27 Mayıs 1960, Cemal Gürsel bir askeri darbe yapıyor ve Cumhurbaşkanı oluyor. Bir yıl sonra da bir şeye imza atma duygusuyla ülkemizde de Türk mühendis ve işçilerin emeği ve yaratıcılığı ile yerli otomobil yapılmasını istiyor.

      “Emir demiri keser” kafasıyla 4.5 ayda yapılmasını istiyor. Sanıyor ki “boyacı küpü, daldır çıkar” Bir ekibin yaratılması, planlaması, otomobilin biçim yani dızaynı, motoru, bin bir parçasının düşünülmesi, imal edilmesi gerekiyor ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı töreninde Cemal Gürsel binip törende geçsin…

      İnanılmaz bir şey. Yapılıyor da…

      Cumhuriyet Bayramına hem de iki tane yetiştiriyorlar. Buharlı kara tren ile götürüldüğü için tekbir olarak deposuna benzin konulmuyor. Ankara’ya götürüldüğünde de son anda  da telaştan, heyecandan fırsat bulamadılar mı, benzin konamıyor ve Cemal Gürsel otomobilde iken kısa mesafede yolda kalıyor.

     Gecesi gündüzü birbirine karışarak üretilen otomobili siz kullanıyorsunuz ve otomobilin içersinde ihtilal yapmış postallını çıkarsa da Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel var ve yolda kalmış bu büyük emeğe “Ne oluyor?” diye soran Cemal Gürsel’e “Paşam benzin bitti” cevabını veriyorsunuz. Eliniz ayağınıza dolanmış, ne denebilir, nasıl denebilir? Ne kadar zor konu. Düşünebiliyor musunuz?

     İşte o Devrim otomobilini kullanan, otomobilin yapımında büyük emeği olan yüksek mühendis Rıfat Serdaroğlu…

devrimin-hikayesi-resim-sergisi-ile-anlatiliyor-eskisehirekspres-10102021-3

    Devrim otomobili denilince, kendimi hep Serdaroğlu’nun yerine koymuşumdur…

    Şimdi, Rıfat Serdaroğlu’nun kızı ressam Semra Serdaroğlu Tigrel, babasının kütüphanesindeki Devrim otomobilinin imalatı sırasında çekilmiş fotoğraflarından büyük boy 23 tablo yaparak Eskişehir Büyükşehir Belediye’sinin Kent Müzeleri Kompleksindeki sergi salonunda “Devrim Otomobilleri Resim Sergisi” olarak sergisini açtı.

     Devrim otomobili ya da arabası ülkemizin ve Eskişehir’in övünç duyduğu ve unutulmazıdır. . Aynı zamanda ülkemizin bir ilkidir. Her anıldığında ihtilalci Cemal Gürsel’in “Batı kafasıyla otomobil yaptınız ama doğu kafasıyla benzin ikmalini unuttunuz” diyerek otomobilin devam ettirmemesi ya da “100 metre gidip bozuldu” diyerek manşetlerinde yazan gazeteciler 4.5 ayda daha önce düşünülmemiş, projelenmemiş ve ülkemizde otomobil yapılmasını istemedeki yanlışı, gecesini gündüzüne katarak yapılmış bu büyük emeğe haksızlık etmişler, hoşgörü göstermemişlerdir. Devam etmemesinde de büyük payları vardır.

     Semra Serdaroğlu Tigret renksiz küçük fotoğraflardan, büyük boy tuval üzerine ustaca kullandığı renklerle oluşturduğu tabloları çok iyi düşünülmüş, bu çok iyi eserlerle oluşan sergiyi gezerken hep 4.5 ay kaç gün eder, kaç saat eder onu ve İhtilalçi Cemal Gürsel’e “Paşam benzin bitti” diyen mühendis Rıfat Serdaroğlu’nun o anını düşündüm.

3.Eskişehir Genç Sanat Buluşması Sergisi

Eskişehir’in sivil sanat kurumu olarak Eskişehir Sanat Derneği’nin  misyonuna ve geleceği hedeflediği, yıllar içersinde  geliştirdiği, numara vererek gelenekselleştirdiği geniş etkinlik yelpazesi vardır. Bu etkinliklerinden biri de Eskişehir’de sanat eğitimi alan, geleceğin ülkemizin önde gelen sanatçıları olacak genç sanatçılara yönelik şiirden resim heykele gerçekleştirdiği  etkinlikleridir. Derneğin bu etkinliklerinden birisi de ülkemizin genç ressamlarını Eskişehir’de bir araya getirerek onlara  buluşma ortamı yarattığı “Eskişehir Genç Sanat Buluşması Sergisi”dir.

-Gnc-Ressamlar

       Genç sanat etkinlikleri, bütün gelişmiş ülkelerde sanat dernekleri ve sanat galerinin üzerinde büyük önem verdiği etkinliklerdir. Eskişehir Sanat Derneği bu bilinçle önem vererek, başka ülkelerde ve ülkemizde yapılanları bilerek yapmaktadır. Kentin sanat kurumu olarak Eskişehir Sanat Derneği’nin sorumluluğudur da. Ayrıca bu kente sanat eğitimi için gelmiş ve ilk eserlerini bu kentte vermiş sanatçıların ilk sergisinin de burada açılması, buradaki karma sergilere katılmış olması o sanatçının için de kent için de unutulmazı olduğu kadar kentin de övünç duyacağı konudur.

      Eskişehir Sanat Derneği, Heykeltraş Prof. Şahin Özyüksel’in başlattığı “Genç Heykel” sergileri ile başlatmış, daha sonra, değişik üniversitelerin öğretim üyelerinden oluşturulan seçici kurullarla jürili yapılan bu “Eskişehir Genç Sanat Buluşması Sergisi” sürdürmüştü. Ne var ki  3.sünde,dünyayı saran corona19 salgınıyla üniversitelerimizde sanat eğitimine ara verilirmesi nedeniyle jürili yapılamadığından sadece  Eskişehir Sanat Derneği’nin  e-galerisinde online olarak gerçekleştirildi. Sergide Antalya, Balıkesir,Çankırı,Eskişehir, Hatay, İstanbul,İzmir, Kahramanmaraş, Kırklareli, Kocaeli, Malatya, Niğde’den 12 kentimizden 20 sanatçı yer aldı.

    Sergiye Ali Gümürcine, Aysu Bekar, Beyza Purtaş,Büşra Emir, Deniz Özeskici, Deniz Vanlı, Derya Avcı, Engin Aslan, Gözde Yoğunali,Hatice Kurnazaslan, Hatice Şirin Uyanık, Muhammed Sert, Muratcan Bölce, Nilgün Şener, Nuri Öztürk, Safiye Buluş, Sevginur Beytaş, Simge Aslan, Uğur Akın katıldılar