Orman yangınları ve küresel iklim değişikliği nedeniyle bal üretiminin düştüğünü söyleyen Türkiye Arıcılar Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, "Biyosistemin en büyük destekçisi arılardır. Arılar yaşamazsa tarım çöker, biyolojik zenginliğimiz çöker" dedi.

Biyosistemin en büyük destekçisinin arılar olduğunu, arı olmazsa tarımın çökeceğini belirten TAB Başkanı Şahin, “Biz Temmuz ayında bu yangınlarda şunu ifade ettik. Muğla bölgesinden çam balı beklemeyiniz dedik. Bunu söylerken, yanmayan ağaçlardaki böcekler de bu yangının ısısı nedeniyle bitti. Bugün 2021 yılında yaşadığımız hem Doğu Anadolu, hem Batı Anadolu, hem de Ege ve Akdeniz’de yaşadığımız sıkıntıların özü budur. Yani yangınlar, küresel iklim değişikliği ve verimsiz bir yıl. Peki bizim ne yapmamız gerekiyor. Artık bizim oturup dört başı mamur tarım ve hayvancılığımızı tartışmamız gerekiyor. Tarım ve hayvancılık bizim olmazsa olmazlarımız. Bunu farklı düşünemezsiniz. Biyosistemin en büyük destekçisi arılardır. Arıları var etmemiz lazım. Arılar yaşamalıdır. Bal konusunu başka bir yerden destekleyebilirsiniz. Ama arılar yaşamazsa tarım çöker, biyolojik zenginliğimiz çöker” dedi.

Türkiye’deki arıcıların yüzde 85’inin gezgin arıcı olduğunu, yılda 8-12 bin kilometre arasında yol kat ettiklerini açıklayan TAB Başkanı Ziya Şahin, “Türkiye arıcılığı olarak bizim özellikle arıları kış döneminde yaşatmamız lazım. Antalya’da kışlatma alanlarımız yandı. Muğla’daki çam alanlarımız yandı, Mersin’de ciddi alanlarımız yandı kışlatma bölgesi. Bu alanlarımızda bir yok oluş var. Bir de üzerine küresel iklim değişikliği yaşıyorsunuz” dedi. (İHA)