Odunpazarı Belediyemizin 2015 yılında başlattığı ve sürdürdüğü “Şehrin Ateşi Seramik Pişirim Teknikleri Çalıştayı”nda sanatçıların yaptıkları ve Odunpazarı Belediyesi’ne bıraktıkları eserlerle belediye Odunpazarı semtinde tarihi bir evi restore ederek Eskişehir’e bir Seramik Müzesi kazandırdı. Ne var ki müze yasal sürecinin tamamlanmasına kadar  şimdilik  “Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi” adıyla eserlerin teşhirini sürdürürken galerinin bir bölümü de sergi salonu olarak sanatçıların kişisel sergilerini açma ortamı olarak hizmet veriyor. Bu sergi salonunda ilk sergiyi seramik sanatçımız Prof. Ayşegül Türedi Özen kişisel “Kadın Eli” sergisini açmıştı. Şimdi ikinci sergiyi seramik sanatçımız Prof. Soner Genç “Kesitler 2” adını verdiği kişisel sergisini açtı.

Soner Genç

     Eskişehir’de seramik 1970’lerde Neşe Sayıl, Naime Saltan gibi birkaç sanatçıların denemeleriyle başladı gibi görünsede esas Anadolu Üniversitesi’nde eski adı Uygulamalı Güzel Sanatlar Yüksek Okulu (1983) olan  1985 yılında  Güzel Sanatlar Fakültesi’ne dönüşümünde ilk bölüm olan  Seramik Bölümü ile Eskişehir’de seramik sanatı da başlamış oldu. Böylece ülkemizin seramik sanatçıları bu bölümde sanat eğitimcileri olurken şehirde de sergilerini açmaya, seramik ile ilgili etkinliklerde başlamış oldu. Bu seramik sanatçılarımızdan biri de Soner Genç’ti.

        Soner Genç 1964 yılında Kırklareli’de doğdu 1986’da Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Anasanat Dalı’ndan mezun oldu. 1990 yılında Yüksek Lisans, 1993 yılında ise Sanatta Yeterlik eğitimini tamamladı. 1995 yılında kazandığı JICA bursu ile Japonya’da Seramik Eğitimi Kursuna katıldı. Sanat Eğitimi ve Değişimi kapsamında 1999 yılında Çin’de, 2002 yılında ise Amerika’da Uluslararası Seramik Sempozyumuna katıldı. Yurtiçinde yüz’ün üzerinde karma sergiye katılan sanatçının, 12 kişisel sergisi ve ikisi Devlet yarışması olmak üzere toplam altı ödülü bulunmaktadır. Kristal sırlar üzerine araştırma, yayın ve uygulamalar yapan sanatçı bu konuda da ödül kazanmıştır. 7. Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumunda davetli sanatçı olarak yaptığı seramik heykel Eskişehir’de sergilenmektedir. Yurtdışı sanatsal etkinliklerini, Japonya, Amerika, Çin, Avusturya, Almanya, Kırgızistan ve Mısır gibi ülkelerde gerçekleştirmiştir. 1998-2014 yılları arasında Seramik Bölüm Başkanlığı ve Dekan Yardımcılığı görevini yaptı. 2013 yılında Artistik Seramik Sırları (Sır Sanatı) isimli kitabı basılmış ve Profesör oldu. 2021 yılında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümünden emekliye ayrıldı ve kendi seramik atölyesinde seramik ve sanat çalışmalarını sürdürüyor.  

       Soner Genç,14. Kişisel sergisi olan “Kesitler 2” adlı seramik sergisi , yıllar içersinde, farklı tekniklerle ve dönemlerde  yaptığı eserlerinden oluşuyor. Ayrıca antik dönem sikkeleri ve paraları gibi çalışmaları da yer alıyor.

    



Cam Sanatçısı Sevgi Taner Avcı’nın “Bellek”Sergisi

    2022 UNESCO  tarafından Cam Yılı ilan edilmesiyle  yurt dışında ve ülkemizde cam sanatçılarımızın birarada sergileri olduğu gibi kişisel sergileri de açıldı. Eskişehir, ülkemizin tek Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’ne  ve Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Cam Bölümü’nde cam sanatları eğitimi yapılan, cam sanatçılarının yaşadığı  şehir olması nedeniyle 2022 yılında ülkemizin önde gelen cam sanatçılarının peş peşe sergilerinin açıldığı yer oldu. Cam sanatçılarının çok değişik teknikleri ve eserlerini gördük. Sevgi Taner Avcı bu sanatçılar arasında kendi üslubunu ve tekniğini yaratmış ve geliştirmiş sanatçılarımızdandır. Onu daha çok  cam kazıma tekniği  ve  kumlama tekniği kullandığını ve bu tekniklerle eserler verdiğini görüyoruz.

sevgi tanar avcı

       Sevgi Taner Avcı, 1998 yılında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü mezun oldu. Yüksek lisans tezimi Güzel Sanatlar Fakültesi Cam Bölümü’nde tamamladı. Mezun olduktan sonra seramik sektöründe tasarımcı olarak çalıştıktan sonra  2004 yılında cam çalışmalarına Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Cam Bölümü‘nde başladı. İstanbul Cam Ocağı’nda alevle şekillendirme eğitimi aldı. 2006 yılında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin  Alevle Şekillendirme Atölyesi’ni kurdu. Bu atölyede 2011 yılına kadar eğitmen olarak çalıştı. 2012-2016 yılları arasında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’nde Cam Bölümü Sorumlusu olarak görev yaptı. Çalışmalarını  Eskişehir’de,  kendi atölyesinde  sürdürüyor. Sevgi Taner Avcı bir  ara  Londra ve Venedik Murano‘da çeşitli cam şekillendirme atölyelerine  de katıldı.

        Sevgi Taner Avcı eserleri hakkında şu bilgiyi veriyor “Estetik öznenin bazen bir sembol bazen bir imgeye dönüştüğü eserlerbüyük bir titizlikle, en ince ayrıntısına kadar,geleneksel bir yöntem olan; cam kazıma tekniği kullanılarak camaişlenmiştir. Hiperrealist bir yaklaşımla,gerçeğin birebir yansıması görülmektedir.Eserler belleğimizdeki; narin, nadide, kıymetli, kalıcı-geçici, değerli-değersiz gibi çok katmanlı imgeler bütününü kapsamaktadır.”