Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun (TGF) iki ayda bir gerçekleştirdiği Başkanlar Konseyi toplantısı geçtiğimiz hafta sonunda ülkemizin şirin illerinden Tekirdağ’da gerçekleşti.

Türkiye’nin en büyük basın meslek kuruluşlarından olan TGF’nin bu etkinliğine Türkiye’nin dört bir yanından Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve yöneticisi katıldı.

Tekirdağ toplantısı Federasyonu’nun 67. toplantısıydı ama Tekirdağ’da bir ilk gerçekleşti ve Balkanlar ile Avrupa’dan da meslek kuruluşlarının başkan ya da yöneticisi olan gazeteciler katıldı.

Her toplantıda olduğu gibi basın sektörünün içinde bulunduğu sıkıntılar dile getirildi, çözüm yolları arandı.

***

Başkanlar Konseyi toplantısına Belçika, Hollanda, Almanya, Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Kosova ve Kuzey Kıbrıs’tan katılan gazeteciler oradaki basın sektörünün durumunu, sıkıntılarını anlattılar.

Özellikle Balkan ülkelerinden gelenlerin sıkıntıları daha da büyüktü.

Bu meslektaşlarımızın katılımıyla konsey toplantımız uluslararası bir hüvviyet de kazanmış oldu.

Yani TGF çıtayı biraz daha yükseltti.

***

Batı Trakya Gazeteciler Derneği’nin organizasyonu ve ev sahipliğinde gerçekleştirilen 130’un üzerinde gazetecinin katıldığı konsey toplantısında

basın özgürlüğü gündemin ilk maddelerini oluşturdu.

Yerel medyanın çektiği sıkıntılar dile getirildi.

Girdi maliyetlerinin çok fazla olması, Anadolu’nun bir çok ilinde gazetelerin kapanmasına kadar vardığı anlatıldı.

Bunlara çözüm yolları arandı.

TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca, ‘’yerel basın susturuluyor, kapanmaya zorlanıyor, sesi kesiliyor, ekranlar kapatılıyor ve Demokrasi yok sayılıp basın özgürlüğüne kilit vuruluyor’’ derken, TGF Onursal Başkanı ve CHP’nin gazeteci kökenli İzmir Milletvekili Atilla Sertel, Türkiye’nin basın özgürlüğünde çok geride olduğunu belirtti. Sertel,  Dezenformasyon yasası olarak getirilen ancak geri çekilen tasarının, Demokles’in kılıcı gibi olduğunu, niyete bağlı yargı sistemi oluşturulduğunu, Basının gözünü korkutan ve cezalandıran bir sistem olduğunu söyledi. Sertel, “Yeni yasa, basının tepkisi ile geri çekilmiş gibi gösteriliyor. Gazetecilerin ekonomik taleplerini karşılamak yerine basını yok etmeye çalışıyorlar. RTÜK ayrımcılık yapıyor, Basın İlan Kurumu “Basın İnfaz Kurulu’ olmuş” dedi.

***

Tekirdağ etkinliğine, başta Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak olmak üzere merkez ve ilçe belediye başkanları, il yöneticileri, aslen Tekirdağlı olan CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, diğer partilerin milletvekilleri, STK yöneticileri de ilgi gösterdi.

Bu tür toplantıların basın mesleğinin sorunlarını görüşmek amacı dışında toplantıların yapıldığı illerin tanıtımlarına da katkıda bulunmak bulunuyor.

Tekirdağ ve ilçelerinde yaptığımız gezileri de yarın paylaşacağım.

Örneğin Tekirdağ’ın merkezinde “Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen” caddesi var onlara değineceğim.