Dün bu köşede korona virüs aşısı, özellikle de Çin’den gelecek aşı konusunda olumsuz bir algı olduğundan söz etmiştim.

Bu algı halen devam ediyor, ancak toplumda öne çıkmış isimlerin Çin aşısı konusunda söyledikleri bu algıyı ortadan kaldıracak gibi görünüyor.

Kendisi de bir doktor olan Sağlık Bakanı’nın aşı olacağını söylemesi, eczacı olan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in gelecek aşıların faz açıklamalarının yapılması ve Türk labaratuvarlarında test edilmesinden sonra bu aşıya yaptıracağını söylemesi birkaç örnek.

Ancak, yine de tedirginlik yok değil.

 

***

IPSOS tarafından yapılan araştırmada, yeni aşı olduğu için yan etkilerinden endişe duyanların oranı bir hayli yüksek. Yüzde 58.

Aşının korumayacağı görüşünde olanların oranı yüzde 8’e düşüyor.

Ücretli olursa maddi durumundan dolayı yaptıramayacakların oranı yüzde 7.

Kısa vadede etkili olacağının düşünenler yüzde 6.

Genel olarak aşıya karşı olanlar ise yüzde 5’i oluşturuyor.

Böyle devam ediyor araştırma.

Ancak büyük çoğunluk yan etkilerinden endişe duyuyor.

Söylendiğine göre 11 Aralık’ta aşılama başlayacak, o gün Bakan Koca da aşılanacak.

Dünkü yazımda Bakan’a vurulacak aşı ile halka vurulacak aşının aynı olup olmadığı konusunda da bir güvensizliğin olduğundan söz etmiştim.

O gün göreceğiz.

 

***

Aşılamanın sağlık çalışanlarından başlayacağını biliyoruz.

Çünkü onlar sahada en önde mücadele veriyorlar.

200’e yakın sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini de biliyoruz.

Sağlık çalışanları gibi toplumla her zaman iç içe olan gazetecilerin korunması ve salgının önlenmesi için aşı yaptırmaları konusunda öncelik alması gerektiği konusunda Türkiye Gazeteciler Federasyonu tarafından bir öneri geldi.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Yılmaz Karaca, kamu yararına çalışan halkla, bürokrasiyle ve siyasilerle sürekli yüz yüze olmaları açısından meslektaşlarımıza sağlıklı bir ortamda görev yapmaları için sağlık çalışanlarından hemen sonra Covid-19 aşısının yapılmasının gerekli olduğunu vurguladı.

Karaca, “Şu ana kadar 13 gazeteci arkadaşımızın salgın sebebiyle vefat etmesi de göz önünde bulundurularak ülkemize gelecek ilk 20 milyon aşı içerisinde Sağlık Bakanlığımızın onayı ile birlikte gazeteci meslektaşlarımızın ve gazete basım, dağıtımını sağlayan matbaa personellerinin aşılanmasının sağlanması bu yönde hayati önem arz etmektedir. Devletimizin ve bakanlığımızın bu konuda hassasiyet göstereceğine ve gereğini yapacağına inancımız tamdır.” dedi.

Bu isteğin göz önüne alınmasını umuyoruz.