Odunpazarı bölgesinde geri dönüştürülebilen atıkların toplanması konusunda geçtiğimiz aylarda sorun yaşanmış ve geri dönüşüm firması atık toplamayı bırakmıştı.

Aradan geçen süre içersinde genelde bu işleri sokak toplayıcıları üstlendi.

Ancak belediye daha sonra bu işi kendisi yapmaya karar verdi ve uygulama da 16 mahalle ile başladı.

Evlere dağıtılan gere dönüşüm torbalarıyla atıklar toplanmaya başlandı.

Ancak bu konuda da sıkıntı yaşanıyor.

Vatandaşların çoğu dağıtılan torbaları çö amacıyla kullanıyor, bu da istenen hedefin gerçekleşmesini önlüyor.

 

***

Konu geçtiğimiz günlerde yapılan Odunpazarı Belediye Meclisi’nde de gündeme geldi.

AK Partili Murat Özcan, 16 mahallede başlayan Geri Dönüşüm ile ilgili Başkan Kurt’a bazı sorular yöneltti.

Bu sorular arasında, geri dönüşüm hizmetinin vatandaşlara gerekli anlatılmadığı, dağıtılan broşürlerin kapılarda veya sokaklarda sağa sola atıldığı, kapılara bırakılan poşetlerin bazı vatandaşlar tarafından çöp poşeti olarak kullandığı ve diğer mahallelerde geri dönüşüm hizmetinin ne zaman başlayacağı vardı.

 

***

Başkan Kazım Kurt ise bu soruları şöyle yanıtladı.

“Elbette yeni uygulama nedeniyle geniş bilgiler vermemiz gerekiyor. Temizlik İşleri Müdürlüğü ile Tiyatro Müdürlüğü işbirliği içinde bir çekim yapılacak, televizyonlara gazetelere vermek suretiyle işi kolaylaştıracak bir formülü bulacağız. Geri dönüşüm hizmeti diğer mahallelere de 2 aya kadar başlayacak”

Şimdi burada vatandaşlara e bazı kurumlara da düşen görevler var elbet.

Başkan onları da şöyle yanıtladı.

“ Sadece bizim çalışmamız yetmiyor. Emniyet bize destek olmalı, Sosyal Güvenlik Kurumu destek olmalı, Vergi Dairesi destek olmalı, Çevre Şehircilik Müdürlüğü’nün de dolaylı bir şekilde destek olması lazım. Bütünü ilgilendiren bir çalışma. Sokak toplayıcıları bir kişi için çalışıyor. Kayıt dışı ekonomi var. Sigortasız çalışanlar var. Kayıt dışı olduğu için vergi sorunu var. Yardım ederse bu iş yakalanır vergili ticaret başlar. Sokak toplayıcılarının yetkisi yok, izni yok. Buradan alan firmaların suç işlediği kesin. Emniyetin bize destek olması gerekir. Bize yardım ederse sıkıntı kalmaz. Bu güne kadar 3-4 firma hakkında işlem yapıldı. 3'ü bertaraf edildi. Sürekliliği sağladığımızda sıkı takip etmemiz gerekiyor. Bu gerçekleşirse bu iş olur. Bize malzeme vermeyen yanlış malzeme veren Çevre ve Şehir Müdürlüğü devreye girmesi lazım. Caydırıcı ceza verme yetkisi müdürlükte.  Sıfır Atık projesini destekliyoruz. Bu projeye ihanet edenleri her koşulda söyleyeceğiz. Biz de bu Cimer'i kullanacağız. Yardım etmeyenleri şikayet edeceğiz. Önemli olan sokağı kirletmemiz, atığı ayrıştırırken doğru yapmak. Devlet Hastanesi tıp atığı çöpe atmamalı, geri dönüşüme atmamalı. Israrla bu konuda tartışıyoruz. Tıp atığı toplayan kuruma verilmeli. Bizim çöpümüze geri dönüşüm malzemesini işe yaramaz hale getiriyor”