Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Girne açıklarında 30 Ağustos'ta batan ve 15 kişinin hayatını kaybettiği, 13 kişinin ise halen kayıp olduğu "Filo Jet" gemi faciasına ilişkin soruşturmada skandal detaylar gün yüzüne çıktı. Geminin ana konstrüksiyon parçası olan "bodoslama" bölümünün, tersanede profesyonelce onarılması gerekirken Girne Limanı'nda boya, silikon ve ikili yapıştırıcı kullanılarak tamir edildiği mahkemeye yansıdı. Soruşturma kapsamında tutuklu bulunan 9 zanlının tutukluluk süresi 7 gün daha uzatıldı.

Limanlar Dairesinden Saklanan Hayati İhmal

GİRNE FACİASI

"Tedbirsizlik ve dikkatsizlikle ölüme sebebiyet verme" suçlamasıyla tutuklanan şirket yöneticisi, kaptanlar, makinistler ve mürettebatın da aralarında bulunduğu 9 zanlı, 5'inci kez Girne Kaza Mahkemesi'ne çıkarıldı. Duruşmada polis tarafından verilen şahadette, soruşturmada bilgisine başvurulan 3 gemi mühendisinin raporları aktarıldı. Mühendisler, geminin darbelere maruz kalan en kritik yapısal parçalarından biri olan "bodoslama" bölümündeki hasarın kesinlikle profesyonel şartlarda bir tersanede onarılması gerektiğini vurguladı.

Ancak yapılan incelemelerde, Filo Jet'in bodoslama bölümündeki yaklaşık 1 metrelik hasarın tersane yerine Girne Limanı'nda, boya, silikon ve ikili yapıştırıcı kullanılarak kapatıldığı tespit edildi. Bu işlemin Girne Limanlar Dairesi'ne bildirilmediği ortaya çıkarken; yetkililere bilgi verilmiş olması halinde gemiye kesinlikle seyir izin verilmeyeceği mahkeme kayıtlarına geçti.

Tamiratı Kaptan ve Mürettebat mı Yaptı?

GİRNE FİLO FACİASINDA İHMAL

Mahkemede aktarılan ifadelerde, bazı zanlıların bodoslama tamirinin kaptan ve mürettebat tarafından gerçekleştirildiği yönünde beyanda bulunduğu öğrenildi. Polisin, ifadeler arasındaki çelişkileri gidermek ve tamiratı kimin hangi şartlarda yaptığını netleştirmek için araştırmalarını sürdürdüğü ifade edildi. Şirketin muhasebe kayıtları da mercek altına alınarak boya ve silikon gibi malzemelerin şirket bütçesinden karşılanıp karşılanmadığı inceleniyor.

Soruşturmanın Türkiye ayağında iseAdana'daki tersaneye yazı gönderilerek geminin bodoslama bölümü ve geçmiş bakımlarına ilişkin resmi belgelerin talep edildiği, ancak henüz yanıt gelmediği bildirildi.

320'den Fazla İfade Alındı, Facianın Dakika Dakika Detayları Açıklandı

Geniş çaplı soruşturma kapsamında bugüne kadar 320'den fazla kişinin ifadesine başvuruldu. Facianın yaşandığı geceye dair saat detayları da mahkemede paylaşıldı:

  • 00.20: İçerisinde 267 kişinin bulunduğu Filo Jet'ten ilk "mayday" (acil durum) çağrısı yapıldı.

  • 00.55: Çağrıdan yaklaşık 35 dakika sonra ilk Sahil Güvenlik ekipleri olay yerine ulaştı.

  • 01.17: Ekipler 22 dakika içinde çevrede bir kurtarma koridoru oluşturarak tahliye çalışmalarını başlattı.

  • 01.50: Hasarlı gemi tamamen sulara gömüldü.

Facianın ardından yürütülen arama çalışmalarında 15 kişinin cansız bedenine ulaşılırken, kayıp olan 13 kişiyi arama çalışmaları sürüyor.

9 Zanlının Tutukluluğu Uzatıldı, Ailelerden Sert Tepki

Girne Kaza Mahkemesi, incelenecek muhasebe kayıtları, Türkiye'den beklenen evraklar ve alınacak yeni ifadeleri göz önünde bulundurarak 9 zanlının tutukluluk halinin 7 gün daha uzatılmasına karar verdi. Duruşma esnasında mahkeme binası önünde toplanan kazazede yakınları ve acılı aileler zanlılara "katiller" diyerek tepki gösterdi ve sadece mürettebatın değil, şirket sahiplerinin de en ağır şekilde yargılanmasını talep etti.

Kaynak: Haber Merkezi