Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, G20 Çalışma ve İstihdam Bakanları Toplantısının ‘Kapsayıcı Büyüme, İstihdam Artışı ve Gençlerin Güçlendirilmesi Oturumu’nda yaptığı konuşmada Türkiye’nin gençlik politikalarını ve istihdam odaklı girişimlerini anlattı. Dijital dönüşüm, yeşil ekonomi ve demografik değişimler fırsatlar ve Türkiye’nin genç istihdamın konusundaki sunduğu fırsatlara değinen Işıkhan, “Türkiye’de toplam istihdamın beşte birini oluşturan gençler arasında işsizlik oranı 2015 yılında yüzde 18,5 olarak ölçülmüş, küresel pandemi ile birlikte bu oran 2020 yılında yüzde 25,3’e kadar yükselmiştir.

Ancak, siyasi kararlılığımız ve uygulamaya koyduğumuz politikalar sayesinde, genç işsizliği 2024 yılında son yirmi yılın en düşük seviyesine gerilemiş olup Mayıs 2025 itibariyle yüzde 15,4 olarak ölçülmüştür” dedi. Bu başarıda İŞKUR’un gençlere yönelik mesleki eğitim ve yerleştirme programları ile genç girişimcilere sunulan teşviklerin etkisine de değinen Işıkhan, Yeşil ve Dijital Dönüşüm başlığı altında 250 bin gence yapay zekâ, güneş paneli montajı ve siber güvenlik gibi alanlarda eğitimler verildiğini aktardı.

“Gençlere Umut Değil, Fırsat Sunalım”

Işıkhan, Türkiye’nin G20 Dönem Başkanlığı kapsamında 2015 yılında Antalya Liderler Zirvesi’nde kabul edilen Antalya Gençlik Hedefi olarak bilinen NEET oranlarının 2025 azaltılması hedefinin bu yıl değerlendirildiğini belirterek, “Genç kadınların kalkınma sürecinden geri kalmasına müsaade etmiyoruz. NEET kadınlara yönelik destek programlarımızla 40 bin genç kadını kayıtlı istihdama kazandırdık” dedi.

Güney Afrika Dönem Başkanlığı öncülüğünde gençlere yönelik yeni bir hedef olarak “Nelson Mandela Körfezi Hedefi”nin kabul edilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.Bakan Işıkhan, konuşmasını “Gençlere umut değil, fırsat sunalım” çağrısıyla tamamladı.

“Kadın İstihdamı Toplumsal Dengeyi de Sağlayacak”

Bakan Vedat Işıkhan, genç istihdamı politikalarının yanı sıra “İşgücünde Fırsat Eşitliği Oturumu”na katılarak Türkiye’nin kadınların işgücüne katılımını artırmaya yönelik politikalarını ve uygulamalarını da G20 üyesi ülkeler ile paylaştı.

Bakan Işıkhan, konuşmasında kadınların çalışma hayatındaki yerini güçlendirmenin, sadece bireysel refah açısından değil, sürdürülebilir kalkınma ve toplumsal denge açısından da hayati bir öneme sahip olduğunu vurguladı. “Kadın istihdamını artırmak ve işgücüne katılımlarını desteklemek amacıyla hayata geçirdiğimiz başarılı uygulamalarımızı ve projelerimizi aktardık” ifadelerini kullanan Işıkhan, Türkiye’nin bu alandaki kararlılığını uluslararası kamuoyuyla paylaştı.

Kadınların İşgücüne Katılımı Hedefi Yüzde 40,1

Türkiye’nin 2025-2028 dönemine ilişkin Ulusal İstihdam Stratejisi’nde kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 40,1’e çıkarılmasının hedeflediğini belirten Işıkhan, bu doğrultuda özellikle çocuk bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılması, kreş kapasitesinin artırılması ve kadınlara yönelik mesleki eğitim programlarının hem nitelik hem de nicelik açısından geliştirilmesi yönünde önemli çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.

Kadınlara dijital ve yeşil beceriler kazandırmanın, değişen işgücü yapısına uyum açısından büyük önem taşıdığını belirten Bakan Işıkhan, bu kapsamda “Kadınların Güçlenmesi Stratejisi ve Eylem Planı”nın uygulamaya konulduğunu kaydetti. Esnek çalışma modelleri, ebeveyn izni ve kayıtlı çocuk bakıcılığı gibi uygulamalarla kadınların iş-yaşam dengesinin desteklendiğini de sözlerine ekledi.

Sağlıklı Aile İçin Kadınların Hayatı Kolaylaştırılacak

İşgücünde fırsat eşitliğinin, aile kurumunun güçlendirilmesiyle doğrudan ilişkili olduğunun altını çizen Işıkhan, “Bu gayretimizin ayrılmaz parçası olarak aile kurumunun sağlıklı bir şekilde devamını sağlamak için çalışma hayatını kadınlar için kolaylaştırmayı ve onları desteklemeyi sürdüreceğiz” dedi.

Gazzeli Kadınlar Vurgusu

Konuşmasının sonunda Gazze’de yaşanan insanlık dramına da dikkat çeken Işıkhan, çatışma bölgelerinde kadınların ve çocukların yaşadığı mağduriyete vurgu yaptı. “Kadınların ve çocukların güvenli ortamlarda yaşama hakkı, tüm insanlık için öncelikli olmalıdır” diyerek sözlerini tamamladı.

Afrika'nın Sorunlarına Afrikalı Çözümler

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Güney Afrika’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen G20 Çalışma ve İstihdam Bakanları Toplantısı’nın kapanışında yaptığı konuşmada ise, G20’nin kapsayıcılık ve dayanışma temelindeki yapısının küresel sorunların çözümünde kritik bir rol oynadığını vurguladı.

Afrika’nın, Türkiye Yüzyılı vizyonunda önemli bir yere sahip olduğunu belirten Işıkhan, Türkiye’nin Afrika’ya Açılım Politikası’nı “Afrika’nın sorunlarına Afrikalı çözümler” ilkesi doğrultusunda yürüttüğünü ve bu yaklaşımın siyasi, ekonomik ve insani temellere dayandığını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan oturumların yanı sıra G-20 Kapsamında Birleşik Krallık İstihdam Bakanı Alison McGovern ve Singapur İşgücü Bakanı Dr. Tan See ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Kaynak: Bülten