Çamlıdere ve Eğrekkaya barajlarındaki çalışmaları yerinde inceleyen Yavaş, kentin su rezervleri hakkında güncel verileri paylaştı. İklim krizinin etkilerine dikkat çeken Yavaş, Ankara'nın su geleceği için yürütülen kritik projelerde son aşamaya gelindiğini müjdeledi.

"Hiç Yağmur Yağmasa Bile 200 Günlük Suyumuz Var"

Baraj havzalarında devam eden çalışmaları inceleyen Mansur Yavaş, Ankara'nın mevcut su rezervlerine ilişkin iyimser bir tablo çizdi. Geçmişte yapılan "2050 yılına kadar su sorunu yok" öngörülerinin küresel ısınma nedeniyle geçerliliğini yitirdiğini hatırlatan Yavaş, "Şu an itibarıyla hiç yağış almasak bile Ankara’nın en az 200 günlük su rezervi bulunuyor" dedi. Gerede projesinden beklenen su miktarının kuraklık nedeniyle azalması üzerine ekiplerin alternatif yüzey suyu aktarım projelerine odaklandığı belirtildi.

Basınç Sorunu Çözülüyor: Son Platform Tamamlandı

Ankara merkezinde özellikle yüksek kesimlerde hissedilen su basıncı problemlerine de değinen Başkan Yavaş, bu durumun eski sistemlerin yetersizliğinden kaynaklandığını ifade etti. Yüzey sularını şehre aktaracak olan sistemdeki son platformun tamamlandığını belirten Yavaş, bu yeni hattın devreye girmesiyle birlikte dağıtımdaki dengesizliklerin ve basınç düşüklüğünün ortadan kalkacağını söyledi. Ekiplerin kış koşullarına rağmen 7/24 sahada olduğu vurgulandı.


"10 Tonun Altında Kullanım Süreyi Uzatır"

Başkan Yavaş, teknik çözümlerin yanı sıra vatandaşların su kullanım alışkanlıklarının da hayati önem taşıdığının altını çizdi. Tasarrufun sadece bir zorunluluk değil, bir dünya gerçeği olduğunu belirten Yavaş, şu uyarılarda bulundu:

  • Kritik Eşik: Aylık 10 tonun altında, sadece ihtiyaca yönelik kullanım sağlanması durumunda 200 günlük rezervin 1 yılın üzerine çıkarılabileceği belirtildi.

  • İklim Krizi Vurgusu: Sadece Ankara’nın değil, Gerede havzasının da kuraklıktan etkilendiği, bu yüzden "su bol" düşüncesiyle hareket edilmemesi gerektiği ifade edildi.


Ankara İçin Alternatif Senaryolar Devrede

Geçmiş yılların planlamalarının iklim değişikliği karşısında yetersiz kaldığını belirten Yavaş, yağışları beklemeden sahada alternatif çözümleri hayata geçirdiklerini söyledi. Başkent’in en zorlu kuraklık senaryolarına karşı dahi dirençli bir yapıya kavuşturulması için barajlar arası aktarım ve yeni hat çalışmalarının hız kesmeden devam edeceği bildirildi.

Kaynak: Haber Merkezi