Hafta sonu turla Kapadokya’ya gittim. Muazzam bir kalabalık vardı. Daha önce de Kapadokya’da bulunmuştum ama hem tam mevsimi olması hem de 19 Mayıs’ın da resmi tatil olması nedeniyle gerçekten çok kalabalıktı. Yurt genelinden öğrenciler okul turlarıyla gelmiş, yabancı turistler de oldukça yoğunluktaydı, buna haliyle yerli turistler de eklenince bölgedeki yoğunluk da inanılmazdı.

Şansımıza balon uçuşlarını da seyredebildik. Bildiğiniz üzere her gün uçuş olmayabiliyor. Rüzgara ve hava şartlarına göre, uçuşlar iptal olabiliyor. Uçuşları izlerken aklıma birden ‘Sahi Eskişehir’de de bir ara denendi, neden olmadı ki acaba bu uçuşlar’ sorusu geldi.

2016 yılında balon uçuşlarının ilk denemeleri gerçekleşmişti Eskişehir’de. İlk uçuşu da dönemin Eskişehir Valisi Azmi Çelik, Espark AVM yanından kalkan balonla gerçekleştirmişti. Bu balon uçuşlarının amacı ise Frig Vadisi’ni tanıtmaktı.

Eskişehir Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, THK ve BEBKA’nın destekleri ile gerçekleştirilen bu uçuşlar basına da tanıtılmıştı. Seyitgazi’de gerçekleştirilen uçuşa bizzat katılıp deneyimlemiştim. O dönemde düşüncem Seyitgazi’nin tabii ki bir Kapadokya kadar meşhur olamayacağı ama bölge turizmine bu uçuşların katkı sağlayabileceği yönündeydi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü aralarında Seyitgazi’nin de bulunduğu 9 bölge için uçuşlara onay vermişti. Yine bu 9 bölgenin içinde olan Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesinde balon uçuşları bildiğim kadarıyla yapılmaya devam ediliyor. Emre Gölü’nden başlıyor, Frig Vadisi üzerinde devam ediyor. Adı da Frig Vadisi Balon Turu ya da Frigya Balon Turu olarak geçiyor. Bu arada fiyatları da Kapadokya’ya göre çok çok daha uygun.

Hal böyle olunca insan merak etmeden duramıyor. Frig Vadisi’nin bir kısmı Eskişehir’de değil mi? Neden uygun bulunmasına rağmen, Seyitgazi’de bu proje hayata geçmedi. Eskişehir turizmine gerçekten de katkı sağlayabilecek bir projeydi. Yıllardır tanıtılmasını istediğimiz Frig Vadisi için de ayrı bir değer olacaktı. Hem de daha uygun fiyatlı olduğu için yerli turistler de Kapadokya’daki gibi 350 avro gibi uçuk bir ücreti vermeden balonla uçmanın keyfini çıkarabilecekti.

Eğer teknik bir sorun yoksa ki Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü olmadığını belirtmiş ve Seyitgazi’yi uygun bulmuştu bu proje umarım ilerleyen dönemde kaldırıldığı tozlu raflardan çıkarılır ve yeniden hayata geçirilir. Eskişehir turizmine de böylece katkı sağlanmış olur.