Karikatür yarışmalarında ya da sergilerinde konu verilmesi, bir çok sanatçı tarafından konunun çeşitli yönlerinin düşünülmesi,  sorunlarının ortaya konulması yönünden çok önemli. Bilhassa; karikatürde sanatçı duyarlığı ile çok farklı yorumları ortaya çıkarıyor. Bir de bu yarışmalar, sergiler uluslararası boyutta yapılıyorsa, konunun dünyanın değişik ülkelerindeki karikatür sanatçılarının bakış açılarından, anlatım zenginliğinde dünyadaki durumu da seriliyor. Konunun evrenselliğini de görüyoruz. Tabi bu; karikatür sanatçılarınca ciddi ciddi ele alınırken mizahın doğası gereği alaya alınıyor, abartırarak yorumlanıyor. Böyle de olmalı, konuları, sorunları yorumlarken, paylaşırken. Yaşam hep asık suratlı değildir.

     Anatolia turizm Akademisi, Anatolia Turzm Araştırmaları Derneği ve Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği’nin işbirliğinde, Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi’nin öğretim üyesi Prof.Dr. nazmi Kozak’ın çabaları ve ünlü karikatür sanatçımız Prof. Atila Özer’inöncülüğünde 2009 yılında başlayan Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması 12. Yılını gerçekleştirdi. Ve yarışmanın sergisi Tepebaşı Belediyesi’nin Prof. Atila Özer Karikatürlü Ev Sergi Salonunda açıldı.

    Turizm’e “Bacasız sanayi”,ülkelerin gelir kaynağı olarak bakılsa da, önce ülkelerin tanıtımıdır. Dünya insanlarının kaynaşarak evrensel barışı sağlamasını gerçekleştirmek içindir. Tabi ki; ülkeler, ülkelerine turist çekmek için doğa güzelliklerini göstermeleri, güzel bir tatil yapmalarına ortam sunmaları kadar tarihi,kültürel değerlerini de göstererek çekeceklerdir. Bütün bunlar için büyük yatırımlar yapacaklar. Üniversitelerinde bu alana yönelik fakültelere, sivil örgütlenme kurumlarına, yayınlarına kadar araştırmalar yapılsın, daha bilinçli, daha doğru çalışmalar yapılsın diye örgütlenmişlerdir.

     Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması böyle çalışmaların sonucunda, turizm hem ülkemizde hem de dünyadaki durumunu, sorunlarını görme, düşünme ortamı yaratmaya ve bunu sanat ortamına taşımaya yöneliktir.

  1. yılında bu yarışmaya, ortalama her yıl 60 civarında ülkeden karikatür sanatçıları katılıyor. Şimdiye kadar 3 bin civarında sanatçı katılmış ve 10 bin 580 karikatürün bir araya getirildiği büyük bir “turizm” konulu karikatür koleksiyonu oluşmuştur. Bu nedenle de bu yarışma dünyada da bu alanda yapılan ve sürdürülen tek karikatür yarışmasıdır.

    12.Uluslararası Turizm Yarışmasına 64 ülkeden 704 sanatçının 1324 karikatürü katılmış. Ülkemizden Mehmet Kahraman, Raşit Yakalı, Kamil Yavuz, Muhittin Köroğlu, Halit Kurtulmuş Aydostu, Madekonya’dan Jordan Pop-Iliev, Fransa’dan Bernard Bouton, İran’dan Leila Alaiy, Avusturya’dan Louis Pol, İtalya’dan Paolo dalponte, Endonezya’dan Jitet Kustana, Azerbaycan’dan Seyran Caferli gibi ünlü karikatür sanatçılarından oluşan seçici kurul değerlendirmiş. Sanatçılar genel olarak karikatürlerinde korona salgını nedeniyle turizme ve turistlere etkilerini ele almışlar. Birincilik Ödülünü İran’dan Efat Amjadipoor, İkincilik Ödülünü İran’dan Ali Rastroo, Üçüncülük Ödülünü Belçika’dan Stefaan Provjn, Atila Özer Özel Ödülünü İran’dan Javad Takjoo almışlar. Yarışmanın Gençler Kategorisinde Birincilik Ödülünü Türkiye’den Eren Göncüler (Yaşı 13), İkincilik Ödülünü Rusya Federasyonu’ndan Kirill Usachev (Yaşı 16), Üçüncülük Ödülü Türkiye’den İrem Satır (Yaşı 11) kazanmışlar.

 

Aykutalp Balkan’ın ilk şiir kitabı

     2004 yılında Eskişehir Sanat Derneği’nin Eskişehir’de ilk ulusal şiir etkinliğini düzenleyip, ülkemizin önde gelen şairlerinin önünde yaptığım açılış konuşmamda “1960’lı yıllardan beri Eskişehir’in sanat çevresini oluşturanlarından biriyim. Bizler yıllardır şiirlerimizi kahvehane köşelerinde birbirimize okuduk, Eskişehir’in yerel gazetelerinde şiirlerimiz yayınlandı. Yazdıklarımız şiir miydi, onu da bilmediğimizden cesaret edip de başka şehirlerde yayınlanan dergilere şiirlerimizi gönderemedik. Eskişehir’de sanat, şiir örgütsüz olduğu için şiir etkinlikleri düzenlenmediği için ülkemizin önde gelen şairlerini tanıyamadık” diye konuşurken,  sadece Eskişehir’i değil Anadolu şehirlerini de anlatmıştım. Şimdi, Eskişehir’de  sanat, şiir örgütlü, sadece Eskişehir Sanat Derneği’nin sanatın her alanında ayda bir etkinliği var. Eskişehir’deki şairin, yazarının şiirini, öyküsünü yayınlayabileceği, onbeş günde bir yayınladığı “Eskişehir Sanat” dergisi var. Dernek, ulusal şiirimizi Eskişehir’e getirecek, Eskişehir’deki şairlerin şiirlerini ulusala taşıyacak, şairlerimizi geliştirecek, ülkemizin önde gelen şairleri ile buluşturacak, kaynaştıracak Yunus Emre Şiir Buluşması, Vehbi Cem Aşkun Şiir Yarışması, Yücel Saraçoğlu Şiir Yarışması, Dorlion Şiir Yarışması diye ülkemizin dört bir yanından şairlerin katıldığı yarışmaları düzenliyor. O yarışmalara katılanlarla tanış olup dostluklar kuruyor. Şiir kitaplarını gönderiyorlar. Kitapları yayınlandığında, bir yerde ödül aldıklarında sevinçlerini bizlerle paylaşıyorlar.

      Şimdi yine bir sevinç yaşıyoruz. 2020 yılında düzenlediğimiz 12.Yunus Emre Şiir Yarışmamızda Mansiyon alan, genç şair Aykutalp Balkan’ın “Visal” adlı ilk şiir kitabı yayınlanmış, bu sevincini bizlerle paylaşmak için getirdi.

     Aykutalp Balkan 2001 yılında Bozüyük’de doğmuş. İlk ve orta okulu Bilecik ve Söğüt’de okumuş. Şu an Eskişehir Eti Sosyal Bilimler Lisesinde öğrenci. Şiirleri Tütün, Hane, Raf gibi dergilerde yayınlanmış.

      Aykutalp Balkan’ın şiirleri yirmi yaş şiirleri yani deli dolu çağın aşk, sevmek ve arayışın şiirleri. Kitaba adını verdiği uzunca “Visal” şiiriyle başlıyor, güzel, şairane dizeleri var.

     “Kaybolmuş bir çocuk gibiyim seni görmekten mahrum kaldığım her vakit”

     “Kalbimin bahçelerde daima kalıcı olan bir gülsün”

     “Kırık kalpler durağında yangınlar var göremediğimiz”

Diyor. Şiirinin içersinde…

     Aykutalp Balkan’ın 80 sayfalık bu kitabında 71 şiiri var. Şiirleri okudukça yıllar içersinde biriktirilmiş, kendi kozasında şiirini ören bir şairle karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Geçen yıl büyük katılımlı Yunus Emre Şiir Yarışmasında güçlü şairler arasında ödül alması da bunu gösteriyor. Aykutalp Bahar’ın şiir kitabı bir okunup kenara bırakılacağımız kitaplardan değil, açıp açıp okunacak şiirler. Bu ilk kitabında yolu açık olsun,diyoruz.