Pandemi döneminin merakla ve sabırsızlıkla beklenen konusu korona virüs aşısı.

Dünyada çeşitli ülkeler aşıyı yapıp salgının önüne geçme çabasında

Bazı ülkeler aşıyı buldu, yaptı ve önce kendi insanlarına yapıp, sonra da diğer ülkelere pazarlamanın peşinde.

Evet aşılar bulundu ama dünya ülkeleri gibi bizlerde de bir endişe var.

Bir çok ülke aşı için siparişlerini verirken, Türkiye’nin bu konuda biraz geç kaldığı da belirtiliyor.

Ülkemize Çin’den gelecek aşı konusunda vatandaşların tedirginliği oldukça fazla.

Bazı vatandaşlar aşının Çin’den gelecek olmasına aldırış etmeden “olurum” derken, bir çok vatandaş da temkinli yaklaşıyor.

Hemen aşı olmak düşüncesinde değil.

 

***

Bunun başlıca nedeni ise yıllarca Çin mallarının kalitesiz olduğu, hastalık yaydığı algısı.

Bunun karşıtı görüş ise Çin’in teknolojide ileri bir ülke olduğunu, Amerika ile yarıştığını, kaliteli ürünlerin de olduğunu savunuyor.

Ama yıllar algısı kolay kolay vazgeçilmiyor.

Aşı kararsızlığına karşı konuşan uzmanlar salgını yenmenin en güvenli yolunun aşı olduğunu vurguluyor. Corona virüsü pandemisi ile mücadelede tünelin sonundaki ışığı görebilmek için arayışlarına devam eden dünya, aşı ile umutlandı ancak uzmanlar, toplumsal bağışıklık kazanmak için geniş kitlelerin aşı olması gerektiğinin altını çiziyor. Yaşadığımız çağda bilgiye olduğu kadar dezenformasyona da ulaşım kolaylaşırken bu durum ve belirsizlik hali, aşıya yönelik tereddütleri bulunan insanlar için endişeyi artırıyor.

 

***

 

Türkiye’de 18 yaşından büyük 800 kişinin katıldığı ankete göre “Corona virüsü için aşı bulunsa, aşı yaptırma eğiliminiz ne olur” sorusuna katılımcıların yüzde 28’i kesinlikle yaptırırım, yüzde 24’ü ise muhtemelen yaptırırım cevabını vermiş. Muhtemelen yaptırmam diyenler yüzde 10, kesinlikle yaptırmam diyenler ise yüzde 8’lik bir kesimi oluşturuyor. Kararsızların oranı ise yüzde 30. Bu çok yüksek bir oran zira uzmanlara göre pandemiyi bitirmenin yolu kitlesel bağışıklık ve bu da aşıyla sağlanacak.

 

Pandemi döneminin öne çıkan bilim insanlarından Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Bizim amacımız nüfusun en az yüzde 60’ının bağışık hale gelmesi. Diyelim ki yüzde seksen etkili bir aşı uyguladık. Dolayısıyla Türkiye nüfusunun neredeyse yüzde seksenini aşılamanız lazım. Bu aşılar bilimsel etik kurallara göre çocuklarda uygulanamıyor. Türkiye nüfusunun yüzde 20’sinin çocuk olduğunu düşündüğümüzde, neredeyse bütün erişkinlere bu aşıyı yapmak zorundasınız. Aşı karşıtlığı ve aşıya karşı olan güvensizlik de göz önünde bulundurulduğunda orada çok ciddi bir mücadele olacak. Diyelim ki yüzde 30 insan aşı yaptırmadı; salgını aşı ile kontrol altına alamazsınız” diyor.

 

***

Amerika’da eski Başkanlar, İngiltere’de Başbakan kamu oyunun önünde aşı olup halkı da teşvik etmek için böyle bir uygulamaya giriyorlar.

Bizde de bizi yönetenler kamu oyu önünde aşı olsalar bile, vatandaşta “Ne malum aynı aşıyı olacağımız” gibi bir güvensizlik var.