Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul Teknik Üniversitesi’ne hazırlatılan Afet Riskli Alan Projesinin mahkeme tarafından iptal edilmesi yeni soruları da beraberinde getirdi.

Şöyle geçmişe bir bakarsak bu konuda neler yaşanmış sizlerle paylaşalım.

Halen Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı olan Anadolu Üniversitesi öğretim üyesi Can Ayday, Anadolu Üniversitesi adına Eskişehir'in deprem durumunu belirlemek için bir araştırma yaptı. Öte yandan aynı dönemde Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı, Porsuk Çayı'nın sıvılaştırdığı alanlar yeniden ele alınarak dönüşüm projesi Bakanlığa sunuldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Can Ayday’ın araştırmasını işaret ederek hazırlanan projenin 8 mahalleyi de kapsayacak şekilde hazırlanmasını istedi. Bunun üzerine söz konusu alanda çalışmalara başlanıp, toplanan gerekli veriler ile alan sınırları belirlenerek Bakanlığa sunuldu.

 

BAKANLIK ONAYLADI

 

Bakanlık 1 ay sonunda projeyi Bakanlar Kurulu Kararı ile onayladı ve gerekli

uygulama projesinin yaptırılma yetkisi Mayıs 2013'de Belediyeye verildi.

Büyükşehir Belediyesi Uygulama Projesi için Türkiye'nin en deneyimli ve tecrübeli üniversitesi olan İstanbul Teknik Üniversitesi'ne talepte bulundu. Yapılan anlaşma üzerine, Üniversite bölgenin jeolojik etüdünü de yaptı ve 3 yıl süren bir ekip çalışması ile proje hazırlandı. Bu süre içerisinde bölgedeki hak sahipleri tespiti, gayrimenkullerin değerlendirilmesi, halihazır haritaların üretilmesi, mevcut durum analizi, 1/5000'lik, 1/1000'lik ve 1/500'lük plan ve projeler tamamlandı. Bölgede yapılacak yenilikleri somut hale getiren maketler hazırlandı ve kurulan iletişim merkezinde bölgedeki halka somut bilgiler

verildi. 17 Nisan 2017 tarihinde hazırlanan proje, onay için Bakanlığa teslim edildi.

 

BAKANLIK REVİZE İSTEDİ

 

Bakanlık projede revizyon istedi, istenen revizyon ivedilikle yapılarak tekrar

Bakanlığa verildi. 7 ay sonra Bakanlık ikinci kez projede revizyon istedi. Bu revizyon da yine çok kısa sürede gerçekleştirilerek Bakanlığa üçüncü kez teslim edildi. Bu süreçte Afet Riskli Bölge'de evleri olanlardan 5-6 kişilik bir grup, "Afet Riskli Alan Mağdurları Derneği" adıyla bir örgüt kurarak, bir Jeoloji Mühendisi öğretim elemanının da desteği ile Bakanlar Kurulu kararına bağlanan ve belirlenen sınırın iptali için Danıştay nezdinde dava açtılar. Danıştay son projenin Bakanlığa tesliminden 6 ay sonra, ODTÜ'den 3 kişilik bilirkişi raporunu dikkate alarak, önce projenin dayanağı olan Bakanlar Kurulu Kararı'nın yürütülmesinin durdurulmasına karar verdi. Bu karar sonrasında projeyi aylarca bekletip onaylamayan Bakanlık "yürütmeyi durdurma kararını" gerekçe göstererek, mahkemenin kesin kararını beklemeden, plan ve projeleri Büyükşehir Belediyesi'ne iade etti. Bundan 6-7 ay sonra Danıştay kesin kararını vererek Bakanlar Kurulu kararını iptal etti.

 

SORUMLULARI KİM OLUR?

 

Ortaya çıkan bu durum karşısında depremin ne zaman olacağı belli olmadığından, Bakanlığın, Mağdurlar Derneği'ndeki 5-6 kişinin gayreti ile oluşan riskin, hiç olmazsa sıvılaşmanın kesin olduğu Porsuk kıyılarında önlenebilmesi için Büyükşehir Belediye Başkanlığı ivedilikle çalışma başlattı. Bu kapsamda Bakanlık yerine Belediye Meclisi'nin yasal olarak yetkili bulunduğu Porsuk 1 ve Porsuk 2 Dönüşüm Projeleri ile Gündoğdu 1-2-3 Projeleri oy birliği ile onaylanarak uzlaşma, imar uygulamaları ve kamulaştırma işlemlerine başladı. Sonuç olarak Eskişehir'de muhtemel bir deprem olması halinde sorumluluğun kime ait olacağını Eskişehir halkının takdirine bırakıyoruz.