Dar ve orta gelirli vatandaşların ne kadar zor günler geçirdiğini hep birlikte görüyoruz.

Pandemi nedeniyle özellikle hizmet sektöründe bir çok işyerinin kapanması dolayısıyla işsizlerin sayıları da hızla artıyor.

Ülkenin ekonomik sıkıntı içinde bulunması nedeniyle bir türlü tam kapanma gerçekleştirilemiyor.

Uzmanlar en az 14 gün, 28 gün de diyenler var, tam kapanmanın şart olduğunu vurguluyor.

Ancak hükümet bunu bir türlü yapamıyor.

Nedeni ise ekonomik sıkıntı.

Bunu yapması halinde kapatılan işyerlerine ve oralarda çalışanlara para vermek gerekiyor.

Bu nedenle de vaka, hasta ve ölüm sayıları giderek artıyor.

 

***

Vatandaş bu kadar ağır sıkıntılar içindeyken, onlara maddi katkı yapılamazken, geçiş garantili işleri yapan müteahhitlerin milyonlarca dolarlık alacakları şıkır şıkır ödeniyor.

Onlardan hiç fedakarlık istenmiyor.

Bütün fedakarlık zaten omuzlarında ağır yükü olan dar ve orta gelirlilerden bekleniyor.

Üç-beş maaş alanların da dünya umurlarında değil.

 

***

Şimdi yine o sıkıntı çeken vatandaşın omuzlarına bir yük daha yükleniyor.

Yıllardır zaten yüksek elektrik faturası ödeyen vatandaş, bu kez de elektrik şirketlerinin kişisel giderlerini ödeyecek.

Halkın sesi olması gereken, ancak hep iktidarların sesi gibi davranan TRT payının yanı sıra, pandemi ve ekonomik kriz yüzünden işsiz kalan, geliri düşen halk elektrik faturasını ödemekte zorluk yaşarken, elektrik şirketlerinin temsil, ağırlama ve seyahat gibi keyfi giderlerinin faturalara eklenmesi yönünde alınan karar gereği, elektrik dağıtım şirketlerinin yıl içinde yaptıkları temsil ve ağırlama giderleri, üye oldukları derneklere ödedikleri aidatlar, verdikleri ilanların giderleri gibi tüketiciyi ilgilendirmeyen birçok harcama vatandaşın ödediği elektrik faturalarına yansıtılacak. Bu giderler arttıkça vatandaşın ödeyeceği fatura da kabaracak.

 

***

 

 

 

Elektrik Dağıtım Tarifesinin Düzenlenmesi ile Perakende Satış Tarifesinin Düzenlenmesi hakkındaki iki ayrı tebliğ Resmi Gazetede yayımlandı. Her iki tebliğle, 2021 ila 2025 arasındaki 5 yıllık dönemde elektrik dağıtım şirketleriyle elektrik tedarik şirketlerinin yaptıkları masrafların vatandaşın faturasına ne şekilde yansıtılacağı belirlendi.  Bu giderlerin yanı sıra şirketlerin yapacağı denetim, danışmanlık ve müşavirlik giderleri, dava, mahkeme, avukatlık, icra ve arabuluculuk giderleri, noter harcamaları gibi işletme giderleri yüzde 7 artırılarak fatura hesabına dahil edilecek. Bu giderlerin dışında şirketlerin yapacağı haberleşme, seyahat ve konaklama harcamaları ile personel yollukları, odalara ödedikleri aidatlar ve büro harcamaları da vatandaşın elektrik faturasına eklenecek. Düzenlemeye göre, şirketlerin harcamaları elektrik faturasına dahil edilirken gelirlerinin büyük bölümü faturaya katılmıyor.

Ne doymak bilmezlermiş be.