23 Kasım’da doların 13.50’yi görmesiyle piyasada kur şoku yaşandı. Şu an dolar 12 seviyelerine geriledi ve durağanlığa kavuştu. Yaşanan bu şok halkın tüm kesimlerinde haklı bir endişeye neden oldu. Doların artması A’dan Z’ye her kaleme zam gelmesi demek. Benzine, gaza sürekli zam geliyor. Fırıncılar girdilerine zam geldiği için ekmeğe zam istiyor. Vatandaşlar indirimlerde adeta marketleri talan ediyor. Çünkü şimdi almazlarsa daha sonra zamlı alacaklarını biliyor. Hele ki duyduğum bir şey var ki cidden durum endişe verici. Asgari ücretle çalışan vatandaşlar da aşevlerine başvurur olmuş. ‘Çalışıyorum ama 3 çocuğum var. Geçinemiyorum’ diyerek yardım talep edenler olmuş. Aşevi de bu vatandaşları geri çevirmemiş. Önümüzde Aralık ayı. Kış şartları da iyice ağırlaşacak. Doğalgaz faturası da hesaplamalara girmeye başlayacak. Asgari ücretin belirleneceği Aralık ayı çok kritik. Ama ondan önce asgari ücretten bir an önce verginin kaldırılması gerekiyor. Türkiye’nin yarısı asgari ücret ve asgari ücrete yakın ücretlerle geçinmeye çalışıyor. Bu düzenlemeyle en azından yeni asgari ücret belirlenene kadar bir nebze rahatlamış olurlar. Geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücretin belki ilk görüşmede değil ancak ilk hafta belli olacağını düşündüğünü söyledi. Asgari ücrette işverene verilen 75 liralık desteğin kaldırılacağını da söyleyen Bilgin, ‘‘İşverene destek vermeyeceğiz, işçilerimize destek vereceğiz’’ dedi. Umarım bu söylemler karşılık bulur ve bu kez asgari ücret yılsonuna kadar açlık sınırının üstünde kalabilecek bir seviyede belirlenir.

SAĞLIKÇILAR YÜRÜYÜŞTE
Yine 23 Kasım tarihinde önemli bir olay başladı. Tabipler Birliği tarafından İstanbul’dan başlatılan Beyaz Yürüyüş dün Eskişehir’de idi. Pandeminin en ağır yükünü tartışmasız sağlıkçılar taşıdı. Sağlıkçıların talepleri ise çok basit. Pandeminin başından bu yana istedikleri en önemli şey Covid-19’un meslek hastalığı olarak sayılması ve yasanın acilen çıkarılması. Bunun yanı sıra da birçok talepleri bulunuyor. 7200 ek gösterge, yıllık 120 gün yıpranma payı gibi talepleri de var. Sağlıkta etkin bir şiddet yasası da çıkarılmasını istiyorlar. Pandeminin kahramanları olarak tabir edilen sağlıkçıların bu taleplerini karşılamak bu kadar zor olmamalı. Zaten talepleri karşılanmazsa üzülerek söylüyorum ki yakında tedavi olabilecek doktor bulamayacağız. Genç doktorların birçoğu yurt dışında mesleklerini yürütmek istiyor ve ülkemizden maalesef gidiyor. Buna bir ‘Dur’ denmeli sağlıkçıların talepleri bir an önce karşılanmalı.

BU OLUŞUMA DESTEK OLALIM
Eskişehir’in ulusal liglerde oynayan tek basketbol takımı olan Çağdaş Kolejliler Kadın Basketbol Takımı bugün oynayacakları karşılaşma ile sezona başlayacak. Dün karşılaşma öncesi Kulüp Başkanı Doç. Dr. Yavuz Tuna ve kulüp sorumluları bir toplantı gerçekleştirdi. İletişim Bilimleri Fakültesi’nden de hocam olur Yavuz Hoca. Takımı kurma amaçlarından bahseden Yavuz Hoca, bunun daha çok bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu söyledi. Sportif anlamda başarı kazanmanın ikinci planda olduğunu aktardı, Eskişehir’deki kız çocuklarının ve kadınların basketbola ilgisini arttırmak, hayat boyu spor yapma alışkanlıkları kazanmalarını sağlamak istediklerini söyledi. Bu bakış açısı gerçekten çok hoşuma gitti. Ancak tabii ki bu işler kolay olmuyor. Destek gerekiyor. Şu an belli başlı kurumlardan destekleri olmasına rağmen, hala servis konusunda destek gerekiyormuş. Buradan duyuralım belki bu güzel oluşumu desteklemek isteyen okurlarımız da çıkar.