Geçtiğimiz günlerde Eskişehir’in iki önemli konuğu vardı.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ve TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin sanayicilerle bir araya geldi, ayrıca TEİ’de de önemli bir tören gerçekleştirildi.

ESO’da gerçekleştirilen istişare toplantısında Eskişehir sanayisi için önemli konular mercek altına alındı.

Konuların en önemlisi de Eskişehir’in demiryolu aracılığıyla limana bağlanmasıydı.

Bu konu Eskişehir’in yıllardır gerçekleşmeyen hayalidir.

Sanayici’nin yıllarca üzerinde durduğu Eskişehir-İstanbul karayolunun iyileştirilmesi ve Fuar alanı konusu çözümlendi.

Umuyoruz şimdi sıra limana bağlanmadadır.

 

***

Geçmiş Sanayi Odası yönetimlerinin de önemle üzerinde durduğu bu konu Bakan Yardımcısı ve TSE Başkanının ziyaretinde de gündeme geldi.

Değerlendirmelerin de raylı sistemlerin Eskişehir’deki öneminden söz eden Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, “2,5 miyar dolar ihracatın tamamını karayolu ile yapıyoruz. Eskişehir raylı sistemlerin kavşak noktası. Limanlara demiryolu ile bağlanmak ve ihracatımızı buradan yapmayı talep ediyoruz.  Bu Eskişehir’de yeni yatırımların artması konusunda çok önemli. Milli ve yerli raylı sistemlerin merkezini Eskişehir’de yapmak gibi bir fikrimiz var. Eskişehir’de bu kabiliyetin olduğuna fazlası ile inanıyoruz” dedi.

 

***

Yüz yılı aşkın süre önce Demiryolu’nun önemli merkezi olma yolunda ilk adımları atılan, günümüzde ise gerçekten de demiryollarının kavşağı haline gelen Eskişehir’in demiryolu ile neredeyse burnunun dibinde olan limana bağlanamaması hayret edilecek bir konudur.

Belki bunu Eskişehir ile Bursa arasındaki coğrafi konum engellemiş olabilir ama günümüz teknolojisinde artık böyle bir şey söz konusu değil.

Bu nedenle de işin olur yanı var.

 

***

Eskişehir’in bunun için alt yapısı da hazır durumda zaten.

Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede’nin bu konudaki görüşleri de olumlu.

 “Eskişehir Bakanlığımız için özel yeri olan bir şehrimiz. Bizim çok yakın gözetimimiz altında olan bir şehrimiz. Sanayi alanında değerli kurumlarımız var. Eskişehir özelinde Bakanlığımızda yaptığımız toplantılarda gemi motorlarını Eskişehir’de yapabiliriz dedik. Bunu yapabilecek alt yapımız var, TEİ ve TÜLOMSAŞ’ımız var. Yapılacak olan yük gemilerinin yerlileştirilmesi için ilk aklımıza gelen şehir Eskişehir oldu bu konuda. Eskişehir’imiz uçak ve seramik alanında da büyük bir yer tutuyor. Seramik endüstrisinin bu bölgede ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Anadolu Üniversitesi’nin bünyesinde bir Seramik Araştırma Merkezi var ancak bunun çok fazla kullanıldığını düşünmüyorum. Seramikçiler için tavsiyem Üniversitemizdeki bu birimin kullanılması yönünde olacak.  Otomotive baktığımızda yan sanayinin gelişmesi gerekiyor. TOGG projemizi canlandırıyoruz. Altyapısı ile şimdi Gemlik’te askeriyenin 1 milyon metre karelik bir alanını ayırdık. Yakında orada bir temel atmamız olacak. Ama burada ciddi bir yan sanayiye ihtiyaç olacak. Bu konuda Eskişehir buna oldukça müsait.”

Ne dersiniz bu kez olur mu?