Adana'nın Saimbeyli ilçesinde meydana gelen 4,8 ve 4,9 büyüklüğündeki sarsıntıların ardından Osmaniye'nin Sumbas ilçesinde yaşanan 5,2 büyüklüğündeki deprem sonrası Deprem Uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan değerlendirmelerde bulundu. Bölgedeki hareketliliği "deprem fırtınası" olarak nitelendiren Ercan, daha büyük bir depremin meydana gelmesi durumunda bunun şaşırtıcı olmayacağını ifade etti.
"4,8 ve 4,9'luk Depremler Öncü Deprem Gibi Görünüyor"

Halk TV canlı yayınında sismik hareketliliği değerlendiren Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, ilk olarak 4,8 büyüklüğündeki sarsıntıyı artçı deprem şeklinde yorumladığını ancak ardından gelen 4,9 ve 5,2 büyüklüğündeki depremlerle tablonun değiştiğini aktardı. Ercan, "Şu anda görüntü deprem fırtınası durumuna geldi ve gittikçe de deprem büyüklüğü artıyor. Bu demektir ki 4,8 ve 4,9’luk depremler öncü depremler gibi görünüyor. Daha büyük bir depremle sonuçlanır mı bilmek mümkün değil ama daha büyük bir deprem gelirse deprem bilimcileri için şaşırtıcı bir durum olmaz" dedi.
"AFAD Jeofizik Ekipleri Bölgede Sismolojik Ağ Sıklaştırmalı"
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından gerginliğin büyük kısmının Çukurova bölgesine kaydığını belirten Prof. Dr. Ercan, bölgenin yakından izlenmesi gerektiğini vurguladı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) bölgede dinamik inceleme yapması gerektiğini savunan Ercan, AFAD jeofizik ekiplerinin acilen bir sismolojik dinleme ağı oluşturarak yerdeki gerginlik dağılımını ve kırılma yönünü tespit etmesi çağrısında bulundu.
"Adana ve Çevresinde Yıkıcılık Eşik Değeri 6,3 - 6,4’tür"
Bölgedeki yapı stoğu ve yıkım eşiğine dair teknik ayrıntılar paylaşan Ercan, 5,2 büyüklüğündeki depremlerin yalnızca kötü yapılarda duvar çatlağı veya baca yıkılması gibi hasarlara yol açabileceğini ifade etti. Ercan, "Bu bölgedeki yıkıcılık eşik değeri 6,3 ile 6,4’tür. 6,3’le 6,4’e varmadıkça Adana ve çevresinde ve Osmaniye'de deprem yıkıcı olmaz" değerlendirmesinde bulundu.




