Malzemeler
-
1 şişe maden suyu (oda sıcaklığında, 200 ml)
-
1 paket hızlı (instant) maya (10 gr)
-
1 yemek kaşığı üzüm veya elma sirkesi (Yağ çekmemesinin asıl sırrı!)
-
1 tatlı kaşığı toz şeker
-
1 tatlı kaşığı tuz
-
4 - 4,5 su bardağı un (kontrollü eklenmeli)
-
Kızartmak için: Bol sıvı yağ
Adım Adım Hazırlanışı
1. Ön Hazırlık ve Mayalama: Geniş bir yoğurma kabına maden suyunu, mayayı ve şekeri alın. Maya eriyene kadar karıştırın. Ardından sirkeyi ve tuzu ekleyin. Sirke, hamurun yağla temas ettiğinde bir bariyer oluşturmasını sağlar.
2. Hamuru Yoğurun: Unu azar azar ekleyerek yoğurmaya başlayın. Hamurun kıvamı "kulak memesi" yumuşaklığında, ele hafif yapışan bir yapıda olmalıdır. Çok fazla un eklerseniz pişileriniz sert olur. Hamuru toparladıktan sonra üzerini bir bezle örtün ve ılık bir ortamda yaklaşık 45-60 dakika mayalanmaya bırakın.
3. Şekil Verme: Mayalanan ve iki katına çıkan hamurun havasını hafifçe bastırarak alın. Tezgaha biraz un serpin ve hamuru rulo yapıp eşit parçalara (bezeler) bölün. Elinizle veya merdane yardımıyla yaklaşık bir çay tabağı büyüklüğünde açın. (Ortasına delik açarsanız iç kısımları daha iyi pişer.)
4. Kızartma İşlemi (Püf Noktası): Derin bir tavaya bolca sıvı yağ dökün ve iyice kızmasını bekleyin. Yağ tam kızmadan hamuru atmayın. İyice kızan yağa hamurları bırakın. Üzerlerine kaşıkla kızgın yağdan gezdirirseniz daha hızlı ve güzel kabarırlar. Arkalı önlü altın sarısı renk alana kadar pişirin.
5. Servis: Kızaran pişileri bir havlu kağıt üzerine alın. Zaten yağ çekmediklerini göreceksiniz ama fazla dış yağı almak sunumun daha şık olmasını sağlar.
Lezzet Sırrı ve Püf Noktaları
-
Maden Suyu Etkisi: Maden suyu hamura gözenekli bir yapı kazandırarak daha hafif olmasını sağlar.
-
Sıcaklık Kontrolü: Pişileri kızartırken ocağın altı orta-yüksek ateşte olmalı. Kısık ateş, hamurun yağ çekmesine neden olur; çok yüksek ateş ise içinin çiğ kalmasına sebep olur.
-
Peynirli Alternatif: İsterseniz hamuru açarken içine beyaz peynir veya kaşar peyniri koyup kapatarak "peynirli pişi" de yapabilirsiniz.





