Rusya, gece saatlerinde insansız hava araçları (İHA) ve füzelerle Ukrayna genelinde yeni bir ağır bombardıman dalgası gerçekleştirdi. Başkent Kiev ve kuzeydoğudaki Harkov şehirlerini hedef alan saldırılarda, aralarında 5 kurtarma görevlisinin de bulunduğu 9 kişi hayatını kaybetti, en az 28 kişi yaralandı. Bombardımanda Kiev'in en önemli sembollerinden biri olan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan tarihi Kiev-Peçersk Manastırı (Mağaralar Manastırı) isabet alarak alevlere teslim oldu. Ukrayna yönetimi, kutsal mekana yapılan saldırıyı "küresel barbarlık" olarak nitelendirdi.

A W725649 02

Kiev karanlığa gömüldü, Harkov'da kurtarma ekipleri hedef alındı

Başkent Kiev'e yönelik hava saldırılarında füzelerin yerleşim yerlerine isabet etmesi sonucu 4 sivil yaşamını yitirdi, 23 sivil ise yaralandı. Kritik altyapı tesislerinin vurulması nedeniyle başkentte 140 binden fazla insan elektriksiz kaldı. Ülkenin ikinci büyük kenti Harkov'da ise Rus ordusu "çifte vuruş" (double-tap) taktiği uyguladı. İlk patlamanın ardından olay yerine sevk edilen acil durum ekiplerinin müdahale ettiği esnada gerçekleşen ikinci saldırıda 5 kurtarma görevlisi hayatını kaybetti, 5 kişi de ağır yaralandı.

A W725649 06

"Kültürel miras suçlarında DEAŞ'ı bile geride bıraktılar"

Saldırıların ardından Ukrayna devlet kademelerinden çok sert tepkiler yükseldi. Başbakan Yardımcısı ve Ekonomik Kalkınma Bakanı Yulia Svyrydenko, olayı "Halkımıza ve ortak medeniyet mirasımıza yönelik acımasız, rasyonel olmayan bir saldırı" sözleriyle tanımladı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha ise yaptığı yazılı açıklamada uluslararası kurumları acil eyleme çağırarak şu ifadeleri kullandı:

"Kiev-Peçersk Manastırı’na, yani Hristiyanlığın en büyük kutsal mekanlarından birine saldırarak, Putin adını tarihin en kötü barbarları listesine sonsuza dek yazdırmıştır. 13. yüzyıldaki Altın Orda’dan, 20. yüzyıldaki Nazilere ve Bolşeviklere kadar Kiev’in kutsal manastırları sayısız barbarca işgale maruz kalmıştır. Ancak bugün, kültürel mirasa karşı işledikleri suçlarda DEAŞ’ı bile geride bırakmış Rus teröristlerle karşı karşıyayız. UNESCO’nun özel koruması altındaki bu eşsiz miras alanına kasıtlı olarak zarar veren bu devlet barbarlığına karşı tüm uluslararası mekanizmaları acilen harekete geçireceğiz. Batılı başkentlerden zayıf adımlar veya belirsiz kınama sözleri değil, somut yaptırımlar bekliyoruz."

Kaynak: İHA