Düzenlenen toplantıda Ayday, kurulacak olan termik santralin projesine ait ÇED raporunun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kamuoyu yeterince bilgilendirilmeden hazırlandığını ifade etti. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu’nun aldığı karara göre ‘‘Eskişehir Alpu Termik Santral Projesi ÇED Raporu Değerlendirme Çalışma Grubu’’ oluşturulacağını söyleyen Ayday, ÇED Raporu’nun Jeoloji Mühendisliği Hizmetleri açısından değerlendirilerek eksiklerin belirleneceğini ve bu konuda kamuoyunun doğru bilgilendirileceğinin altını çizdi.

 

‘BÖLGENİN DEPREMSELLİĞİ YOK SAYILDI’

Nihai ÇED Raporu’nda, projenin bölgenin depremselliğinden etkilenmesi durumunun yok sayıldığını iddia eden Ayday, proje sahasında bulunan aktif fayların oluşturabileceği depremlerin proje tasarımında dikkate alınmadığını vurguladı. Projenin jeoloji, hidrojeoloji ve jeoteknik verileri açısından birbirine entegre edilmediğini söyleyen Ayday, şunları kaydetti: “Nihai ÇED Raporu’na dayanak teşkil eden Hidrojeoloji Raporu’nun Alpu Termik Santral Projesi için ‘Elektrik Üretim A.Ş.’ adına yapılmadığı, bu nedenle çalışmanın teknik içeriğinin yönetmeliklere uyum açısından, nihai ÇED Raporu’na temel teşkil edemeyeceği düşünülmektedir. Raporda yüzey ve yeraltı sularının, faaliyetlerin bileşenlerinden ne kadar etkileneceği ortaya konulmamıştır.”

 

‘BENZERLERİNDEN ÇOK DAHA PAHALIYA MAL OLACAK’

 

Saha ile ilgili çalışmaları yapan MTA ve ODTÜ’nün hazırladığı raporların bu ÇED Raporu’na göre hazırlanmadığına dikkat çeken Ayday, konuşmasını şöyle bitirdi: “Lületaşı gibi dünyada eşi bulunmayan bir doğal kaynak alanı yok edilecektir. Gerçek manada fayda maliyet analizi yapılmadan bu kalitede kömürün çıkartılmasının ne kadar ekonomik olacağı değerlendirilmemiştir. Benzerlerinden çok daha pahalıya mal olacağı şimdiden belli olan bu yatırıma çok yüksek faiz ile kredi sağlanacak ve bu yatırımın parası 80 milyon insandan çıkacak, yarardan çok zarar getirecektir.”