdu, Hadiye Kılıç, H.Serdar Mutlu, Madhur Sen (Hindistan), Melisa Engineri,Seyhan Yılmaz, Tuba Batu, Bu yılın Onur KonuğuCandanDizdar Terwiel’ di.  Odunpazarı meydanında kurulan  standlarda sanatçılar bir tarafta eserlerini ürettiler, diğer tarafta meydanın ortasına kurulan pişirim ocaklarında eserlerini pişirdiler. Son gününde de etkinliklerden birkaç gün önce Odunpazarı semtinde açılan “Şehrin Ateşi Seramik Galerisi”nde de etkinlikte kazanılan eserler sergilenmeye alındı ve sergi açılışı ile “6.Uluslararası Odunpazarı Seramik Pişirim Çalıştayı” gelecek yıl buluşmak üzere bitirildi.

     “Şehrin Ateşi” etkinliğine genel olarak baktığımızda, Odunpazartkinliği yapayımı Belediyesi’nin bir sanat etkinliği yapayım, adımı duyurayımından çok şehrin sanatındaki gereksinimini karşılamak olduğunu görüyoruz. Bunda Belediye Başkanı Kazım Kurt’u, Danışmanlığını yapan Prof.Dr. Ayşegül Türedi Özen’i ve Yürütme Kurulu üyeleri Başkan Yardımcısı Figen Engin’i, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Elif Dedeoğlu’nu ve ÇalıştaySorumlusu Senem Artuç’u düzgün düzeyli çalıştayı gerçekleştirdikleri için kutlamak gerekiyor.

Eskişehir’de Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Yok

    Ünlü sanat yazarı Michel d’ Alayer 1950’lerde yazdığı bir yazısında; “Her yıl Paris’te 40 yeni sergi salonunun açıldığını, her ay ortalama bin serginin açılışının yapıldığını anlatıyor.“Paris Salon Sergileri”ni anlatan Denis Diderot’ı kitabında 1759-1763 yıllarındaki sergileri okuyoruz. Bizde ilk sergi 1873 yılında Ressam Şeker Ahmet Paşa’nın düzenlediği 15 ressamın yer aldığı karma sergidir.Eskişehir’de ilk sergi salonu 1932 yılında Halkevi sergi salonudur. Halkevleri’nin kapanması sonrasında sergiler Dumlupınar İlkokulunun koridorlarında açılmaya başlanmış.1954 yılındaki Devlet Resim-Heykel Sergisi de bu okulun koridorlarında açılmış. 1961 yılında dönemin Eskişehir Valisi İhsan Tekin bugün Köprübaşındaki eski Belediye binası’nın alt katında Sanat Galerisi açmış 1966 yılında Kurşunlu Cami Külliyesi içersinde bugün Odunpazarı Belediyesi’nin Sıcak Cam Atölyesi olan yerde Eskişehir Devlet Güzel Sanatlar Galerisi açıldı. Şehir merkezine uzaklığı nedeniyle  Porsuk otelinin arkasına eski Belediye Gazinosunun olduğu yere taşında.Sonolarak da 1999 yılında Taşbaşı Kültür Merkezi’nin altında idi. Yeni İl kütüphanesi yapılması üzerine Kütüphane içersinde olacak diyerek oradan da taşındı. Şimdi Eskişehir’de Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Devlet Güzel Sanatlar Galerisi yok. Hatta ; Eskişehir Devlet Güzel Sanatlar Galerisi olmayan tek şehir…

     Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi, E skişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi diye 3 üniversite var. Bu üniversitelerdrin hepsinde sanatla ilgili fakülteler, bölümler var. Ayrıca Eskişehir Sanat Derneği gibi sanatın sivil örgütlenmesi var.arasına kadar sanat etkinlikleri düzenleniyor. Eskişehirde yerelden ulusala, uluslar Eskişehir’de her gün birkaç serginin açılabilinecek kadar salona gereksinim var.

     Eskişehir’de sanatın en büyük sorunlarının başında sergi salonu yetersizliğidir.

     Şehirlerin gelişmişliğinde artık sanat etkinliklerinin sayısı ve düzeyi göstermektedir.