Yürütülen geniş kapsamlı fon soruşturması çerçevesinde eski Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül hakkında adli süreç derinleşiyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının Gönül hakkında "görevi kötüye kullanma" suçundan soruşturma izni talep etmesinin ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ilgili mevzuat kapsamında ön inceleme yapılması amacıyla Bakanlık Teftiş Kurulunu görevlendirdi.

Talep Yazısı Bakanlığa Ulaştı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terörizmin Finansmanı ve Aklama Suçu Soruşturma Bürosu, 30 Eylül 2026 tarihli resmi yazıyla Hazine ve Maliye Bakanlığına başvuruda bulundu. Savcılık yazısında; Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri ile TEFAS platformundaki açık ve kapalı yatırım fonlarında meydana gelen Olağan dışı hareketler mercek altına alındı. İbrahim Ömer Gönül’ün SPK Başkanlığı yaptığı dönemde mevzuattan doğan denetim, gözetim ve değerlendirme sorumluluklarını yerine getirmediğine ilişkin açık ve yeterli emareler bulunduğu kaydedildi.

Bakan Şimşek’ten Ön İnceleme Talimatı

Başsavcılığın soruşturma izni talebinin ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek harekete geçti. Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre Şimşek, ön inceleme ve araştırma yapılması amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulunu görevlendirdi. Hazırlanacak teftiş raporunun ardından Gönül hakkında adli soruşturma izni verilip verilmeyeceğine karar verilecek.

30 Eylül'de Şüpheli Sıfatıyla İfade Verdi

18 Nisan 2022 ile 18 Nisan 2026 tarihleri arasında SPK Başkanlığı görevini yürüten İbrahim Ömer Gönül, süren adli tahkikat kapsamında 30 Eylül 2026 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına giderek şüpheli sıfatıyla ifade vermişti.

Kaynak: Haber Merkezi